
[ad_1]
Δυσφορία προκάλεσε στο προεδρικό η πρόταση Ακιντζί για διαφοροποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών, όχι τόσο ως προς το περιεχόμενο της Τουρκικής πρότασης, η οποία όπως ήταν φυσικό απορρίπτεται από τον Ε/Κ πλευρά, όσο για την χρονική στιγμή που ο κατοχικός ηγέτης επιχείρησε να αιφνιδιάσει, την ημέρα του κοινού μηνύματος με τον πρόεδρο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη των μεταξύ τους συνομιλιών.
Αυτό που στην ουσία ζητά ο Ακιντζί είναι ένα νέο Μπούρκενστοκ. Να μπουν στην άκρη οι εναπομείνασες διαφωνίες στα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται εδώ και ένα χρόνο, κυρίως σε Διακυβέρνηση και περιουσιακό, και να ξεκινήσει εκτός Κύπρου η συζήτηση του εδαφικού, η οποία θα εξελιχθεί ακολούθως, σε πενταμερή διάσκεψη με την συμμέτοχή των εγγυητριών δυνάμεων, για Εγγυήσεις και Ασφάλεια. Με τελικό πάντα σταθμό τα δημοψηφίσματα .
Ο Ακιντζί είπε ότι «Τον Ιούνιο (μετά τις εκλογές) αρχίζουμε με το εδαφικό. Ύστερα πάμε σε πενταμερή με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Ολοκληρώνουμε και αρχίζουμε τη διαδικασία για δημοψήφισμα.»
Για επανάληψη της πάγιας τουρκικής θέσης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος απέρριψε τόσο την ιδέα για μεταφορά εκτός Κύπρου των διαπραγματεύσεων, όσο και την εισήγηση για πενταμερή διάσκεψη.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των πτυχών των τεσσάρων αυτών κεφαλαίων και ακολούθως να συζητηθούν στην Κύπρο ανάμεσα στις δύο πλευρές τα εναπομείναντα δύο κεφάλαια, εδαφικό και ασφάλεια – εγγυήσεις. Αναλόγως των αποτελεσμάτων στις διαπραγματεύσεις και επί των έξι κεφαλαίων και όταν θα είμαστε σε ακτίνα λύσης, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής και όχι πενταμερής διάσκεψη, με την οποία θα καταργείται το υφιστάμενο απαράδεκτο σύστημα εγγυήσεων».
Την πρόταση Ακιντζί, απέρριψαν και όλα σχεδόν τα κόμματα, με το ΑΚΕΛ να υιοθετεί ωστόσο, εμμέσως έστω, τα όσα περί τελευταίας ευκαιρίας επανέλαβε και χθες ο Ακιντζί.
Θα πρέπει, υπέδειξε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση όλων των εσωτερικών πτυχών και στη συνέχεια να συγκληθεί μια αντιπροσωπευτική διεθνής διάσκεψη με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για συζήτηση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού.
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύης, επανέλαβαν με την ευκαιρία τις διαφωνίες τους για τις θέσεις και τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη.
Νωρίτερα
Αυτή είναι η θέση της Λευκωσίας, την οποία ανέφερε εκ νέου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπάρχει διάσταση απόψεων ,μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα, με τον Μουσταφά Ακιντζί να θέτει το θέμα απευθείας σε πενταμερή διάσκεψη.
Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στην παρούσα φάση, γίνεται συζήτηση επί των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομίας.
Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό, «ότι οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων εντατικοποιούν τη συχνότητα των συναντήσεων τους σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εκκρεμούντα ζητήματα που παραμένουν στα 4 κεφάλαια και στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις 27 του Μάη, θα θέσουν την όποια πρόοδο δυνατόν να επιτευχθεί».
[ad_2]
Source link