Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ "Μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση αν η ε/κ πλευρά δεν έχει ανέφικτα αιτήματα"
"Μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση αν η ε/κ πλευρά δεν έχει ανέφικτα αιτήματα"

"Μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση αν η ε/κ πλευρά δεν έχει ανέφικτα αιτήματα"

[ad_1]

Κληθείς να διευκρινίσει είπε ότι η προσέγγιση του “να μη μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις δεν βοηθά την όλη διαδικασία”.

 

Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε στο παράνομο αεροδρόμιο Τύπου κατά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη είπε ότι κατά την παραμονή του εκεί είχε την ευκαιρία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου να συναντηθεί με ηγέτες διάφορων χωρών βελτιώνοντας τις σχέσεις του ψευδοκράτους.

 

Είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν λεπτομερώς το Κυπριακό.

 

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι 6 επερχόμενες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι κρίσιμης σημασίας και ευχήθηκε όπως ξεπεραστούν οι διαφορές στα κεφάλαια της οικονομίας, ΕΕ, διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, ασφάλειας και εγγυήσεων.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων έτσι ώστε να προκύψει ένα κοινά αποδεχτό πλαίσιο το οποίο και οι δύο κοινότητες θα εγκρίνουν στα δημοψηφίσματα.

 

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προβαίνει σε δηλώσεις που έχουν το στοιχείο της υπερβολής, και πως ο ίδιος αναμένει από την ε/κ πλευρά να επιδείξει ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση κατά την ερχόμενη περίοδο.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά λειτουργεί συναινετικά, με ρεαλιστικά αιτήματα και με τη δέουσα κατανόηση σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή λύση.

 

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι προτάσεις της τ/κ πλευράς γίνονται στη βάση της ομοσπονδιακής δομής και πως αν η ε/κ πλευρά δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα, τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο.

Επανέλαβε ότι οι 6 επόμενες συναντήσεις είναι κρίσιμες και ευχήθηκε όπως καταστεί τελικά εφικτό να εκδοθεί κοινή δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου και να υπάρξει φως σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τριμερούς και πενταμερούς συναντήσεων.

 

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το τι σημαίνει ανέφικτα αιτήματα της ε/κ πλευράς, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να ζήσουν στο νησί στη βάση πολιτικής ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας και πως δεν γίνεται να υπάρξει κατάληξη με προσεγγίσεις οι οποίες ξεκινούν από το “ποτέ”.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πράγματα που είναι αποδεκτά και άλλα που δεν είναι και πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι το όποιο αποτέλεσμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο κοινότητες.

 

Ακολούθως είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί διεξοδικά στο τελικό στάδιο (των διαπραγματεύσεων) στο πλαίσιο πενταμερούς συνάντησης.

Είπε ότι το ΗΒ που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα θέλει να τερματίσει τις εγγυήσεις του διατηρώντας ωστόσο τις βάσεις στην Κύπρο, ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για εγγυήσεις και ότι μόνο οι Τ/κ που είναι πιο αδύναμοι σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό θέλουν τις τουρκικές εγγυήσεις.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί την Ελλάδα και ακολούθως θα μεταβεί στα κατεχόμενα. “Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή, είτε θα λύσουμε το πρόβλημα εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών και μπαίνοντας στο 2017 ή αν αν δεν το κάνουμε αυτό οι επόμενες γενιές θα ακολουθήσουν άλλους δρόμους”, ανέφερε.

 

Νωρίτερα

Ακιντζί: Στόχος στη Νέα Υόρκη είναι να γίνει πενταμερής σύνοδος

Aν στις επόμενες 6 συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υπάρξουν συγκλίσεις στα 4 κεφάλαια.

Αυτό δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν συγκλίσεις στα τέσσερα κεφάλαια και φτάσουν σε σημείο που να αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια πενταμερή σύνοδο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα πάει στα κατεχόμενα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Σε συνέντευξή του από την Κωνσταντινούπολη στην τ/κ εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα εγγυήσεων είναι διαφορετική από της Βρετανίας και της Ελλάδας. “Ο λαός μας αισθάνεται την ανάγκη για εγγυήσεις. Εμείς αυτό το βλέπουμε και ο λαός μας το εκφράζει αυτό. Και αυτή είναι η Τουρκία”, ανέφερε.

Όπως είπε η σημασία της Τουρκίας για τους Τ/κ είναι πολύ καθαρή. “Μιλάμε για τη μόνη χώρα που στηρίζει τους Τ/κ

εδώ και χρόνια”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “μπορεί οι άλλες δύο χώρες να έχουν διαφορετική θέση στο θέμα των εγγυήσεων αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η μία από αυτές τις χώρες που είναι η Βρετανία, μπορεί να μην επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη αλλά θέλει να συνεχίσει να διατηρεί τις δύο βάσεις της”.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “η Ελλάδα μπορεί να μην θέλει να είναι εγγυήτρια αλλά από το 1953 προστατεύει την κοινότητα που είναι κοντά της”.

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι επόμενοι 3-4 μήνες είναι πολύ σημαντικοί. “Συνεχώς λέμε πως αν το 2016 περάσει χωρίς λύση, καραδοκούν πιθανοί κίνδυνοι για το 2017. Ασφαλώς δεν υπάρχει εγγύηση 100% γι αυτό. Αλλά βλέπουμε πολύ καθαρά ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Συζητήσαμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα στις τελευταίες μου επαφές με την Άγκυρα. Τις επόμενες μέρες θα έρθει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε στενές διαβουλεύσεις και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε φέρουμε σε πέρας αυτό το σημαντικό θέμα”, ανέφερε.

 

Για τις επαφές στην Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο τελικός στόχος είναι να υπάρξει πενταμερής σύνοδος. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν νέες συγκλίσεις στις τελευταίες έξι συναντήσεις των εντατικών διαπραγματεύσεων που απομένουν. “Στα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνηση, οικονομία, ΕΕ και περιουσιακό υπήρξαν μεγάλη ή μικρή πρόοδος. Στα κεφάλαια εγγυήσεων-ασφάλειας και εδαφικού υπήρξε ανταλλαγή απόψεων αλλά δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Αυτά θα συζητηθούν στο τελευταίο στάδιο του πάρε δώσε. Στόχος των τελευταίων έξι συναντήσεων θα είναι να υπάρξει συμφωνία στα τέσσερα κεφάλαια ή να μειωθούν στο μίνιμουμ οι διαφορές. Τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων-ασφάλειας θα συνεχίσουν να τα συζητούν σε επίπεδο αρχών. Αν θέλουμε λύση δεν μπορούμε να λέμε “δεν τα συζητούμε ποτέ αυτά”, ανέφερε.

 

Όπως είπε, “αν υπάρξουν νέες συγκλίσεις για τα τέσσερα κεφάλαια στις τελευταίες έξι συναντήσεις που απομένουν και αν στα άλλα δύο κεφάλαια φτάσουμε σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ο ένας τον άλλο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια για πενταμερή σύνοδο. Αυτός είναι ο στόχος στη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκονται και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ελπίζω ότι και η ε/κ πλευρά θα είναι έτοιμη γι’ αυτό επειδή πιστεύω πως από δω και μπρος τέτοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει εύκολα”.

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχει και η δυναμική της ενέργειας. “Η συμμετοχή των Τ/κ και της Τουρκίας στην εξίσωση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου εξαρτάται από αυτά που θα γίνουν σήμερα. Πιστεύω ότι και για την ε/κ πλευρά είναι σημαντικό αυτό. Ιδιαίτερα μετά την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και αυτοί μπορεί να μείνουν εκτός της εξίσωσης. Γι αυτό λέω οι πλευρές να σκεφτούν μακροπρόθεσμα και να αξιολογήσουν την ευκαιρία”, ανέφερε.

 

Αναφερόμενος τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είπε ότι κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη βδομάδα χωρίς ο ίδιος να του αναφέρει τίποτα ο Μπάιντεν του είπε πως οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στο θέμα της χρηματοδότησης.

 

Για τις σχέσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είναι αυτές που πρέπει. “Ναι, μπορεί εμείς να είμαστε μικροί και είναι μια πραγματικότητα ότι λαμβάνουμε μεγάλη βοήθεια από την Τουρκία αλλά εκείνον τον εξέλεξε ο τουρκικός λαός και εμένα οι Τ/κ. Έχουμε μια σχέση στο πλαίσιο του σεβασμού”, είπε.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως “αν παρόλα αυτά πάμε στο δημοψήφισμα και οι Ε/Κ πουν πάλι ‘Όχι’, τότε δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Εμείς ασφαλώς θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Αυτή δεν είναι η επιθυμία και η ευχή μας αλλά αν άλλοι εκτός από εμάς το εμποδίσουν αυτό τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Αυτή τη στιγμή περπατάμε τον δρόμο της λύσης. Αυτή η διαδικασία είναι η τελευταία προσπάθεια της δικής μας γενιάς. Πολύ πιθανόν ταυτόχρονα να είναι και η τελευταία προσπάθεια για ομοσπονδιακή λύση, για μια ομόσπονδη Κύπρο”.

 

[ad_2]

Source link

Send this to a friend