
[ad_1]
Τρεις στους δέκα Κύπριους είναι καπνιστές ποσοστό δηλαδή 31 τοις εκατό του πληθυσμού την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 28 τοις εκατό. Τα ανησυχητικά στοιχεία δόθηκαν το πρωί στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μη καπνίσματος που είναι 31η Μαίου. Ο Υπουργός υγείας ανέφερε πως φετινός στόχος είναι η τηρηθεί η νομοθεσία και να περάσει το μήνυμα της μη ανοχής του καπνίσματος σε δημόσια κτήρια .
Ο Γιώργος Παμπορίδης δήλωσε ότι «η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες χώρες έκθεσης στο καπνό του τσιγάρου στο χώρο εργασίας με ποσοστό 55%. Η Κύπρος κατέχει τα πιο ψηλά ποσοστά 14% για έκθεση στο καπνό του τσιγάρου στο χώρο εργασίας για 1 μέχρι 5 ώρες.»
Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα ενταθούν και οι έλεγχοι της αστυνομίας σε όλα τα υποστατικά ακόμη και σε κυβερνητικά γραφεία. Κατά το 2015 διενεργήθηκαν 35 χιλιάδες έλεγχοι και προέκυψαν 7 χιλιάδες 827 καταγγελίες ενώ στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 διενεργήθηκαν 8 χιλιάδες 230 έλεγχοι και προέκυψαν χίλιες 366 καταγγελίες. Ο βοηθός αρχηγός επιχειρήσεων Λαμπρος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί από την βουλή και αφορά την εικονογράφηση στα πακέτα τσιγάρων .
Ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι «το θέμα τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας τυγχάνει χειρισμού από το Υπουργείο Υγείας ενώ η αστυνομία έχει προβεί στην υποβολή εισηγήσεων»
Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους από το κάπνισμα 6 εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως και από αυτούς οι 600 χιλιάδες είναι παθητικοί καπνιστές.
«Υπολογίζεται δε ακόμα ότι μέχρι το 2025 σε δέκα δηλαδή χρόνια ο αριθμός των καπνιστών παγκοσμίως θα φθάσει 1,6 δισεκατομμύριο» είπε ο Γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, Αλέξης Παπαδόπουλος.
Το μήνυμα των σοβαρών επιπτώσεων στον οργανισμό από το κάπνισμα , θα πρέπει όπως λέχθηκε να περάσει τόσο στα σχολεία όσο και στα στρατόπεδα.
[ad_2]
Source link