Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ένα εκατομμύριο επιπρόσθετο κόστος για το αποχετευτικό (Τα αρχαία και η έλευση στη Λάρνακα του Μάριου Δημητριάδη)
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ένα εκατομμύριο επιπρόσθετο κόστος για το αποχετευτικό (Τα αρχαία και η έλευση στη Λάρνακα του Μάριου Δημητριάδη)

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ένα εκατομμύριο επιπρόσθετο κόστος για το αποχετευτικό (Τα αρχαία και η έλευση στη Λάρνακα του Μάριου Δημητριάδη)

Δυσβάσταχτο είναι για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας και τους δημότες της πόλης το επιπρόσθετο κόστος που δημιουργείται εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί στις εργασίες για τη Β΄ φάση του αποχετευτικού συστήματος, λόγω της ανεύρεσης σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο υπέδαφος της πόλης κατά τις εκσκαφές.

Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, μόνο η πρόσφατη ανακάλυψη του σπουδαίου ψηφιδωτού που απεικονίζει τους 12 άθλους του Ηρακλή θα επιφέρει επιπρόσθετη καθυστέρηση στα έργα του αποχετευτικού περίπου οκτώ μηνών στην ήδη πολύπαθη, εξαιτίας των έργων, οδό Αγίου Νεοφύτου, στη Λάρνακα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη οδός παραμένει κλειστή για την τροχαία κίνηση εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών αντικειμένων που έχουν ανακαλυφθεί στο υπέδαφος του δρόμου. Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, οι καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η ανακάλυψη των αρχαίων στο υπέδαφος των δρόμων της Λάρνακας κατά τις εκσκαφές για τη δεύτερη φάση του αποχετευτικού έχουν πάρει τ’ όλο έργο σχεδόν ένα χρόνο πίσω.

Ειδικά για το συμβόλαιο C12, το οποίο καλύπτει μία μεγάλη οικιστική περιοχή στο κέντρο της Λάρνακας, που αρχίζει από την πλατεία Ακροπόλεως, επεκτείνεται στην Αμερικάνικη Ακαδημία, μέχρι τον κεντρικό πυροσβεστικό σταθμό, την μεγάλη υπεραγορά του Άλφα Μέγα (πρώην Ορφανίδη) και καταλήγει στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και την περιοχή της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας, οι καθυστερήσεις είναι τρομερές κι έχουν ανεβάσει το κόστος του συμβολαίου σχεδόν στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Και τούτο, διότι εκτός από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των εργασιών για το αποχετευτικό, παράλληλα το ΣΑΛ παρέχει βοήθειες στο τμήμα Αρχαιοτήτων για την προστασία και μεταφορά των αρχαίων που ανακαλύπτονται κάτω από τους δρόμους.

 

 

Ζητείται βοήθεια

Το επιπρόσθετο κόστος του ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στο συμβόλαιο του ΣΑΛ C12 θα κληθούν να πληρώσουν υποχρεωτικά οι δημότες της Λάρνακας. Επειδή, όμως, το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται υπέρογκο, έχει κληθεί εσπευσμένα στη Λάρνακα ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος θα προεδρεύσει σύσκεψης αύριο Πέμπτη, στις 12.30μ.μ. στα γραφεία του Δήμου Λάρνακας, σε μια προσπάθεια των αρχών της πόλης να ζητήσουν και να πετύχουν κάποια οικονομική βοήθεια από το κράτος.

Τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύπτονται κατά τις εκσκαφές, με αποκορύφωμα το τεράστιο ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, από τη μια χαροποιούν όλους στη Λάρνακα, αφού είναι ενδεικτικά της τεράστιας ιστορίας που κουβαλά ανά τους αιώνες η πόλη, από την άλλη, όμως, προκαλούν και μεγάλο προβληματισμό ως προς την πορεία των έργων του αποχετευτικού. Την ίδια ώρα, ο κόσμος ταλαιπωρείται αφάνταστα και δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Παράλληλα, το ΣΑΛ ζητά από το τμήμα Αρχαιοτήτων την όσο το δυνατή μεγαλύτερη επίσπευση των εργασιών προστασίας και μεταφοράς των αρχαίων.

 

Send this to a friend