Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ανώτατο: Απαράδεχτα τα υπονοούμενα για το σκάνδαλο Δρομολαξίας
Ανώτατο: Απαράδεχτα τα υπονοούμενα για το σκάνδαλο Δρομολαξίας

Ανώτατο: Απαράδεχτα τα υπονοούμενα για το σκάνδαλο Δρομολαξίας

[ad_1]

Αφορμή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ανωτάτου, έδωσαν πρόσφατες δηλώσεις πολιτικού προσώπου. Αναφορά που παραπέμπει σαφώς στα όσα και από τον ΑΝΤ1 δήλωσε προσφάτως ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. 

«Έχουν περιέλθει στην αντίληψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρόσφατες δηλώσεις πολιτικού προσώπου αναφορικά με την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων στα πλαίσια της «υπόθεσης Δρομολαξιάς», οι οποίες αποδίδουν προσχεδιασμό στον τρόπο εκδίκασής τους και στο αποτέλεσμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνεται να νοηθεί ακόμα και εμπλοκή του Δικαστηρίου και της δικαστικής εξουσίας σε μεθοδεύσεις.» 

Αφού επισημαίνει, πως «εκκρεμεί και επίκειται η εκδίκαση εφέσεων στα πλαίσια των οποίων τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν κάθε δικαίωμα να θέσουν τα επιχειρήματα και τα παράπονά τους, περιλαμβανομένων και ισχυρισμών περί μη δίκαιης δίκης και ως εκ τούτου, η δημόσια συζήτηση είναι ανεπιθύμητη και, με τέτοιους μάλιστα όρους, απαράδεκτη, το Ανώτατο ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να τοποθετηθεί επί της ουσίας. 

Ανακοίνωση Ανωτάτου 

«Θεωρούμε όμως επιβεβλημένο, χάριν προστασίας της απονομής της δικαιοσύνης, να καλέσουμε όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο, ιδιαίτερα από υπεύθυνες πολιτικές και κομματικές θέσεις, τηρουμένου του δικαιώματος για καλόπιστη κριτική, να σέβονται, κατ’ ελάχιστο όριο, τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, όπως είναι οι εκκρεμείς δίκες και εφέσεις και να μην προβαίνουν σε επιζήμιες για την απονομή της δικαιοσύνης δηλώσεις. Η εκτροπή από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες σε «δίκες δια του τύπου», οδυνηρές μόνο συνέπειες προδιαγράφει για τον τόπο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία ο ρόλος των δικαστηρίων αποκτά μεγαλύτερη ακόμα σημασία για τα δικαιώματα των ανθρώπων και την ευνομία.» 

Καταλήγοντας, το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού καλεί όλους να αναλογιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαβεβαιώνει πως η απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί παρά να συνεχίσει όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν.

Τι ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού σχετικά με το θέμα 

Send this to a friend