Η Κυπριακή Δημοκρατία με το χαριστικό μονοπώλιο σε μια ιδιωτική εταιρεία «πετάει» χρήματα
Στο προηγούμενο φύλλο της «24», αποκαλύψαμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει «χαρίσει» στον ΟΠΑΠ, μία ιδιωτική εταιρεία από το 2013, ένα προνομιακό μονοπώλιο με το οποίο ο ΟΠΑΠ βγάζει εκατομμύρια ευρώ και το κράτος εισπράττει «ψίχουλα» από έναν τομέα της οικονομίας, τον οποίο θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα και πολύ αποδοτικότερα.
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ βάσει της σύμβασης που έχει συνάψει με την Κυπριακή Δημοκρατία και έχει αναθεωρηθεί/τροποποιηθεί αρκετές φορές από τότε που υπεγράφη για πρώτη φορά, έχει την μοναδική άδεια για να διενεργεί τυχερά παιχνίδια όπως το Τζόκερ, το Λόττο, το Extra 5, το Super 3 και το ΠΡΟΠΟ με το ΠΡΟΠΟγκολ, αλλά η «κότα» με τα «χρυσά αυγά» είναι το ΚΙΝΟ.
Η εικόνα είναι η ίδια όπου κι αν δείτε πρακτορείο του ΟΠΑΠ σε Ελλάδα και Κύπρο. Συνταξιούχοι κυρίως στις εργάσιμες ώρες και μέρες και άνθρωποι όλων των ηλικιών τις υπόλοιπες ώρες, κοιτούν την οθόνη με ευλαβική προσοχή, εκεί όπου γίνονται κληρώσεις κάθε πέντε λεπτά και βγαίνουν 20 αριθμοί από τους 80 μοιράζοντας στους τυχερούς από 1 ευρώ μέχρι και αρκετές χιλιάδες.
Το ΚΙΝΟ είναι η μοναδική ηλεκτρονική λοταρία που γίνεται σε Ελλάδα και Κύπρο και είναι με τεράστια διαφορά η νούμερο ένα πηγή εσόδων για τον ΟΠΑΠ, βάσει των οικονομικών εκθέσεων που δημοσιεύονται κάθε χρόνο.
Ενδεικτικά, το ΚΙΝΟ έχει φτάσει να αποτελεί το 80% του τζίρου από όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το ποσοστό αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο. Το συγκεκριμένο τυχερό παιχνίδι δίνει περιθώριο κέρδους για τον ΟΠΑΠ μέχρι και 30%, αφού το κόστος λειτουργίας είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τα άλλα τυχερά παιχνίδια. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ειδικά λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα έχουν σημειώσει πτώση, το ΚΙΝΟ είναι το μοναδικό παιχνίδι που αύξησε τον τζίρο κατά 2,4%.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το ΚΙΝΟ είναι ακόμη πιο δημοφιλές από την Ελλάδα, καθώς ενώ στην Ελλάδα εκπροσωπεί το 60% των ακαθάριστων εσόδων, στην Κύπρο, όπως γράψαμε και πιο πάνω, είναι πιο κοντά στο 80%!
Κι όμως, για να λειτουργεί ο ΟΠΑΠ την μοναδική ηλεκτρονική λοταρία στο νησί δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ παραπάνω από όσα πλήρωνε για να λειτουργεί το Τζόκερ, το Λόττο και τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια.
Η σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία σημειωτέον δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά για τα έσοδα του κράτους παρά την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού από το 2013, προβλέπει μόνο ένα συνολικό ποσοστό, ανεξάρτητα από τα παιχνίδια τα οποία λειτουργεί αποκλειστικά ο Οργανισμός στην Κύπρο. Με δεδομένο ότι τα έσοδα του ΟΠΑΠ από το Κίνο για το 2013 ξεπέρασαν τα 188 εκ. ευρώ και η αυξητική τάση είναι ακόμη μεγαλύτερη από την Ελλάδα, αφού η κρίση έχει ξεπεραστεί, είναι λογικό να υποθέτει κάποιος ότι το 2015, τα έσοδα μπορεί να έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 200 εκ. ευρώ.
Στο ΚΙΝΟ, ο ΟΠΑΠ λειτουργεί με περιθώριο κέρδους 30%, κάτι που σημαίνει ότι ετησίως ο Οργανισμός βγάζει μόνο από την Κύπρο και μόνο από την ηλεκτρονική λοταρία περίπου 52 εκ. ευρώ και συνολικά, ακάθαρτο κέρδος πέρα των 80 εκ. σήμερα. Για να αποκτήσει κάποια άλλη εταιρεία άδεια ηλεκτρονικής λοταρίας διάρκειας 10 ετών που να αποφέρει 50 εκ. ευρώ ετησίως GGR (Gross Gaming Revenue – Μεικτό κέρδος = τζίρος – επιστροφές σε παίκτες), θα μπορούσε να προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ειδικά αν της προσφερόταν αποκλειστικότητα, όπως έχει προσφερθεί στον ΟΠΑΠ.
Ο ΟΠΑΠ έχει καταστεί πανίσχυρος στην Κύπρο με την άδεια και την ανοχή του κράτους, προσφέροντας πολύ μικρό αντίτιμο για τα έσοδα που καρπώνεται ετησίως, πράγμα που προφανώς προκαλεί εύλογες απορίες σε οποιονδήποτε ουδέτερο παρατηρητή. Φυσικά, ο νούμερο ένα μηχανισμός που υπάρχει για να ελέγχει αυτού του είδους τις σκανδαλώδεις συμβάσεις ανάμεσα σε ιδιωτικούς οργανισμούς και το κράτος είναι η λεγόμενη «τέταρτη» εξουσία, τα ΜΜΕ και ο Γενικός Ελεγκτής.
Όπως αποδείξαμε στο προηγούμενο μας φύλλο, η «τέταρτη» εξουσία στην περίπτωση του ΟΠΑΠ παραμένει σιωπηλή για διάφορους λόγους. Ο Οργανισμός δεν επιτρέπει να γραφτεί ούτε κόμμα που να ασκεί κριτική στην λειτουργία και στα προνόμια που απολαμβάνει στην Κύπρο και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης δίνει εντολή να κοπεί κάθε διαφήμιση στα Μέσα που δεν κάνουν τα «στραβά μάτια».
Μέσα σε όλα αυτά, η «24» πληροφορήθηκε ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις για να κερδίσει ο ΟΠΑΠ και τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείου. Οι όροι του διαγωνισμού και κυρίως τα έσοδα που θα πρέπει να αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από το κρατικό λαχείο είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους τους Κυπρίους. Δυστυχώς τα παραδείγματα από τον διαγωνισμό του καζίνο μέχρι τις άδειες κλάσης Β’ για το διαδικτυακό στοίχημα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από ένα πραγματικό «χρυσωρυχείο».
Επιστολή προς Νομοθετική Εξουσία και Αρμόδια Όργανα και Θεσμούς
Η «24» έχει ήδη ετοιμάσει σχετική επιστολή με όλες τις λεπτομέρειες η οποία θα παραδοθεί στους προαναφερθέντες τις επόμενες μέρες.
ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!
Η οικονομία του κράτους αιμορραγεί. Σε καιρό βαθιάς οικονομικής ύφεσης δεν ενδείκνυνται τέτοια εξόφθαλμα «δώρα» εκατοντάδων εκατομμυρίων. Γιατί περί δώρου πρόκειται…
Το ετήσιο GGR (Gross Gaming Revenue – Μεικτό κέρδος = τζίρος – επιστροφές σε παίκτες) του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, ανέρχεται σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα 80 εκ. ευρώ. Ως εκ τούτου, αν μιλάμε για δεκαπέντε χρόνια σύμβαση, η αξία του συμβολαίου για μια διεθνή εταιρία ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.2 δις ευρώ.
Βγείτε σε προσφορές!
Τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ μπορεί να εισπράξει το κράτος, το ελάχιστο υπό τις περιστάσεις ποσό που μπορεί να «δεχτεί» κάποιος λογικός, σώφρον και μη έχοντας κανένα προσωπικό οικονομικό ή άλλο όφελος, μπορούμε να παραθέσουμε χιλιάδες λόγους που επιβάλλεται, πέραν του θέματος που άπτεται της ηθικής, να γίνει.
Ας εισπράξει το κράτος τα 500 εκ. από τον ΟΠΑΠ, που πάλι θα θεωρείται καλή επένδυση με τους αριθμούς που έχουμε παραθέσει πιο πάνω και ας τα δώσει στους πληγέντες των τραπεζών, στους συνταξιούχους και στα δημόσια νοσηλευτήρια που βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολική κατάρρευση.
Ζητήσαμε την νομική άποψη του κ. Θεοφάνη Ανδρέου, δικηγόρου και έγκριτου νομικού, ο οποίος εξέφρασε την εξής θέση:
«Οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τον ΟΠΑΠ ελέγχονται με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού και ενδεχομένως να αποτελούν παράνομη Κρατική Ενίσχυση για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ σε μια ενδεχόμενη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης εν όψει της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά που κατέχει ο ΟΠΑΠ ελέγχεται με βάση την Κείμενη Νομοθεσία Περί Προστασίας του Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) έχει την δυνατότητα και επιβάλλεται να διεξάγει αυτεπάγγελτη έρευνα με βάση τα γεγονότα».
Η «24» επικοινώνησε επίσης με βουλευτές από διάφορα κόμματα σε μια προσπάθεια να δώσει βήμα στο να ακουστούν οι απόψεις και οι θέσεις των κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι απαντήσεις που πήραμε για ένα μείζον για την οικονομία θέμα ήταν:
«Με βρίσκετε απροετοίμαστο… Επιφυλάσσομαι για την ερχόμενη βδομάδα».
Επιφυλασσόμαστε λοιπόν και εμείς να γνωστοποιήσουμε θέσεις κομμάτων επί του θέματος στην επόμενη έκδοση της «24»: Ποιοι συμφωνούν και «κάνουν πλάτες» στην παρανομία;
Πηγή: 24h.com.cy