
[ad_1]
Μεταρρυθμίσεις, κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις με επίκεντρο την Cyta, κατά πρώτον λόγο και κατά δεύτερον, ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας, περιλαμβάνει η πρώτη αξιολόγηση της Τρόικα, τρεις μήνες μετά την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο των διεθνών δανειστών.
Στα θετικά, η μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, ότι θα πείσει τους τεχνοκράτες της Τρόικα με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων από το τραπεζικό σύστημα, ότι θα αρχίσει κατακόρυφη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία μέχρι τέλος Μαΐου ήταν 25,4 δισεκατομμύρια, μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2017.
Αντιθέτως, παρά την θετική πορεία της οικονομίας, πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση, η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις.
Πρώτον, οι αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα το θέμα της Cyta, με την έλλειψη συμμαχιών στην βουλή μετά την υπαναχώρηση του ΔΗΚΟ, δεν επιτρέπουν την έγκριση του νομοσχεδίου.
Έλλειψη συμμαχιών στη Βουλή, δεν επιτρέπει έγκριση του νομοσχεδίου.
Το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, και ειδικότερα, η υιοθέτηση από την βουλή νέας μεθόδου καθορισμού των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων. Ανασταλτικός παράγοντας για την υιοθέτηση του νέου μισθολογίου με το άνοιγμα της βουλής μετά τις θερινές διακοπές, αποτελεί η επιστροφή των κυβερνητικών νομοσχεδίων από τη Βουλή στη Νομική Υπηρεσία μετά την διαπίστωση από τον Γενικό Εισαγγελέα, αντισυνταγματικών προνοιών ή νομικών κενών.
Παράλληλα, με βάση τις συστάσεις της Κομισιόν η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2016, πρέπει να εγκρίνει έναν μηχανισμό που να ρυθμίζει τον ρυθμό μισθολογικής αύξησης της αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Πηγές από το Προεδρικό, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο εξαιρετικά σημαντικό, για να πεισθούν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών θα έχει διάρκεια, καθώς βάζει όριο στο ποσοστό αύξησης του μισθολογίου των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, συνδέοντάς το με το ποσοστό μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Μέχρι το τέλος του 2016 η κυβέρνηση πρέπει επίσης να εγκρίνει την οριζόντια μεταρρύθμιση της δημόσιας μεταρρύθμισης, καθώς και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι τεχνοκράτες της Τρόικα, αναμένεται να θέσουν επίσης το θέμα του Γενικού Συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση να προβάλει ως επιχείρημα την βούληση όλων των κομμάτων να προχωρήσει στην υλοποίηση του, ύστερα από την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Προεδρικό.
[ad_2]
Source link