
Δεν είναι ένας που πήρε μίζες για το επίμαχο κτήριο στην Αραδίππου: Ψάχνει η αστυνομία και για άλλες μίζες, το μεγάλο «ψάρι», ανοίγονται λογαριασμοί και κάποιοι έχασαν τον ύπνο τους!
Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είναι πεπεισμένος πως οι μίζες που δόθηκαν για την αδειοδότηση του κτηρίου το οποίο χρησιμοποιεί η αμερικανική Schlumberger στην Αραδίππου είναι περισσότερες από 50.000 ευρώ και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται πλέον οι έρευνες της Αστυνομίας.
Για τη μίζα των 50.000 ο δήμαρχος φέρεται να είναι απόλυτα βέβαιος για τις συνθήκες υπό τις οποίες δόθηκαν και για το πρόσωπο στο οποίο κατέληξαν.
Λογαριασμοί
Οι πληροφορίες που έδωσε την Πέμπτη ο κ. Φαίδωνος σε ανακριτές της Αστυνομίας κρίνονται αρκετές για να τεθεί σε κλοιό συγκεκριμένο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι από τις έρευνες αποκλείονται στελέχη της κρατικής μηχανής.
Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, θα αναζητηθεί η διαδρομή των χρημάτων και φαίνεται πως οι ανακριτές έχουν αρκετά στοιχεία στη διάθεσή τους. Θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί διάταγμα για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, με την ελπίδα ο μιζαδόρος να κατέθεσε τα λεφτά σε προσωπικό λογαριασμό.
Η εταιρεία
Επιπλέον, η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί προς την αμερικανική εταιρεία, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας και να διευκολύνει τις έρευνες. Σε περίπτωση που η Schlumberger επιβεβαιώσει την παραχώρηση μίζας ή μιζών και επιλέξει να συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές για να ξεδιαλύνει το κουβάρι του εκβιασμού που της ασκήθηκε, τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά για την Αστυνομία.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Πάφου δημοσίως δεν ανέφερε ότι τη μίζα ή τις μίζες έδωσε η ίδια η εταιρεία. Εξετάζεται, πληροφορούμαστε, και το ενδεχόμενο τα λεφτά να δόθηκαν από μεσάζοντες.
Ολιγωρία 5 μηνών
Οι ανακριτικές αρχές είχαν και χθες επαφή με τον δήμαρχο Πάφου και πολύ πιθανό ο κ. Φαίδωνος να κληθεί και εντός του Σαββατοκύριακου να καταθέσει πρόσθετα στοιχεία ή να απαντήσει σε ερωτήσεις των ανακριτών.
Το βέβαιο είναι ότι μετά την ξεκάθαρη δήλωση του κ. Φαίδωνος στον «Πολίτη» (δημοσιεύθηκε στην έκδοση της Τετάρτης) ότι η αρχική καταγγελία του (τον Μάρτιο) για εκβιασμό αμερικανικής εταιρείας που ασχολείται με το φυσικό αέριο αφορά υπόθεση χρηματισμού για την αδειοδότηση κτηρίου που αγόρασε και χρησιμοποιεί η Schlumberger στην Αραδίππου, υποχρέωσε τις αστυνομικές αρχές να πάρουν ζεστά την υπόθεση και να αναζητήσουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Είχε προηγηθεί δήλωση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ευανθίας Σάββα (ήταν δημοτική σύμβουλος του ΑΚΕΛ στην Αραδίππου την επίμαχη περίοδο), η οποία μεταξύ άλλων καλούσε την Αστυνομία να διεξαγάγει έρευνες ανεξάρτητα από τη συνεργασία του κ. Φαίδωνος.
Αν και ο κ. Φαίδωνος αρνείτο αρχικά να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, βρέθηκε -εύκολα- την Πέμπτη η χρυσή τομή και μίλησε στους ανακριτές, δίνοντάς τους, προφορικά, πολλές πληροφορίες. Τα ίδια στοιχεία ήταν διαθέσιμα από τον Μάρτιο, αλλά η Αστυνομία «κάθισε» στην αρχική απροθυμία του δημάρχου να καταθέσει, για συγκεκριμένους λόγους, επίσημα και άφησε την υπόθεση να ξεχαστεί. Ο δήμαρχος Πάφου είχε δηλώσει στον «Πολίτη» ότι αρνήθηκε να δώσει κατάθεση φοβούμενος διαρροές. Χθες, μιλώντας στο Τρίτο, είπε ότι δεν θέλει να ενοχοποιηθούν πρόσωπα που τον βοήθησαν στην άντληση στοιχείων, όπως έγινε, είπε, με πρόσωπο που του είχε δώσει στοιχεία για τις μίζες στην υπόθεση του ΣΑΠΑ. Υπέδειξε, επίσης, ότι άτομα που βοηθούν στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων, χωρίς να εμπλέκονται άμεσα στη διάπραξη αδικημάτων, πρέπει να προστατεύονται από την Αστυνομία.
Ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, σχολιάζοντας χθες στο Τρίτο τις πληροφορίες για τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Φαίδωνος στην Αστυνομία, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία του δημάρχου Πάφου. Είπε ότι ανεξάρτητα από τη στάση του κ. Φαίδωνος, το δημοτικό συμβούλιο Αραδίππου εμμένει στη θέση του ότι η Αστυνομία πρέπει να ερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες και εξέφρασε την προθυμία του Δήμου Αραδίππου να δώσει όσα στοιχεία χρειαστούν για τους σχετικούς ελέγχους. Είπε ακόμα ότι τις αποφάσεις για τις αδειοδοτήσεις τις λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο και όχι οι λειτουργοί του δήμου.
Πηγή: politis.com.cy