
[ad_1]
Ξημέρωμα Μεγάλου Σαββάτου, το εγερτήριο για τις έξι αδελφές της ιστορικής μονής του Αγίου Παντελεήμονα στην Αγροκηπιά, σήμανε στις τέσσερις τα ξημερώματα.
Της Πρώτης Ανάστασης προηγείται η προετοιμασία του ζυμώματος. Πρώτα η προσευχή για να βοηθήσει ο Θεός στο ζύμωμα, ώστε τα πρόσφορα, τα ψωμιά και τα παραδοσιακά κουλούρια να γίνουν δεκτά όπως τα δώρα των τριών Μάγων στο Χριστό.
Η αδελφή Ευφροσύνη μας ανέφερε ότι οι άρτοι και τα πρόσφορα είναι δώρα προς τον Χριστό, αφού στην Χριστιανοσύνη δεν υπάρχουν χρυσός, λίβανος και σμύρνα.
Αφού προστεθούν παραδοσιακά μπαχαρικά όπως, μέχλεπι, γλυκάνισος, κανέλλα, μαστίχα και ζάχαρη, η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και οι μοναχές ξεκουράζονται με ένα λιτό πρόγευμα που περιλαμβάνει, τρι με ταχίνι, σούπα λουβάνα και λαχανικά.
Δυο ώρες αργότερα μπαίνει η πρώτη φουρνιά στον πυρωμένο φούρνο.
Και σε λίγο, η ευωδία κατακλύζει τον αέρα.
Αυτή η ευωδιά έχει κάνει γνωστό το κυπριακό ψωμί από την εποχή των σταυροφόρων, όπως γράφουν οι ιστορικοί.
Ζύμωμα γίνεται στη μονή κάθε Παρασκευή, αλλά για την Αγία Εβδομάδα μετατίθεται για το Μεγάλο Σάββατο, και στα παρασκευάσματα προστέθηκαν και οι φλαούνες.
Η γερόντισσα Καλλίστη μας μίλησε για τη σημασία της νηστείας πριν από το Πάσχα.
Η περιοχή της Αγροκηπιάς, όπου βρίσκεται η μονή του Αγίου Παντελεήμονα υπήρξε ασκητήριο για Αλλεμάνους ασκητές σε σπηλιές.
Στη μονή κατοικούσαν μοναχοί μέχρι το 1870, οπότε εγκαταλείφθηκε, για να κατοικηθεί μετά από 100 χρόνια, δηλαδή το 1972, από μοναχές και την γερόντισσα Καλλίστη.
[ad_2]
Source link