Αν πίστευες ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν υγρότοποι κάνεις λάθος.
Η Κύπρος, φυσικά, δεν μπορείς να πεις ότι φημίζεται για τις λίμνες και τους υδροβιότοπούς της, όμως, υπάρχουν στο νησί και μάλιστα κάποιες από αυτές αποτελούν σημαντικά κομμάτια της πανίδας της χώρας μας με παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Λίμνη Παραλιμνίου
Έκταση λίμνης: 5 km2
Βρίσκεται ανατολικά της Κύπρου στην επαρχία Αμμοχώστου λίγο έξω από το Παραλίμνι. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους ο οποίος εποχιακά καλύπτεται από όμβρια ύδατα. Λόγω των προβλημάτων που προκαλούνταν στα γύρω χωριά από την υγρασία το 1893 ανοίχτηκαν κανάλια διαφυγής των βρόχινων νερών τα οποία αρχικά κατέληγαν στη θάλασσα και αργότερα έγιναν εκτροπές της ροής τους προς τα χωράφια για άρδευση. Αυτό φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα την αποξήρανση του μεγαλύτερου μέρους της λίμνης. Σε παλιότερες εποχές πολυομβρίας μαρτυρείται ότι στη λίμνη υπήρχαν λαβράκια και κυπρίνοι και οι κάτοικοι των γύρω χωριών συνήθιζαν να τα μαζεύουν με τις απόχες. Επίσης η λίμνη χρησιμοποιούταν ως αποθέτης όπου οι κάτοικοι των χωριών απέθεταν τα νεκρά και άρρωστα ζώα τους και γι’ αυτό στη λίμνη σύχναζαν γύπες και άλλα αρπακτικά όρνεα.
Γιατί ξεχωρίζει: Στη λίμνη Παραλιμνίου ενδημεί το σπανιότατο είδος νερόφιδου natrix-natrix cypriaca. Πρόκειται για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και το . συναντάμε σε τρεις χρωματισμούς. Τα θηλυκά νερόφιδα γίνονται μεγαλύτερα. Είναι μη δηλητηριώδες και αμύνεται εκκρίνοντας δύσοσμο υγρό.
Πληροφορίες από κείμενο του Παναγιώτη Τοουλιά
Αλυκή Λάρνακας
Έκταση: 15.85 km²
Βρίσκεται στα δυτικά της Λάρνακας μετά τη γνωστή παραλία Μακένζι και δίπλα από το παλιό και νέο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από 4 αλμυρές λίμνες από τις οποίες οι τρεις είναι συνδεδεμένες. Η Αλυκή Λάρνακας είναι συνδεδεμένη με τον πολυούχο άγιο της πόλης τον Άγιο Λάζαρο. Σύμφωνα με τον θρύλο ο Άγιος Λάζαρος περνούσε από τη λίμνη όπου υπήρχαν αμπελώνες και ζήτησε από μία γυναίκα να του δώσει νερό να ξεδιψάσει εκείνη αρνήθηκε και αυτός την καταράστηκε λέγοντάς: Ας ξεραθούν τα αμπέλια σας και ας γίνουν σαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα από το αλάτι. Έτσι και έγινε, αυτά ξεράθηκαν και έγιναν οι αλυκές. Η αλυκή το καλοκαίρι ξεραίνεται και στην επιφάνεια μένει ένα παχύ στρώμα από φυσικό αλάτι. Τον περασμένο αιώνα και μέχρι το 1980 το μάζευαν και το πωλούσαν στις βιομηχανίες.
Γιατί ξεχωρίζει: Δίνει τροφή σε χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες κάθε φορά που αυτά και ιδιαίτερα τα φλαμίνγκο κάνουν στάση εκεί.
Επίσης ανήκει στο πρόγραμμα «Φύση 2000» και είναι στην 1081η θέση στον κατάλογο για τους ευρωπαϊκούς υγροβιότοπους. Παράλληλα, ενα μονοπάτι σε μεταφέρει σε μεγάλη έκταση κυκλικά της λίμνης που έχει αφετηρία την ανατολική όχθη και καταλήγει μετά το Μουσουλμανικό Τέμενος.
Φωτογραφία: IX-ANDROMEDA
Αλυκή Λεμεσού/Λίμνη Ακρωτηρίου
Έκταση λίμνης: 18 km2
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Κύπρου και βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού στα νότιο ανατολικά της πόλης. Μέχρι και πριν 400 χρόνια, η περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα ακρωτήρια Ζευγάρι και Γάτα βρισκόταν στον βυθό της θάλασσας με αποτέλεσμα οι εκτάσεις που σήμερα καλύπτει η Αλυκή Ακρωτηρίου να αποτελούσαν μέρος της θάλασσας. Αργότερα η αναδυόμενη νήσος, απέκοψε την δίοδο του θαλασσινού νερού, δημιουργώντας την πολύ γνωστή αμμώδη παραλία Απλώστρα ή Lady’s Mile μήκους 8 χιλιομέτρων και μια τεράστια αλμυρή λίμνη. Στη λίμνη δεν καταλήγουν φυσικά ποταμιά και το νερό που εισρέει σε αυτή, προέρχεται από την θάλασσα, αφού βρίσκεται πιο χαμηλά από αυτήν και το καλοκαίρι ξεραίνεται.
Γιατί ξεχωρίζει: Αποτελεί μοναδικό υδροβιότοπο και κατά την διάρκεια του χειμώνα δέχεται χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά. Στη βόρεια όχθη της, υπάρχει δάσος από ευκαλύπτους και στα ανατολικά έλος που καλύπτεται από καλαμιώνες.
Φωτογραφία: IX-ANDROMEDA
Λίμνη Ορόκλινης
Έκταση: 0,38 km2
Θα την βρεις βόρεια της πόλης της Λάρνακας σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων και στην περιφέρεια του χωριού Ορόκλινη ή Βορόκλινη η οποία απέχει μόλις 150 μέτρα από τη θάλασσα. Η λίμνη αποτελεί ένα πλούσιο υδροβιότοπο και αποτελεί καταφύγιο για πάνω από 190 είδη μεταναστευτικών πουλιών εκ των οποίων τα 30 φωλιάζουν εκεί. Στο παρελθόν είχε υποβαθμιστεί σημαντικά και αντιμετώπιζε σοβαρές απειλές μέχρι την αποτελεσματική διάσωσή της που ξεκίνησε το 2012 με το τριετές έργο LIFE Oroklini. Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
Γιατί ξεχωρίζει: Η φυσική ομορφιά και τα είδη πουλιών που βρίσκονται εκεί καθιστούν τη λίμνη Ορόκλινης ένα εξαιρετικό χώρο για χαλάρωση και βόλτα. Κοντά στη λίμνη υπάρχουν παρατηρητήρια και πληροφορίες με πολλές λεπτομέρειες.
Επίσης, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου οργανώνει εκδρομές πτηνοπαρατήρησης σε όλη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης και της λίμνης Ορόκλινης, όπου μπορείς να συμμετάσχεις κατόπιν δήλωσης.
Επισκέψου την ιστοσελίδα www.birdlifecyprus.org για το πρόγραμμα εξορμήσεων.
Φωτογραφία: IX-ANDROMEDA
Λίμνη Αθαλάσσας
Έκταση: 9 km2
Η Λίμνη Αθαλάσσας βρίσκεται στο πάρκο Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί μέρος του εθνικού δάσους της Αθαλάσσας. Πιθανόν να πήρε το όνομα της απο το γεγονός ότι στην αρχαιότητα βρισκόταν κάτω απο την θάλασσα ( όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου ) αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές.
Γιατί ξεχωρίζει: Σε όλη την έκταση του πάρκου και ειδικά γύρω και μέσα στην λίμνη φιλοξενούνται πολλά είδη ζωής όπως πουλιά, νυχτερίδες, πάπιες, ψάρια, χελώνες, ερπετά, γάτες, λαγοί, αλεπούδες αλλά και διαφορετικά είδη βλάστησης. Στο πάρκο υπάρχουν πορείες ποδηλατοδρόμου για τους λάτρεις του αθλήματος, μονοπάτια για περπάτημα, παιδική χαρά και εκδρομικοί χώροι.
Λίμνη Αλμυρολίβαδο
Βρίσκεται κοντά στα μεταλλεία αμιάντου, σε περιοχή δύσβατη και για πολλούς απαγορευμένη στο Τρόοδος. Φτάνει κανείς κοντά της διασχίζοντας το γραμμικό μονοπάτι δίπλα από τον κατασκηνωτικό χώρο Αλμυρολίβαδο με απότομες αλλαγές στη μορφολογία του, απότομες ανηφοριές δίπλα από μικρές χαράδρες που σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδρομή για όλους.
Ανταμείβει όμως τον ορειβάτη με απίστευτα τοπία παρθένου δάσους. Αν και θέλει κόπο, οι ριψοκίνδυνοι που θα βρεθούν στην περιοχή έχουν τη σπάνια ευκαιρία να απαθανατίσουν την εξωτική ομορφιά της κυπριακής υπαίθρου.
Γιατί ξεχωρίζει: Πρόκειται για μία “απαγορευμένη” λίμνη που εμφανίζεται ξαφνικά κάθε χρόνο στο Τρόοδος και αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια θεάματα της κυπριακής φύσης. Πρόκειται για μία λίμνη που δεν είναι πάντα γεμάτη, αλλά όταν εισρεύσει νερό σε αυτή προσφέρει εξαιρετικό θέαμα.
Στις 23 Απριλίου οργανώνεται εκδρομή. Μάθε περισσότερο εδώ
Φωτογραφία: IX-ANDROMEDA
Λίμνη Εργατών
Στο χωριό Εργάτες της επαρχίας Λευκωσίας, υπάρχει μια μικρή αλλά πάρα πολύ εντυπωσιακή λίμνη. Έχει σχήμα κυκλικό και στην μέση ένα μικρό «νησάκι» με κάποια δέντρα επάνω. Βρίσκεται ανατολικά του χωριού και στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Ψιμολόφου. Ο ποταμός Πεδιαίος που περνά λίγα μόλις μέτρα δυτικά της λίμνης είναι και ο δημιουργός της.
Γιατί ξεχωρίζει: Στα νερά της υπάρχουν δεκάδες πουλιά κυρίως χήνες και πάπιες και αυτό αποτελεί τον λόγο που αρκετός κόσμος συρρέει στις όχθες της.
Δες την εντυπωσιακή λίμνη από drone
Λίμνη Κοκκινοπεζούλα
Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων περίπου νοτιοδυτικά από τη Λευκωσία βρίσκεται το χωριό Μιτσερό. Εδώ συναντάμε την Κόκκινη Λίμνη, ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερο θέαμα για την κυπριακή φύση που αποτελεί απότοκο της εξόρυξης μεταλλευμάτων στην περιοχή. Το νερό της λίμνης είχε χρωματιστεί κόκκινο από τα μεταλλεύματα και η υψηλή οξύτητα του δεν επέτρεπε σε οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό να αναπτυχθεί. Γιατί ξεχωρίζει: Αξιοπρόσεκτο αποτελεί όταν, έπειτα από μια νεροποντή, δημιουργούνται ρυάκια αλλάζοντας το κόκκινο χρώμα της λίμνης και δημιουργώντας κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.
Λίμνες της Σκουριώτισσας
Μέσα στον χώρο του μεταλλείου της Σκουριώτισσας υπάρχουν σήμερα δύο εντυπωσιακές τεχνητές λίμνες οι οποίες είναι απαραίτητες στη διαδικασία της εξόρυξης του χαλκού. Αν και η είσοδος απαγορεύεται στο κοινό εντούτοις το θέαμα αξίζει τον κόπο.