[ad_1]
Ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος της Βουλής για αναστολή της προθεσμίας των δεκαπέντε ημερών με σκοπό την επανεξέταση των δύο νομοθετημάτων, που ανέπεμψε ο προεδρος της Δημοκρατίας.
Σε γνωμάτευση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , κάνει λόγο για εσφαλμένη ερμηνεία του Συντάγματος από τη Βουλή, αφού δεν εντοπίζεται νομικό έρεισμα και υποδεικνύει ότι τα δύο νομοθετήματα δεν υφίστανται, καθώς δεν έχουν υπογραφτεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης είπε ότι «Συνεχίζει η απερχόμενη Βουλή για κάποια θέματα, μπορεί να είναι μόνο αφ ει στιγμής κριθούν μόνο ως εξαιρετικά επείγοντα κλπ, αλλά ειδικά για το θέμα της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που γίνεται μια εξειδικευμένη συγκεκριμένη πρόνοια σε άλλο άρθρο, ότι αυτό δεν ατονεί. Αυτή είναι η άποψη μου.»
Τις εξελίξεις πυροδότησε χθεσινή επιστολή του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία παραθέτει το σκεπτικό της απόφασης που λήφθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη Αρχηγών των Κομμάτων. Εξηγεί μάλιστα, ότι βασίστηκε στο άρθρο 68 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σύγκληση της απελθούσας Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «Ο νυν Γενικός Εισαγγελέας δεν συμμερίζεται την άποψη του προκατόχου του, τον Απρίλιο του 2006, για αναστολή της προθεσμίας των 15 ημερών μέχρι τη συγκρότηση της νέας Βουλής. Ενόψει της πρόθεσης της Βουλής να μην επιληφθεί των αναπομπών, αλλά και της διαφωνίας του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή της προθεσμίας των 15 ημερών, η Βουλή δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί τις συνέπειες που η παρέλευση της προθεσμίας θα έχει.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη απαντήσει με επιστολή στον κύριο Ομήρου, επισυνάπτοντας τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και ζητώντας επανεξέταση του θέματος. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε τη θέση ότι περισσότερα από είκοσι νομοθετήματα ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, για προεκλογικούς σκοπούς.
«Θα αποφασίσει το Ανώτατο και εύχομαι μετά τις εκλογές, όλοι με σύνεση και σωφροσύνη και συνεργασία να αφήσουμε τον παλιό κακό εαυτό μας και να δούμε το καλό της χώρας» είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Έκκληση στο Γενικό Εισαγγελέα να κατανοήσει ότι η Βουλή εκτός από νομοθετικό, είναι και πολιτικό σώμα, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
Ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «Σεβαστή η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά δεν είναι το θέσφατο ότι λέει ο Γενικός Εισαγγελέας. Υπάρχει προηγούμενη γνωμάτευση άλλου Γενικού Εισαγγελέα που λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό το πράγμα».
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, εστίασε στο νόμο που αφορά στην καταβολή των οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας για αυτό το νόμο. Θα μπορούσε ο νόμος να είχε υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, ο κόσμος να κάνει αιτήσεις για να αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, διαφωνούν με την απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων, να μην συνεδριάσει η Βουλή. Κυβερνητικές πηγές πάντως, θεωρούν απομακρυσμένο το ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής μέχρι αύριο, οπόταν λήγει η περίοδος επανεξέτασης των αναπομπών.
Ενώ υποδεικνύουν ότι σε περίπτωση υιοθέτησης των δύο νομοθετημάτων από τη νέα Βουλή, τότε η αναφορά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα θεωρείται μονόδρομος.
[ad_2]
Source link