ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη Λάρνακα, οι παρανομίες στο Μακένζι και το ταξίδι στη Ραβέννα!
Σε σαφέστατες υποδείξεις προς τον Δήμο Λάρνακας για άσκηση πιο αποδοτικού τρόπου εξουσίας, ώστε να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση προβαίνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στην ετήσια έκθεσή του.
Αφού παρατηρεί ότι ο δήμος υπέβαλε τις οικονομικές του καταστάσεις για το 2015 καθυστερημένα, δηλαδή στις 19 Ιουλίου 2016 αντί τέλη Απριλίου του ίδιου χρόνου, σημειώνει ότι οι δημοτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν ν’ ασκήσουν με πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο τις εξουσίες που τους παρέχει η σχετική νομοθεσία για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη είσπραξη των καθυστερημένων φορολογιών, τελών και άλλων δικαιωμάτων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στο τέλος του 2013 οι καθυστερημένες φορολογίες και άλλα τέλη ανέρχονταν στα 11 εκ, 800 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2014 αυξήθηκαν στα 14 εκ, 300 χιλιάδες.
Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει ότι στη βελτίωση των οικονομικών του δήμου θα συνέβαλλε και η επιβολή δικαιωμάτων για ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, για την κατάσταση και λειτουργία των οποίων απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής και άδειας λειτουργίας, δικαιώματα που τώρα δεν επιβάλλονται. Περαιτέρω, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προτρέπει τις Δημοτικές Αρχές της Λάρνακας να επαναξιολογήσουν τα ωφελήματα του προσωπικού του δημαρχείου και να ληφθούν μέτρα για περιορισμό τους.
Γίνονται, ακόμα, συστάσεις για ορθή τροποποίηση των περί Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων κανονισμών, ώστε ως εργοδότης (ο δήμος) να αποκόπτει από τις μηνιαίες απολαβές κάθε τακτικού εργάτη ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με 3% επί του μισθού του, το οποίο να κατατίθεται στο Ταμείο Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων.
Παρανομίες στο Μακένζι
Εκτενής αναφορά στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας γίνεται και στις παρανομίες που παρατηρούνται στην παραλία Μακένζι, σε σχέση με τη λειτουργία των υφιστάμενων κέντρων αναψυχής. Υπογραμμίζεται ότι το δικαίωμα υπενοικίασης που παραχωρήθηκε στους υπομισθωτές από το Δήμο Λάρνακας επιτρέπει στους ίδιους και στους υπενοικιαστές να κερδοσκοπούν σε βάρος του δημοσίου. Σημειώνεται, επίσης, ότι παρόλο που ο Δήμος Λάρνακας κατέβαλλε ενοίκια προς το κράτος για τα υποστατικά στο Μακένζι, εντούτοις η πλειοψηφία των κατόχων των εν λόγω μισθίων δεν κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό στο Δήμο Λάρνακας… Συναφώς οι υπομισθωτές δεν υπέγραψαν οποιοδήποτε συμβόλαιο με το Δήμο Λάρνακας, παρόλο που αυτό τους είχε ζητηθεί επανειλημμένα. «Παράλληλα αριθμός κέντρων προέβηκε σε προσθήκες, μετατροπές και παράνομες καταλήψεις ή επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και σε χώρους πρασίνου χωρίς ο δήμος, ο οποίος είχε την ευθύνη της άρσης των παρανομιών, να λάβει οποιαδήποτε μέτρα», προσθέτει στην έκθεσή του ο κ.Μιχαηλίδης.
Το ταξίδι στη Ραβέννα
Μεταξύ των πολλών παρατηρήσεων και υποδείξεων που προβαίνει ο Γενικός Ελεγκτής για το Δήμο Λάρνακας, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ταξίδι διερευνητικής, όπως χαρακτηρίστηκε, αποστολής του δήμου στο λιμάνι της Ραβέννας της Ιταλίας, τον Μάρτιο του 2014, στα πλαίσια αιτημάτων για χρήση του λιμανιού Λάρνακας από εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Επρόκειτο για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και στην αποστολή αυτή συμμετείχαν τελικά…18 πρόσωπα, ο δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο δημοτικός γραμματέας Λευτέρης Εμπεδοκλής, οκτώ (!) δημοτικοί σύμβουλοι, έξι (!) επαρχιακοί γραμματείς κομμάτων και ο πρόεδρος της τοπικής εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης. Για το ταξίδι αυτό (19-21 Μαρτίου 2014) εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 20 χιλιάδων ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Δήμου Λάρνακας. Τον Δήμαρχο Λάρνακας συνόδεψε στο ταξίδι η σύζυγός του… Κατά τον έλεγχο, όμως, ουδέποτε τεκμηριώθηκε η απόφαση για επιλογή του συγκεκριμένου λιμανιού, ούτε ο σκοπός και οι στόχοι της επίσκεψης. Ποσό 11.474 ευρώ εμβάστηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία για την εξόφληση τιμολογίου, το οποίο αφορούσε έξοδα διαμονής, διατροφής και διακίνησης των μελών της αποστολής και της συζύγου του δημάρχου, ενώ πληρώθηκε ποσό 7.260 ευρώ για τα αεροπορικά εισιτήρια…
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζητά ενημέρωση για την αναγκαιότητα συμμετοχής τόσου μεγάλου αριθμού προσώπων στην αποστολή αυτή καθώς και τα κριτήρια επιλογής που τέθηκαν.
Βάσος Βάσου