Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Άνθρωποι με πολλαπλά μέλη που έμειναν στην ιατρική ιστορία
Άνθρωποι με πολλαπλά μέλη που έμειναν στην ιατρική ιστορία

Άνθρωποι με πολλαπλά μέλη που έμειναν στην ιατρική ιστορία

[ad_1]

Παλιότερα ο άνθρωπος που γεννιόταν με κάποια γενετική ανωμαλία είχε την ταμπέλα του «τέρατος» και μια προδιαγεγραμμένη πορεία στη ζωή. Όσοι είχαν γεννηθεί με περισσότερα μέλη από τα συνηθισμένα περιδιάβαιναν την υφήλιο σε θιάσους και ξεδιψούσαν την περιέργεια του κοινού που συνέρρεε για να δει τα «φρικιά».

Οι εποχές, ευτυχώς, άλλαξαν. Άνθρωποι διαφορετικοί γεννιούνται αλλά αντί να γίνονται αποκλειστικά αντικείμενο χλευασμού γίνονται αντικείμενο ιατρικής έρευνας. Οι περιπτώσεις τους κέντρισαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Κάποιοι έχασαν τη μάχη με τη ζωή, κάποιοι απαλλάχθηκαν από τα περιττά και κάποιοι άλλοι έμαθαν να ζουν με την ιδιαιτερότητά τους.

Lakshmi Tatma, 4 χέρια, 4 πόδια

Η Lakshmi γεννήθηκε το 2005 στην Ινδία και τράβηξε πάνω της όχι μόνο τα βλέμματα ολόκληρης της πόλης Jodphur όπου ζούσε, αλλά και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Η μικρή είχε τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια και πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν ενσάρκωση της θεάς του πλούτου, της τύχης και της ευημερίας των Χίντου, Lakshmi, η οποία είχε επίσης τέσσερα χέρια. Η μητέρα της συνήθιζε μάλιστα να λέει ότι λίγο πριν γεννηθεί είχε δει ένα προφητικό όνειρο για τη μορφή που θα είχε και είχε φτιάξει και ένα ναό για να την τιμήσει.

bihar-girl-2-650_011415070954

Φυσικά η ανατομία της Lakshmi δεν ήταν κάτι μεταφυσικό, αλλά το αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός παρασιτικού διδύμου στο σώμα της. Τα χέρια του άλλου της μισού προεξείχαν από το σώμα της, ενώ ο λαιμός του από το κάτω μέρος του κορμού της. Το παιδί υπέφερε από αφόρητους πόνους και εμφάνιζε καθημερινά πυρετό και μολύνσεις. Έτσι το 2015 εγχειρίστηκε για την αφαίρεση του παρασιτικού διδύμου και η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία.

Untitled2
Η Lakshmi με τον μπαμπά της μετά την επέμβαση

Manar Maged, 2 κεφάλια

Στις 31 Μαρτίου 2004 η νεαρή αιγύπτια Naglaa Mohammed Yehiya εισάγεται σε κλινική για να γεννήσει έξι εβδομάδες νωρίτερα τα δίδυμα που κυοφορούσε. Το θέαμα που αντικρίζει τη σοκάρει. Το ένα μωρό γεννιέται ακέραιο, αλλά στο κεφάλι του είναι κολλημένο το κεφάλι του δεύτερου, που δεν έχει σώμα.

maxresdefault

Η ασθένεια αυτή λέγεται Craniopagus parasiticus, κατάσταση κατά την οποία ένα παιδί γεννιέται με το παρασιτικό επιπλέον κεφάλι από το αγέννητο δίδυμο του και είναι πολύ σπάνια καθώς έχει συμβεί σε δέκα μόλις παιδιά. Το δεύτερο κεφάλι μπορούσε να χαμογελάσει και να βλεφαρίσει, αλλά όχι να επιβιώσει αυτόνομα. Μια ακτινογραφία έδειξε ότι τα κρανία και οι εγκέφαλοι ήταν ενωμένοι και μοιράζονταν την ίδια παροχή αίματος. Οι πιθανότητες επιβίωσης της Manar ήταν ελάχιστες. Το παρασιτικό κεφάλι άρχισε να εμφανίζει γάγγραινα και να μολύνει το κανονικό κεφάλι της μικρής και η μόνη ελπίδα ήταν ο διαχωρισμός.

Ο καθηγητής Dr Mohammed Lotfy αποφάσισε να κάνει την εγχείρηση, αλλά έπρεπε να πάρει την έγκριση του Μεγάλου Μουφτή, μιας και στη μουσουλμανική θρησκεία υπήρχε ηθικό θέμα. Η ευχή δόθηκε, η εγχείρηση διήρκεσε για 13 ώρες και το παρασιτικό κεφάλι αφαιρέθηκε επιτυχώς. Η Manar επέστρεψε στο σπίτι της αλλά έξι εβδομάδες μετά η κατάστασή της άρχισε να επιβαρύνεται. Η μικρή εμφάνισε υδροκεφαλία και δεν κατάφερε ποτέ να αναρρώσει. Λίγο πριν τα δεύτερα γενέθλιά της άφησε την τελευταία της πνοή μετά από μόλυνση στον εγκέφαλο.

Send this to a friend