Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στα σκαριά πολεοδομικές ζώνες στις Βάσεις (Αναλυτικό ρεπορτάζ)
Στα σκαριά πολεοδομικές ζώνες στις Βάσεις (Αναλυτικό ρεπορτάζ)

Στα σκαριά πολεοδομικές ζώνες στις Βάσεις (Αναλυτικό ρεπορτάζ)

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται πλέον οι εργασίες των βρετανικών βάσεων και αρμοδίων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον καθορισμό τοπικών σχεδίων και πολεοδομικών ζωνών ανάπτυξης στα όρια των Βάσεων, στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λεμεσού.

Όπως αποκάλυψε στον «Φ» αρμόδια πηγή των βρετανικών βάσεων, οι υπηρεσιακοί λειτουργοί των Βάσεων και του Τμήματος Πολεοδομίας της Δημοκρατίας έχουν ήδη ολοκληρώσει την εργασία τους για τον καθορισμό των δύο τοπικών σχεδίων και λίαν συντόμως αυτά θα τεθούν ενώπιον των δύο αρμοδίων επιτροπών για την τελική τους έγκριση.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για δυο επιτροπές που προβλέπονταν από την αρχική συμφωνία για το θέμα, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πριν από περίπου τρία χρόνια. Η μια επιτροπή θα εξετάσει το τοπικό σχέδιο για τα όρια των Βάσεων σε Λάρνακα, Αμμόχωστο και Λεμεσού. Στις δυο επιτροπές μετέχουν όλες οι κοινότητες που βρίσκονται στα όρια των Βάσεων και επηρεάζονται από τη νέα ρύθμιση, καθώς επίσης οι επαρχιακές διοικήσεις Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Ακόμη, το Υπουργείο Γεωργίας και κυβερνητικά τμήματα, όπως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Στις επιτροπές αυτές προεδρεύει το Τμήμα Πολεοδομίαςτης Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αμέσως επόμενο βήμα, ανέφερε η αρμόδια πηγή, είναι να τεθούν τα δυο σχέδια στις δυο αρμόδιες επιτροπές για την τελική έγκριση τους. Στη συνέχεια, τα δυο σχέδια θα επιστρέψουν ξανά στα αρμόδια τμήματα των βρετανικών βάσεων για περιβαλλοντική μελέτη. Στο σημείο αυτό ο αρμόδιος λειτουργός που μίλησε στον «Φ» ανέφερε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα η πιο πάνω διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα και τα δυο τοπικά σχέδια να έχουν δημοσιευτεί επίσημα πριν από τον Απρίλιο του 2017- Διευκρίνισε ακόμη ότι μετά την δημοσιοποίηση των σχεδίων, θα δοθεί τετράμηνη περίοδος για υποβολή τυχόν ενστάσεων. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι απαγορευτικό για όσους θα προτίθενται να προβούν σε κάποιου είδους ανάπτυξη, με βάση τα νέα ισχύοντα πολεοδομικών ζωνών που θα καθορίζουν τα δυο Τοπικά Σχεδία. Οι ενστάσεις, θα υποβάλλονται στις Αρχές των βάσεων αλλά και πάλι θα εξεταστούν από αρμόδιες κοινές επιτροπές μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος των βάσεων καταλήγοντας τόνισε ότι στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις πτυχές της μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Σε σχέση με τις εξελίξεις στο κυπριακό στο άμεσο μέλλον και το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατόν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό του Τοπικού Σχεδίου εντός των Βάσε¬ ων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ο εκπρόσωπος των Βάσεων απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο αρνητικά. Διευκρίνισε, ωστόσο, στη συνέχεια δυο σημαντικά σημεία: α) Όσον αφορά σημερινές περιοχές των Βάσεων όπου υπάρχουν στρατιωτικά σημεία, το καθεστώς αυτό δεν θα αλλάξει ούτε και με ενδεχομένη λύση του κυπριακού. Β) Έχει όμως ληφθεί υπόψη η προοπτική να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο Τοπικό Σχέδιο (και αυτό σημαίνει διεύρυνση ζωνών προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε), σε περιοχές των Βάσεων που με τα σημερινά δεδομένα εφάπτονται της νεκρής ζώνης, ή και των κατεχομένων εδαφών, όπως, για παράδειγμα, περιοχές Βρυσούλων, Αχερίτου, Φρενάρους, Στροβιλιών, Πύλας και Περγάμους.

Στις περιπτώσεις αυτές, συνέχισε, με βάση και υπόσχεση της Βρετανικής Κυβέρνησης, θα παραχωρούν ορισμένα εδάφη στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά με τις ισχύουσες Ζώνες Χρήσης, που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο που ετοιμάζεται.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων επισήμανε ότι στα περίπου τρία περίπου χρόνια ετοιμασίας των δύο τοπικών σχεδίων Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού, η όλη διαδικασία κύλησε ομα­λά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το υπόλοιπο που απομένει για ολοκλήρωση του εγχειρή­ματος, κατέληξε.

Θα μπορούν να κτίζουν και να πωλούν περιουσίες

Δασάκι Άχνας, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου, Πύλα, Ξυλοφάγου, Λιοπέτρι, Φρέναρος, Στροβίλια¬Δερύνεια, νότια περιοχή Περγάμου, τμήμα του παραλιακού μετώπου Δεκέλειας, Επισκοπή, Ακρωτήρι, Τραχώνι, Αλυκές Λεμεσού.

Αυτά είναι ορισμένα από τα χωριά και τις γεωγραφικές περιοχές που επηρεάζονται θετικά από τα δυο Τοπικά Σχέδια που καθορίζουν, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης στα διοικητικά όρια των Βάσεων.

Με απλά λόγια, αυτό που αλλάζει με τη νέα ρύθμιση σε αυτές όλες τις περιοχές, είναι το ότι οι κάτοικοι θα έχουν την ευχέρεια, βάσει πολεοδομικών κριτηρίων και ζωνών όπως ισχύουν στις υπόλοιπες περιοχές της Δημοκρατίας, να αναπτύσσουν ή να πωλούν την περιουσία τους, χωρίς να υπάγονται σε περιορισμούς που προέβαλλαν ως τώρα οι βρετανικές βάσεις.

Πηγή: Εφημερίδα “Φ”

 

Send this to a friend