Ο Σκαλιώτης επιστήμονας Μάριος Κυριαζής, το εντυπωσιακό βιογραφικό και για ποια θεωρία προτάθηκε για το Νόμπελ Ιατρικής 2017
Για το Νόμπελ Ιατρικής 2017 προτάθηκε από ομάδα ερευνητών ο Κύπριος επιστήμονας, δρ Μάριος Κυριαζής για τη θεωρία αποκωδικοποίησης του DNA της γήρανσης, όπως σας αποκαλύψαμε προ ημερών.
Πρόκειται για θεωρία που υποστηρίζει ότι έχει ξεκλειδώσει το μυστικό της μακροβιότητας, κάτι που προκαλεί τεράστιες συζητήσεις διεθνώς. Ο επιστήμονας που γεννήθηκε στη Λάρνακα, εάν καταφέρει να αποσπάσει το βραβείο, θα χρηστεί ο δεύτερος Κύπριος που κατακτά ένα Νόμπελ.
Εντυπωσιακό βιογραφικό
Ο Μάριος Κυριαζής γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1956. Ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, και μετά τη στρατιωτική του θητεία πήγε στην Ιταλία για να σπουδάσει ιατρική. Ο πατέρας του ήταν γνωστός φαρμακοποιός και ο παππούς του ήταν ο δρ Νεοκλής Κυριαζής, ιστορικός. Τέλειωσε Ιατρική (MD) στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, και μετά από προκλινική εργασία στις Η ΠΑ, εργάστηκε στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη Γεροντολογία με ειδικότητα στη βιολογία της γήρανσης και έγινε Chartered μέλος της ακαδημαϊκής οργάνωσης «Royal Society of Biology» στο Ηνωμένο Βασίλειο. ‘Έχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Γηριατρική από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Είναι ερευνητής στο Κέντρο Εξέλιξης, Πολυπλοκότητας και Νόησης του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, και Ronin Research Scholar.
Εκτός από την ιατρική του σταδιοδρομία ίδρυσε επίσης το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, ένα πολιτιστικό κοινωφελές ίδρυμα που στεγάζεται στη Λάρνακα, με στόχο να κρατήσει ασφαλή παλιά ιατρικά αντικείμενα και τις παραδόσεις της Κύπρου και να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με την ιστορία της παλιάς κυπριακής ιατρικής.
Διαβάστε επίσης: Σκαλιώτης επιστήμονας υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής (2017)!
Η έρευνα για τη γήρανση
Ο δρ Κυριαζής προτάθηκε για υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2017, με υποστήριξη από διάφορα τοπικά και κυβερνητικά σύνολα. Το σκεπτικό για την πρόταση έγκειται στις συγκεκριμένες έρευνες του, σχετικά με την ανακάλυψη του ότι η αλληλοεπίδραση του ανθρώπου με το διαδίκτυο αλλάζει την ανθρώπινη βιολογία και μπορεί να καταργήσει τη γήρανση. Συγκεκριμένα, η έρευνα επεκτείνει τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, παρέχει ένα εντελώς νέο πλαίσιο για τη μελέτη της διαδικασίας της γήρανσης, και ενοποιεί πολλές θεωρίες και αντιλήψεις για τη γήρανση. Περιγράφει ένα άγνωστο τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες στον εγκέφαλο μπορούν να επηρεάσουν τα κύτταρα της γεννητικής σειράς, και διευκρινίζει μια σχέση μεταξύ αναπαραγωγής και της ανθρώπινης μακροζωίας. Ορίζει ένα νέο οικοσύστημα, μια συγχώνευση του ανθρώπου με το διαδίκτυο, ενώ περιγράφει μια νέα βιολογία, η οποία δεν βασίζεται πλέον στην αναπαραγωγή, αλλά στη δημιουργική και εξελισσόμενη αλληλοεπίδραση μεταξύ της ανθρωπότητας και της τεχνολογίας.
Διοχέτευση ενέργειας
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κύπριος επιστήμονας τόνισε ότι δεν πρόκειται για την ανακάλυψη ενός χαπιού ή φαρμάκου που θα αποτρέπει τη γήρανση. Αντιθέτως, όπως ανέφερε η ανακάλυψη στοχεύει στο να διοχετεύσει την ενεργεία της φύσης από τη γενετική σειρά, στη σωματική και δη στον εγκέφαλο, όπου οι νευρώνες μας καθορίζουν τις σκέψεις και ιδέες μας. Όπως επεσήμανε ο δρ Κυριαζής, αυτό δε σημαίνει ότι θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να ζούμε 150 ή 200 χρόνια, αλλά ότι θα ζούμε χωρίς γήρανση.
Κύπριοι στα νόμπελ
Εάν ο Κύπριος επιστήμονας βραβευθεί με το Νόμπελ Ιατρικής, θα γίνει ο πρώτος Κύπριος που το κερδίζει ενώ θα γίνει ο δεύτερος Κύπριος που θα βραβευθεί με το βραβείο Νόμπελ, μετά τη βράβευση του Χριστόφορου Πισσαρίδη με το Νόμπελ Οικονομικών το 2010. Ένας άλλος Κύπριος που ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ είναι ο δρ Κυριάκος Κ. Νικολάου, που προτάθηκε για το Νόμπελ Χημείας το 2014 για τη δημιουργία της ταξόλης, ένα σημαντικό χημικοθεραπευτικό φάρμακο.
Νόμπελ Ιατρικής 2016
Σημειώνεται ότι το Νόμπελ Ιατρικής 2016 δόθηκε στον Ιάπωνα Γιοσι¬ νόρι Οσούμι (Yoshinori Ohsumi). Ο Γιοσινόρι Οσούμι γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1945, είναι βιολόγος με ειδίκευση στην κυπαρική βιολογία και καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2016 επειδή ανακάλυψε μηχανισμούς που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυπαρικά συστατικά. Σύμφωνα με τη σουηδική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, οι έρευνες του Οσούμι για την αυτοφαγία έχουν κρίσιμη σημασία για να γίνει κατανοητή η ανανέωση των κυττάρων και η απάντηση του σώματος στην πείνα και τις λοιμώξεις. Η επιτροπή θεωρεί ότι οι ανακαλύψεις του οδήγησαν σ’ ένα νέο παράδειγμα όσον αφορά την κατανόηση μας για το πώς το κύτταρο ανακυκλώνει το περιεχόμενο του.