Πράματα και θάματα στην ακτή Μακένζι: Αυθαίρετες επεμβάσεις, διπλές και τριπλές υπενοικιάσεις υποστατικών (Αναλυτικό ρεπορτάζ)
Πράματα και θάματα αποκαλύπτονται γύρω από τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών στην ακτή Μακένζι, λίγες μέρες μετά την επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών, που ζητούσε διευκρινίσεις για σειρά θεμάτων.
Ενώ προχωρά η έρευνα του Δήμου Λάρνακας για τη συλλογή των στοιχείων που θα αποσταλούν ως απάντηση στην επιστολή του Υπουργείου, αποδεικνύεται ότι το θέμα των αυθαίρετων επεμβάσεων στο γρασίδι μπροστά από κέντρα, αποτελεί την παρωνυχίδα της υπόθεσης όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φ».
Ακόμη, προκαλεί απορία και ερωτήματα γιατί υπήρξε επί σειρά ετών ανοχή σε παρανομίες και ατασθαλίες χωρίς να κινηθούν νομικές διαδικασίες, τη στιγμή που οι νομοταγείς επιχειρηματίες στην περιοχή μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Τώρα ο Δήμος Λάρνακας τρέχει για τα σπασμένα και τα χαμένα, μελετά πώς θα ανακτήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ και θα χρειαστεί μάλλον τη βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών και του κράτους ευρύτερα, για να σπάσει καπετανάτα και να επιβάλει τον νόμο ως προς τη διαχείριση τ/κ περιουσιών αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων, τα οποία λυμαίνονταν οι εμπλεκόμενοι σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ», η έως τώρα έρευνα του Δήμου Λάρνακας έχει καταδείξει ότι, επί του συνόλου των υποστατικών στην ακτή Μακένζι, μόνο τέσσερα λειτουργούν υπό τη διεύθυνση των ατόμων στα οποία δόθηκαν βάσει των κανονισμών του κράτους.
Δηλαδή σε ε/κ πρόσφυγες. Σε όλα τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την ερευνά του Υπουργείου Εσωτερικών, παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν υπενοικιαστεί από τον δικαιούχο διαχειριστή σε δεύτερο άτομο. Ακόμα από τον δεύτερο διαχειριστή, να έχουν υπενοικιαστεί σε τρίτο άτομο¬διαχειριστή.
Σε όλες τις περιπτώσεις των υπενοικιάσεων επιβάλλεται αύξηση στο ενοίκιο, το οποίο για κάποια υποστατικά ξεπερνά ακόμα και τις πέντε χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που ο Δήμος Λάρνακας εισπράττει μόλις 900. Μάλιστα, σημειώνουν με έμφαση τα ευρήματα του Δήμου Λάρνακας, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ ο νόμιμος δικαιούχος του υποστατικού το ενοικιάζει σε άλλο άτομο εισπράττοντας τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ, την ίδια στιγμή αρνείται να καταβάλει τα 900 ευρώ που ζητά ο Δήμος Λάρνακας. Χαρακτηριστική περίπτωση της ασυδοσίας που παρουσιάζεται στη διαχείριση των πλείστων τ/κ περιουσιών στην ακτή Μακένζι, είναι η διαχείριση ενός υποστατικού από άτομο που δεν είναι ούτε και πρόσφυγας, αλλά ούτε καν Κύπριος.
Πρόκειται για αλλοδαπό επιχειρηματία που ενοικιάζει το υποστατικό από Ε/κ και έχει προβεί σε σοβαρές επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον χώρο. Ωστόσο, σημειώνουν οι αρμόδιοι του Δήμου Λάρνακας, δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα που να αιτιολογεί αυτή την πράξη, αφού τα τ/κ περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, παραχωρούνται σε Ε/κ πρόσφυγες που απώλεσαν την περιουσία τους το 1974
Πέντε υποστατικά δεν καταβάλλουν ενοίκια
Στις περιπτώσεις πέντε υποστατικών στην ακτή Μακένζι, οι ιδιοκτήτες δεν κατέβαλαν ενοίκιο από την ημερομηνία ανάληψης της διαχείρισης της περιοχής από τον Δήμο Λάρνακας, κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Δηλαδή, το ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως ή 10.800 ευρώ ετησίως. Σε βάθος χρόνου η παρανομία αυτή συντελείται από τους ιδιοκτήτες υποστατικών εδώ και τρεισήμισι χρόνια, με το απολεσθέν εισόδημα του Δήμου Λάρνακας να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λάρνακας είναι υποχρεωμένος, βάσει της συμφωνίας του με το Υπουργείο Εσωτερικών, να καταβάλλει στο κράτος ετησίως 110.000 ευρώ ενοίκιο από τις εισπράξεις του από τα ενοίκια στην Ακτή Μακένζι.
Ως προς αυτό το ζήτημα, όσοι ιδιοκτήτες δεν αρχίσουν να καταβάλλουν ενοίκιο θα καταγγελθούν στην δικαιοσύνη, ενώ ο Δήμος Λάρνακας μελετά τρόπους ανάκτησης του απολεσθέντος εισοδήματος που είχε.
Για το ίδιο ζήτημα, αναφέρεται σε πρακτικά του Δήμου Λάρνακας ότι σε 15 περίπου περιπτώσεις έγιναν διάφορες συστάσεις στους πιο πάνω ιδιοκτήτες υποστατικών να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους, αλλά ουδέποτε λήφθηκαν εναντίον τους συγκεκριμένα μέτρα.