Αθώος ο Χρ. Ορφανίδης, ένοχη η εταιρεία του…
Σε μία από τις πολλές ιδιωτικές ποινικές αγωγές που έχουν καταχωρήσει τα τελευταία χρόνια στα δικαστήρια προμηθευτές των υπεραγορών «Ορφανίδη» εναντίον του Χρίστου Ορφανίδη, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αθώωσε χθες τον γνωστό επιχειρηματία στις κατηγορίες της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών (μεταχρονολογημένων), την ίδια ώρα που έκρινε ένοχη, για τις ίδιες κατηγορίες, την εταιρεία του «Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ», στην οποία επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 6000 ευρώ.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο επιρρίπτει ευθύνες για την έκδοση των ακάλυπτων επιταγών στη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ στη δικαστική ετυμηγορία γίνεται εκτενή αναφορά και στον ELA της Λαϊκής.
Ο Χρ. Ορφανίδης και η εταιρεία του αντιμετώπιζαν δύο κατηγορίες για έκδοση ακάλυπτων επιταγών, με υπογραφή του Ορφανίδη, για το συνολικό ποσό των 45 χιλιάδων ευρώ προς την εταιρεία «Αρτοζύμ Γενικές Αρτοβιομηχανίες Λτδ». Έπειτα από ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ένοχη την εταιρεία «Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ», αλλά αθώωσε τον ιδιοκτήτη και τον εκτελεστικό διευθυντή της εν λόγω εταιρείας. Στην απόφαση επιρρίπτονται ευθύνες και στη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία τηρείτο ο σχετικός λογαριασμός, για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιταγές κατέστησαν ακάλυπτες. Κύριο στοιχείο της αθωωτικής απόφασης ήταν και ο ELA της Λαϊκής και πιο συγκεκριμένα οι εξασφαλίσεις που παραχωρούσε η τράπεζα, προκειμένου να εξασφαλίζει την έκτακτη ρευστότητα, εξασφαλίσεις οι οποίες συνδέονται με την κατάρρευση των υπεραγορών «Ορφανίδη».
Ένοχη διάνοια
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι επίδικες επιταγές εκδόθηκαν και υπογράφηκαν από τον Χρίστο Ορφανίδη τον Ιούλιο του 2012 και κατέστησαν ακάλυπτες τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδείχθηκε το στοιχείο της ένοχης διάνοιας για τον κατηγορούμενο, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, δεν γνώριζε όταν υπέγραφε τις μεταχρονολογημένες επιταγές ότι αυτές θα καθίσταντο ακάλυπτες σε μερικούς μήνες. Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο εμπλέκει και τον ELA της Λαϊκής, αφού, όπως σημειώνει, «τον Μάιο του 2012 ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ορφανίδη ήλθε σε συμφωνία με τη Λαϊκή Τράπεζα για συνέχιση της χρηματοδότησης της επιχείρησής του με τρεχούμενο λογαριασμό οκτώ εκατομμυρίων, με αντάλλαγμα την αγορά, από την τράπεζα, ακινήτων ιδιοκτησία του Χρ. Ορφανίδη»…
Ο μάρτυρας υπεράσπισης
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης που κατέθεσε στο δικαστήριο ήταν ο υπάλληλος της Λαϊκής Τράπεζας Γιάννος Καλλής, υπεύθυνος, τότε, τήρησης του επίδικου λογαριασμού. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2012 με την κρατικοποίηση της Λαϊκής, η Κεντρική Τράπεζα απαγόρευσε την αποξένωση περιουσιακών στοιχείων του Ορφανίδη, λόγω του ότι τ’ ακίνητα αυτά παραχωρούνταν ως εξασφαλίσεις για εξασφάλιση του ELA. Ως εκ τούτου, ο μάρτυρας είπε ότι η απόφαση της νέας διοίκησης της τράπεζας ήταν ν’ αφεθούν οι υπεραγορές να κλείσουν λόγω της απαγόρευσης από την Κεντρική Τράπεζα να δοθεί νέα χρηματοδότηση με ταυτόχρονη πώληση περιουσίας.
Η μαρτυρία αυτή του πρώην υπαλλήλου της Λαϊκής έγινε αποδεκτή απο το δικαστήριο και αποτέλεσε το κύριο συστατικό στοιχείο της αθωωτικής απόφασης, αφού σύμφωνα με την ετυμηγορία ο Χρίστος Ορφανίδης όταν εξέδιδες τις επίδικες επιταγές, θεωρούσε βέβαιο ότι θα εξαργυρώνονταν έχοντας υπόψη τη συνέχιση της χρηματοδότησης έναντι των συμφωνιών πώλησης ακινήτων… Μάλιστα, το δικαστήριο διέταξε όπως η μαρτυρία του Γιάννου Καλλή διαβιβαστεί στο Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να αξιοποιηθεί στη γενικότερη έρευνα που διεξάγεται για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών. Συνήγοροι υπεράσπισης του Χρ. Ορφανίδης παρουσιάστηκαν οι Νικόλας Τσαρδελής και Γεώργιος Α. Γεωργίου.