[ad_1]
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα εκθέσει σε κινδύνους αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Το Brexit αναμένεται να δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις σε Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρο και Λουξεμβούργο, καθώς η έκθεσή τους στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ.
Αρνητικές, μεσοπρόθεσμες εξελίξεις αναμένει ο Fitch και σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, λόγω της υψηλής τραπεζικής σύνδεσης με τη Βρετανία.
O αμερικανικός οίκος δεν αποκλείει, όμως, και το ενδεχόμενο υποβάθμισης των αξιόχρεων αρκετών κρατών – μελών της Ε.Ε., διευκρινίζοντας ,ωστόσο, ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit θα είναι ηπιότερος στην Ε.Ε., παρά στη Βρετανία
Ειδική μνεία κάνει και στις πολιτικές προεκτάσεις του Brexit, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως, να ανοίξει τον δρόμο της εξόδου και σ’ άλλες χώρες, στις οποίες το ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η έξοδος από την Ε.Ε. ενδεχομένως να στερήσει από τη Βρετανία τη Σκοτία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησής της. Μία τέτοια εξέλιξη, καταλήγει ο Fitch, θα συνεπάγεται ραγδαίες εξελίξεις σ’ όλη την Ευρώπη, δίνοντας ώθηση και σε έτερα αυτονομιστικά κινήματα, όπως η Καταλονία.
Brexit ή παραμονή στην ευρωζώνη?
Κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι η πρόβλεψη για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ενδεικτικά είναι τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα δημοσκόπησης του του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό του Guardian
Στην τηλεφωνική δημοσκόπηση η παραμονή προηγείται με οκτώ μονάδες διαφορά ενώ στη διαδικτυακή υπολείπεται 4 μονάδες του Brexit με τους αναποφάσιστους να κυμαίνονται μεταξύ 10% και 14%
ι η πλευρά της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των υποστηρικτών του Brexit, σύμφωνα με μια τηλεφωνική δημοσκόπηση. Και οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 13- 15 Μαΐου.
Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις τις κοινής γνώμης που αφορούν το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ η τάση είναι η ίδια: στις τηλεφωνικές η “παραμονή” παρουσιάζει άνετο προβάδισμα ενώ οι διαδικτυακές δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά ή ότι η “αποχώρηση” κερδίζει με διαφορά. Οι δημοσκόποι έχουν προβάλει διάφορες εικασίες και υποθέσεις σχετικά με τους λόγους της αντίφασης.
[ad_2]
Source link