
Αποκαλυπτικό: Επιστολή ΠτΔ προς Γιούνκερ για την απελευθέρωση βίζας στους Τούρκους
[ad_1]
Ενώπιον των ευθυνών τους, επιχειρεί να θέσει την Αγκυρα και τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην επιστολή του προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ημερομηνίας 6 Μαϊου 2016. Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤΕΝΝΑ, κινείται σε δύο κατευθύνσεις:
1. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά όπως η Τουρκία υλοποιήσει τον οδικό χάρτη των 72 προαπαιτουμένων κριτηρίων και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο τόσο την υποχρέωση για συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης, όσο και την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών.
2. Δεν διστάζει να αναφερθεί και στις ευθύνες των Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι:
«Η αξιολόγηση της Κομισιόν αποτυγχάνει να επιληφθεί της παντελούς απουσίας προόδου από την Τουρκία και επί των δύο προαναφερθέντων προαπαιτουμένων.»
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει μάλιστα ότι «σε αντίθεση με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Κομισιόν παρέλειψε να αναφερθεί στις δύο μονομερείς δηλώσεις της Τουρκίας», που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 την περασμένη βδομάδα και καθιστούν σαφή την άρνηση της Αγκυρας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Παρά το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του οδικού χάρτη και της συμφωνίας επανεισδοχής, η Κομισιόν δεν επεσήμανε στην έκθεσή της ότι πρέπει να αποσυρθούν πριν την τελική απόφαση για άρση των απαιτήσεων για τις θεωρήσεις διαβατηρίων» τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται κάθε μορφής συνεργασία και επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου, στο πεδίο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων. Ως εκ τούτου» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η Κομισιόν θεωρεί, για παράδειγμα, ότι το κριτήριο που αφορά στη συνεργασία για την επιβολή του νόμου, μεταξύ εθνικών και δικαστικών αρχών, έχει υλοποιηθεί, δεδομένου ότι τέτοια συνεργασία στο πεδίο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, απλώς δεν υφίσταται με τη Κύπρο.»
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φροντίζει μάλιστα να επισημάνει προς τη Κομισιόν «τη συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, καθώς και την ευρεία διάδοση της τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή», κάτι που όπως επισημαίνει, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη συνεργασία σε ζητήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, πριν από την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους πολίτες μιας τρίτης χώρας.
[ad_2]
Source link