Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μετά τον Ηρακλή έπεται το αρχαίο Κίτιον- Μετακινούνται τα γήπεδα τένις που βρίσκονται στον χώρο του αρχαίου λιμανιού!
Μετά τον Ηρακλή έπεται το αρχαίο Κίτιον- Μετακινούνται τα γήπεδα τένις που βρίσκονται στον χώρο του αρχαίου λιμανιού!

Μετά τον Ηρακλή έπεται το αρχαίο Κίτιον- Μετακινούνται τα γήπεδα τένις που βρίσκονται στον χώρο του αρχαίου λιμανιού!

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων για μετακίνηση των γηπέδων τένις που βρίσκονται στον χώρο του αρχαίου λιμανιού του οικισμού Κίτιον, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λάρνακα.

Όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του στον «Φ» o ‘Εφορος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλόθεου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τον ΚΟΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρόσθεσε, τότε το επόμενο βήμα ασφαλώς θα είναι οι ανασκαφές και η ανάδειξη του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού μνημείου στο κέντρο περίπου της Λάρνακας. Ο κ. Φιλόθεου κλήθηκε από τον «Φ» να σχολιάσει σειρά παραπόνων που εκ¬ φράζονται από τον δημαρχεύοντα Πέτρο Χριστοδούλου αλλά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, αναφορικά με σειρά θεμάτων που αφορούν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων σε σχέση με τη Λάρνακα. Σχετικά με τη θέση του δημαρχεύοντα Λάρνακας για να παραμείνει το ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή στην οδό Κυριάκου Μάτση στον χώρο που βρέθηκε και να αναδειχθεί εκεί μέσα από πεζοδρομοποίηση του δρόμου και την κατάλληλη διαρρύθμιση του, ο κ. Φιλόθεου ανέφερε ότι αυτό είναι τεχνικό επιστημονικά ανέφικτο.

Όπως εξήγησε, λόγω της επιφανειακής στάθμης των νερών στο υπέδαφος της Λάρνακας και σειράς άλλων παραγόντων, δεν συνίσταται σε καμιά περίπτωση αυτή η λύση.

Εξάλλου, πρόσθεσε, με τη μεταφορά του σε κατάλληλα διαρρυθμισμένο χώρο του μουσείου της Λάρνακας, το σπάνιας αξίας ψηφιδωτό θα έχει πολύ καλύτερη προσβασιμότητα στο ευρύ κοινό, για να το δει από κοντά και να το θαυμάσει. Επισήμανε επίσης ότι η λύση που αντιπροτείνουν κάποιοι για παραμονή του ψηφιδωτού στον χώρο όπου βρέθηκε, πέραν των επιστημονικών μειονεκτημάτων που παρουσιάζει, θα επέφερε και δυσκολίες στο οδικό δίκτυο της περιοχής, κάτι που δεν είναι πολιτική ή στόχος του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Αναφορικά με την άποψη ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας ως κτήριο είναι υποβαθμισμένο, ο κ. Φιλόθεου ανέφερε ότι αυτή την περίοδο το Τμήμα Αρχαιοτήτων προβαίνει σε αναβάθμιση της μιας πτέρυγας του χώρου, στον οποίο έχει γίνει προσθήκη χώρου ώστε να φιλοξενηθούν όταν θα επαναλειτουργήσει για το κοινό, δύο εξαίρετης ομορφιάς και ιστορικής σημασίας σαρκοφάγοι που βρέθηκαν σε προηγούμενες ανασκαφές στη Λάρνακα.

Send this to a friend