
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Όλα όσα ειπώθηκαν στην ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό, οι αλλαγές που έρχονται στη Λάρνακα και η υλοποίηση της υπόσχεσης του Αναστασιάδη στον Καραπατάκη!
Τον ερχόμενο Οκτώβριο ευελπιστεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να ξεκινήσει τη διαδικασία προσφορών για την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για το λιμάνι Λάρνακας.
Θ’ ακολουθήσει η αξιολόγηση των προσφορών που θα υποβληθούν κι εντός του 2017, εκτός απροόπτου, το κράτος εκτιμά ότι θα υλοποιηθεί η διαδικασία με την υπογραφή των συμβολαίων με τον επιτυχόντα προσφοροδότη. Αυτό τονίστηκε κατά τη σημερινή (12/9) ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, στην παρουσία αρμοδίων υπουργών και παραγόντων της Λάρνακας, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των κυριοτέρων προβλημάτων και αιτημάτων της πόλης του Ζήνωνα κι εξετάστηκε η πορεία των αναπτυξιακών έργων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, από την προκαταρτική εξέταση που διενήργησε το υπουργείο του φαίνεται πως για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, από διάφορες χώρες. Ο κ.Δημητριάδης δήλωσε ότι η προσπάθεια είναι να εξευρεθεί μία συμβατή ανάπτυξη τόσο για το λιμάνι, όσο και για τη μαρίνα, αφού, όπως εξήγησε, γίνεται λόγος για τρεις διαφορετικές δραστηριότητες, δηλαδή ανάπτυξη γης (χερσαίων χώρων) με την ανέγερση ξενοδοχείου, πολυτελών διαμερισμάτων, γραφείων κτλ, διαχείριση μαρίνας κι εμπορικές χρήσεις. Πάντως, μέχρι την τελεσίδικη συμφωνία με ξένο επενδυτή για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, η Κυβέρνηση προχωρεί στην επέκταση των αδειών χρήσης στην εταιρεία υδρογονανθράκων Medserv (Cyprus) Ltd ως βάση υποστήριξης των δραστηριοτήτων της ΕΝΙ για έναν ακόμα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι την 31η Αυγούστου 2017. Παράλληλα, παρόμοιο αίτημα έχει υποβάλει στην Κυβέρνηση και η εταιρεία Noble, για παράταση παρουσίας της στο λιμάνι Λάρνακας μέχρι την 5η Αυγούστου 2017. Το αίτημα της Noble αναμένεται να γίνει κι αυτό αποδεκτό.
«Τουριστική περιοχή»
Κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό συζητήθηκε το θέμα της μετακίνησης των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας κι εξετάστηκαν τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν ως προς την μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων. Ο Μάριος Δημητριάδης δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ότι εφόσον ολοκληρωθεί η μετακίνηση όλων των οχληρών εγκαταστάσεων, η συγκεκριμένη περιοχή θ’ αλλάξει χαρακτήρα και θα πάρει τον χαρακτήρα «τουριστικής» περιοχής. «Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική Λάρνακα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μεταφορών. Να σημειωθεί, ότι για το θέμα της ανάπτυξης της παραλιακής περιοχής του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, μετά την αποψίλωση των εγκαταστάσεων, διενεργείται μελέτη από το ΕΒΕΛ, η οποία χρηματοδοτείται από τις εταιρείες.
Δύο εκατομμύρια στην ΑΕΚ
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως θα παραχωρήσει κρατική χορηγία ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ στο σωματείο ΑΕΚ Λάρνακας για σκοπούς ανέγερσης του ιδιόκτητού του γηπέδου, στα πλαίσια της υπόσχεσης που είχε δώσει τον περασμένο Νοέμβριο κατά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου.