Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΟΗΕ: Ερευνα κατά της Τουρκίας για παραβίαση δικαιωμάτων και βασανισμό παιδιών
ΟΗΕ: Ερευνα κατά της Τουρκίας για παραβίαση δικαιωμάτων και βασανισμό παιδιών

ΟΗΕ: Ερευνα κατά της Τουρκίας για παραβίαση δικαιωμάτων και βασανισμό παιδιών

[ad_1]

Με γόρδιο δεσμό μοιάζει η προσφυγική κρίση και οι προσπάθειες για συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας δεν έχουν αποδώσει καρπούς. 

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος της Τουρκίας, η σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αναθεώρησή του και η αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας, περιπλέκουν την ήδη δύσκολη κατάσταση. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η έκθεση επιτροπής για ανθρώπινα δικαιώματα, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καταγγέλλει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, καθώς και εκμετάλλευση και βασανισμό παιδιών προσφύγων και των γονιών τους. 

Και καλεί σε διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, στα εδάφη της Τουρκίας. 

 «Υπάρχει ατιμωρησία (στην Τουρκία), διότι παρά τις σαφείς νομικές διατάξεις για την απαγόρευση των βασανιστηρίων, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κατά καιρούς διωχθεί ποινικά, ή διερευνηθεί σε γενικές γραμμές, σπάνια κρίνονται ένοχοι στο τέλος μιας δικαστικής διαδικασίας» δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ. 

Αυτά, καθώς και οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. 

Οι δύο είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, με αφορμή τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τη φτώχεια, που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 και 24 Μαϊου. Καθώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση η προσφυγική κρίση διχάζει τις κοινωνίες και οι επιθέσεις εναντίον προσφυγικών καταυλισμών αυξάνονται επικίνδυνα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία διαμηνύει πως γίνονται σημαντικές προσπάθειες για ανάκαμψη των προβλημάτων, ιδιαίτερα του εμποδίου του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας. 

Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ έχει, ωστόσο, διαφορετική άποψη. 

Ο κος Μποζκίρ είπε ότι «Η Κομισιόν, θεωρώ ότι έχει πλέον την ευθύνη, καταρχήν να ανοίξει νέο διάλογο με την Τουρκία και κατά δεύτερον να ξαναγράψει την έκθεση που έστειλε στο Κοινοβούλιο». 

Το κλίμα δυναμιτίζει περαιτέρω ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος χθες, σε ομιλία του, επέκρινε τις δυτικές χώρες, λέγοντας ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των ζώων, παρά για τη Συρία. 

Γι αυτό, υποστήριξε, αρνούνται να δείξουν σε 23 εκατομμύρια Σύρους την ίδια ευαισθησία που δείχνουν στις φάλαινες, τις φώκιες και τις χελώνες.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend