Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πλεονέκτημα Λάρνακας στην… Ενέργεια!
Πλεονέκτημα Λάρνακας στην… Ενέργεια!

Πλεονέκτημα Λάρνακας στην… Ενέργεια!

Στους τομείς των Μεταφορών και της Ενέργειας βρίσκεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λάρνακας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Κατά την ομιλία του στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΕΒΕΛ, ο Όθωνας Θεοδούλου έστειλε το μήνυμα πως αν οι συγκεκριμένοι τομείς προσεχθούν και προωθηθούν, τότε μπορεί να φέρουν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά την ανάκαμψη στην οικονομία της Λάρνακας. Σύμφωνα με τον κ.Θεοδούλου, ενώ πριν από το 2013 η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας σημείωνε σημαντικές επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς, την τελευταία τριετία βρίσκεται «στριμωγμένη» οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα, η Λάρνακα είδε τον πληθυσμό της ν’ αυξάνεται σταθερά μέχρι το 2013, κερδίζοντας τα τελευταία έξι χρόνια περισσότερους από 20.000 κατοίκους.

Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, η τάση έχει ανατραπεί, σημειώνοντας μία ετήσια μείωση που κυμαίνεται από 1,3% μέχρι και 2%. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, το 2010 η μεταβλητή της εθνικής οικονομικής αύξησης (national growth), που μετρά το ποσοστό αύξησης των οικονομικών τομέων σε σύγκριση με τη συνολική εθνική οικονομία, ήταν σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς θετική. Με άλλα λόγια, όλοι οι τομείς αναπτύσσονταν στη Λάρνακα με ρυθμούς μεγαλύτερους του Εθνικού Μέσου Όρου. Αίφνης, από το 2013 και μετέπειτα, παρουσιάζεται μία μεγάλη ανατροπή και καταγράφει όλους τους τομείς με αρνητικό πρόσημο, πράγμα που σημαίνει λιγότερες αντιστάσεις στην κρίση και μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Κύπρο. «Μελετώντας πιο επισταμένα τους αριθμούς και τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω της ανάλυσης του ανταγωνιστικού μεριδίου, γνωστής ως Competitive Share, φαίνεται καθαρά ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λάρνακας βρίσκεται στους τομείς των Μεταφορών και της Ενέργειας.

Αν προωθηθούν αυτοί οι τομείς, τότε η ανάκαμψη μπορεί να έλθει γρηγορότερα», επισήμανε. Ο Όθωνας Θεοδούλου ανέφερε ότι τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και από την ανάλυση της βασικής / μη βασικής απασχόλησης ή από τον πολλαπλασιαστή απασχόλησης εξαγωγής όπως είναι ευρύτερα γνωστός.

Η ανάλυση αυτή δείχνει ότι για κάθε καινούργια θέση εργασίας που δημιουργείται στον τομέα της Ενέργειας, μέσα από τις πολλαπλασιαστικές διεργασίες της αστικής οικονομίας, δημιουργούνται οκτώ καινούργιες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς, ενώ για τις Μεταφορές και το Εμπόριο δημιουργούνται τέσσερις και δύο νέες θέσεις εργασίας αντίστοιχα.

Send this to a friend