Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Διάλογος σε καθεστώς πλήρους συσκότισης – Δυσφορία για την εμμονή Ακιντζί σε Πενταμερή
Διάλογος σε καθεστώς πλήρους συσκότισης – Δυσφορία για την εμμονή Ακιντζί σε Πενταμερή

Διάλογος σε καθεστώς πλήρους συσκότισης – Δυσφορία για την εμμονή Ακιντζί σε Πενταμερή

[ad_1]

Σε καθεστώς πλήρους πλέον συσκότισης Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, είχαν το πρωί τη δεύτερη από τις 7 προγραμματισμένες συναντήσεις τους στο πλαίσιο του εντατικού γύρου διαπραγματεύσεων.

Και οι δύο απέφυγαν τις δηλώσεις επί της ουσίας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά δεν ανακοινώθηκε καν η ημερήσια διάταξη. 

Σύμφωνα ωστόσο με όλες τις ενδείξεις η τετράωρη συνάντηση αναλώθηκε στα λεγόμενα εύκολα κεφάλαια του Κυπριακού, καθώς τα ακανθώδη όπως αυτά της ασφάλειας των εγγυήσεων, του περιουσιακού και του εδαφικού, θα συζητηθούν προς το τέλος της παρούσας φάσης, λίγο πριν την μετάβαση του προέδρου στη Ν.Υ. για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, “έχουμε συμφωνήσει να μην γίνουν δηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτών των έξι σημαντικών συναντήσεων, να εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου στις 14 του μηνός. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση για την όποια συσκότιση, αλλά είναι για να γίνει πιο αποτελεσματική η δουλειά σ` αυτή την σημαντική περίοδο”.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνάντηση τον Πρόεδρο συνόδευε μόνο το μέλος της ομάδας νομικών Κύπρος Χρυσοστομίδης, γεγονός που συνηγορεί ότι επί τάπητος βρέθηκαν ζητήματα νομικής και συνταγματικής φύσεως σε σχέση προφανώς με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του ομόσπονδου κράτους. 

Ερωτηθείς για το κλίμα που επικράτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέπεμψε αστειευόμενος στην βελτίωση του καιρού: “Το κλίμα… βελτιώνεται”.

Τις δημόσιες δηλώσεις απέφυγε και ο Ακιντζί, ο οποίος ωστόσο με ανακοίνωση της λεγόμενης “προεδρίας” του Ψευδοκράτους, επέμεινε ότι στη Ν.Υ. δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο η τριμερής συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και η πενταμερής, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. 

Η εμμονή της τουρκικής πλευράς στην Πενταμερή προκαλεί δυσφορία στη Λευκωσία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος δεν κρύβει την ενόχληση του για τους “τακτικισμούς” του Μουσταφά Ακιντζί και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρέθηκε χθες στο στόχαστρο του κατοχικού ηγέτη. 

Η Milliyet αποκαλύπτει νέα φόρμουλα “συναισθηματικού δεσμού” 

Ένα νέο όρο, αυτόν του “Συναισθηματικού Δεσμού”, εισάγει στο περιουσιακό η τουρκική πλευρά. 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ, με βάση την συγκεκριμένη φόρμουλα, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δικαίωμα επιστροφής στις κατεχόμενες περιουσίες του θα έχουν μόνο όσοι ε/κ ήταν πάνω από 10 ετών το 1974.

Δικαίωμα, το οποίο σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα υπόκειται σε σωρεία άλλων περιορισμών. Όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη φόρμουλα θα ενταχθούν όλες οι περιουσίες εκτός από αυτές που χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς σκοπούς, εκείνες οι οποίες μετά την λύση θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ασφάλειας και για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. 

Εκτός της φόρμουλας η οποία φαίνεται να κατατέθηκε προσφάτως από τον Μουσταφά Ακιντζί παραμένουν και όσες περιουσίες δεν χρησιμοποιήθηκαν χωρίς όμως να διευκρινίζεται στο δημοσίευμα και το τι θα ισχύσει γι’ αυτές. 

Το εν λόγω κριτήριο, του συναισθηματικού δεσμού, θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα, όπως αναφέρεται αρχικά στα κτίρια που δύνανται να επιστραφούν και ακολούθως στα χωράφια που παραμένουν άδεια. 

Πρόκειται για θέση της Τουρκικής πλευράς η οποία δεν έγινε αποδεχτή, ήταν το σχόλιο συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος σημείωσε ότι η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται σε μισές αλήθειες. 

Σε σχέση με τα υπόλοιπα κεφάλαια, η Μιλλιέτ αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ζητήσει όπως από την πρώτη ημέρα της λύσης επιστραφεί η Αμμόχωστος και αρχίσει η αποχώρηση του στρατού κατοχής.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος πρότεινε το άνοιγμα από τη πρώτη μέρα της λύσης και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. 

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν απέρριψε οριστικά το αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί, όπως τα κρίσιμα ζητήματα του εδαφικού συζητηθούν και κλείσουν “κάπου εκτός της Κύπρου”.

Σε αίνιγμα κατά τη Μιλλιέτ μετατράπηκε η “εκ περιτροπής προεδρία” καθώς όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θέλει να μελετήσει το θέμα ξανά και δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

Η εφημερίδα πάντως έσπευσε να διαμοιράσει στα ίσα την θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου. Από 2,5 χρόνια εκ περιτροπής. 

Από πλευράς της η τ/κ πλευρά υποχώρησε στο θέμα μετατροπής της λύσης σε πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε., όχι όμως και στο θέμα των τεσσάρων Βασικών Ελευθεριών, με τον Ακιντζί να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “η ΕΕ δεν είναι ιερό βιβλίο και πως σημασία έχουν οι ανάγκες των Τ/κ”.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα σε αντίθεση με τη δημόσια υπηρεσία της ομόσπονδης κυβέρνησης, όπου η αναλογία έκλεισε στο 1:3. 33% Τ/κ και 67% Ε/κ, στην περίπτωση της αστυνομίας υπάρχει ακόμη διαφορά απόψεων στο ποσοστό.

Αν θα είναι δηλαδή 60-40, ή 50-50. Αναλογία που θα ισχύσει και για την Ακτοφυλακή, καθώς όπως αναφέρεται το ομόσπονδο κράτος δεν θα έχει στρατό. 

Τέλος, σύμφωνα με την Μιλλιέτ Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν πως δικαίωμα συμμετοχής στο δημοψήφισμα, θα έχουν 802 χιλιάδες Ε/κ και 220 χιλιάδες Τ/κ.

Από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αφαιρέθηκε ωστόσο παράγραφος σύμφωνα με την οποία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε την κατάθεση της λίστας όσων θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend