ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Ποιος φύτεψε τις Φοινικούδες και πότε…
( Από το βιβλίο του Ανδρέα Ο. Ευρυβιάδη «ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», 1995).
«…Είμαι της γνώμης πως οι πρώτες φοινικούδες φυτεύτηκαν όταν ακόμα ήταν δήμαρχος της πόλης ο Φίλιος Ζαννέτος (1917-1923). Εκείνη την εποχή η θάλασσα ήταν πολύ κοντά στο σημείο και στη γραμμή που είχαν φυτευτεί οι φοινικούδες στην προκυμαία της πόλης. Το χειμώνα, κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής, τα αγριεμένα κύματα κατέκλυζαν τα φοινικόδεντρα, με αποτέλεσμα να τα ποτίζουν με το αλμυρό νερό τους και να τα ξεράνουν.
Είναι φανερό πως οι φοινικιές ξαναφυτεύτηκαν μια και δυο φορές επί δημαρχίας Δημητρό Δημητρίου…….. Ακριβώς τον ίδιο περίπου καιρό αποφασίστηκε και η κατασκευή του χαμηλού απο μπετόν τοίχου ( του τοιχουδιού όπως είχε γίνει γνωστό), για να τις προστατεύσουν απο τα χειμωνιάτικα μανιασμένα κύματα που τις κατέστρεφαν. Αυτό το τοιχούδι ήταν ένα είδος μώλου που κτίστηκε κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα.
Θυμούμαι καθαρά τα συνεργεία του Δήμου και τους εργάτες ημίγυμνους μέσα στη θάλασσα που φύτευαν στην άκρη της ακτής ξύλινους πασσάλους με κτυπήματα με βαριές μάτσες ( σφυριά), για να δημιουργήσουν προστατευτικό φράγμα πίσω από το οποίο εγίνετο η εκσκαφή των θεμελίων και η τοποθέτηση των ξύλινων καλουπιών μέσα στα οποία εχύνετο το μίγμα του ταχύπηκτου μετόν ( σκυροκονιάματος). Κατά διαστήματα αφήνονταν ανοίγματα-περάσματα για να μπορεί το κοινό να έχει πρόσβαση προς την παραλία μέσα από αυτά. Πάνω στο «τοιχούδι» και πάλι κατά κανονικά διαστήματα είχαν τοποθετηθεί πύλινες γλάστρες που έμοιαζαν με αμφορείς. Αυτές προσδένονταν με σύρμα από τις δυο πλευρές τους, πάνω σε σιδερένιους χαλκάδες που είχαν φυτευτεί μέσα στον τοίχο κατά την κατασκευή του.»
Πολύ γλαφυρή και παραστατική η περιγραφή από τον Ανδρέα Ευρυβιάδη.
Λούης Περεντός