
[ad_1]
Τριπλή ασπίδα προστασίας σχηματίζουν γύρω από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Λονδίνο, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.
Οι τρεις, των οποίων τα συμφέροντα συμπίπτουν στο ζήτημα διάσωσης της Τουρκίας, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, επιχειρούν να κόψουν την όρεξη της Αυστρίας που ζητά το φρενάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της υποψήφιας χώρας, κάτι πάντως με το οποίο εμφανίζεται να συμφωνεί και το κυβερνών κόμμα της Δανίας.
Η Βρετανία θεωρεί ως στρατηγικό της στόχο την διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, Βρετανοί διπλωμάτες κινδυνολογούν σε κατ’ ιδίαν επαφές και διαμηνύουν ότι, εάν η Τουρκία αποκολληθεί από την Ευρώπη, τότε ενδέχεται να πέσει στην αγκαλιά του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε πριν από μερικές μέρες. Η και να οδηγηθεί σε ένα μοντέλο θρησκευτικής άσκησης εξουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο Βερολίνο, η Αγκελα Μέρκελ επιχειρεί επίσης με νύχια και με δόντια να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, για άλλους λόγους.
Προσβλέπει σε διατήρηση της συμφωνίας για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, κάτι που εκτιμάται ότι αποτελεί το διαβατήριο της Γερμανίδας Καγκελαρίου προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, ενόψει των εκλογών του 2017.
Ακόμη πιο προχωρημένος είναι ο Σοσιαλιστής εταίρος της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Στην ίδια γραμμή και οι Βρυξέλλες δια του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «θα συνιστούσε ένα σοβαρό λάθος εξωτερικής πολιτικής».
Ο κύριος Γιούνκερ, αν και φέρεται να μην έχει ισχυρή άποψη επί του προκειμένου, στηρίζει τη Κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να είναι αρεστός στο Βερολίνο και να αναχαιτίσει τις επικρίσεις στον γερμανικό Τύπο που ισχυρίζονται ότι είναι άρρωστος και θέτουν θέμα παραίτησής του.
[ad_2]
Source link