Έφεση για… παράνομη υιοθεσία βρέφους (O γυναικολόγος από τη Λάρνακα και άλλα τέσσερα άτομα…)
Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας καταχώρισε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της πρόσφατης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο δέσμευσε με χρηματική εγγύηση 5000 ευρώ για περίοδο τριών χρόνων γνωστό γυναικολόγο από τη Λάρνακα και άλλα τέσσερα πρόσωπα, οι οποίοι το 2013 είχαν εμπλακεί σε υπόθεση παράνομης υιοθεσίας νεογέννητου βρέφους.
Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί έκδηλα ανεπαρκή την ποινή που επέβαλε η επαρχιακή δικαστής Εύη Γεωργίου Αντωνίου στους πέντε κατηγορούμενους και πλέον αναμένει από το Ανώτατο οδηγίες για εκδίκαση της έφεσης που καταχώρησε.
Οι πέντε κατηγορούμενοι με δική τους παραδοχή βρέθηκαν ένοχοι στο αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος. Στο εδώλιο βρέθηκαν ο γυναικολόγος (πρώτος κατηγορούμενος), ζευγάρι από τη Βουλγαρία καθώς και ανδρόγυνο Ελληνοκυπρίων. Όλοι παραδέχθηκαν ότι μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2013 συνωμότησαν ούτως ώστε ο γυναικολόγος να παράσχει συνδρομή στο ζεύγος από τη Βουλγαρία, δηλαδή ν’ αποδεχθεί (το ζευγάρι) χρήματα για να διευθετηθεί η υιοθεσία βρέφους και παράλληλα το ανδρόγυνο των Ελληνοκυπρίων να παραχωρήσει χρήματα σε σχέση με την επίτευξη της συγκεκριμένης υιοθεσίας. Ο γυναικολόγος διατηρεί κλινική στη Λάρνακα, ενώ το ζευγάρι από τη Βουλγαρία κατά τον επίδικο χρόνο είχε δεσμό και διέμενε μόνιμα στην Κύπρο. Το ανδρόγυνο των Ελληνοκυπρίων ήταν οκτώ χρόνια παντρεμένοι (πάντοτε κατά τον επίδικο χρόνο) και αντιμετώπιζαν προβλήματα τεκνοποίησης. Η κοπέλα είναι πρώτη εξαδέλφη του γυναικολόγου.
Τα γεγονότα
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το ανδρόγυνο των Ελληνοκυπρίων, λόγω των προβλημάτων τεκνοποίησης που αντιμετώπιζε, απευθύνθηκε στον πρώτο κατηγορούμενο (γυναικολόγο) για να τεκνοποιήσει. Επειδή δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, αποφάσισαν να υιοθετήσουν. Το ίδιο χρονικό διάστημα η κοπέλα από τη Βουλγαρία διαπίστωσε ότι ήταν έγκυος κι επισκέφθηκε τον ίδιο γυναικολόγο για να κάνει έκτρωση, με τη σύμφωνο γνώμη του συμβίου της (ήταν ο πατέρας του παιδιού), επειδή ήταν φτωχοί και δεν είχαν πόρους για ν’ αναθρέψουν το παιδί τους. Τότε ο γυναικολόγος έπεισε την κοπέλα από τη Βουλγαρία να μην κάνει έκτρωση, να γεννήσει το μωρό και να το δώσει για υιοθεσία. Παράλληλα, ο γυναικολόγος ενημέρωσε σχετικά την πρώτη του εξαδέλφη, η οποία επέδειξε ενδιαφέρον να υιοθετήσει το μωρό. Η υιοθεσία συμφωνήθηκε στο ποσό των 10.000 ευρώ, χρήματα που θα δίδονταν από το ανδρόγυνο στο ζευγάρι από τη Βουλγαρία για την υιοθεσία του παιδιού, μέσω του γυναικολόγου.
Να σημειωθεί, ότι η κοπέλα που γέννησε δεν πλήρωσε οποιαδήποτε έξοδα στην κλινική όσον αφορά τις επισκέψεις της, τη γέννα, τη διαμονή της, αλλά ούτε για οποιεσδήποτε εξειδικευμένες εξετάσεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Στις 6 Νοεμβρίου 2011 η γυναίκα από τη Βουλγαρία γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι στην κλινική του πρώτου κατηγορούμενου. Δύο μέρες αργότερα, όμως, λήφθηκε πληροφορία στην αστυνομία ότι στην συγκεκριμένη κλινική θα δινόταν ένα νεογέννητο για υιοθεσία σε οικογένεια έναντι χρηματικού ποσού και ως εκ τούτου άρχισαν εξετάσεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου. Στην κατοχή της γυναίκας που γέννησε βρέθηκε φακελάκι με 5000 ευρώ… Η ξαδέλφη του γυναικολόγου εντοπίστηκε στην κλινική και παραδέχθηκε ότι επρόκειτο να υιοθετήσει ένα αγοράκι και ότι έδωσε 5000 ευρώ στους γονείς του νεογέννητου για να τους ευχαριστήσει.
Η ανθρώπινη επιθυμία
Η δικαστής Εύη Γ. Αντωνίου έκρινε μ’ επιείκεια τους πέντε κατηγορούμενους της ιδιάζουσας αυτής υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή τους στο δικαστήριο και το κίνητρο διάπραξης των αδικημάτων. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων. Εφαρμόζοντας το πιο πάνω απόφθεγμα θεωρώ ότι η παρούσα περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί με οποιανδήποτε άλλη, στην οποία το οικονομικό κέρδος υπερισχύει της ανθρώπινης επιθυμίας για απόκτηση τέκνου.
Η παρούσα υπόθεση δεν είναι τέτοια περίπτωση και ως εκ τούτου κρίνω ως ενδεικνυόμενη ποινή για όλους την εγγύηση 5000 ευρώ για τρία χρόνια να τιμούν το νόμο για όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν», σημειώνεται στην απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου. Όσον αφορά το ποσό των 10.000 που προοριζόταν για την υιοθεσία και αρχικά κατασχέθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, το δικαστήριο διέταξε όπως τα μισά χρήματα κατασχεθούν και τα υπόλοιπα να διαμοιραστούν στις δύο γυναίκες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση…
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ