Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο λόγος που ο Σαΐφ έκανε την αεροπειρατεία – «Όταν για 24 χρόνια…» είπε στους ανακριτές
Ο λόγος που ο Σαΐφ έκανε την αεροπειρατεία – «Όταν για 24 χρόνια…» είπε στους ανακριτές

Ο λόγος που ο Σαΐφ έκανε την αεροπειρατεία – «Όταν για 24 χρόνια…» είπε στους ανακριτές

Υπό 8μερη κράτηση έθεσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον ύποπτο  Seifel-Din Moustafa-Eman, 59 χρόνων.

Εξασφαλίζοντας διάταγμα οκταήμερης κράτησής του Σαίφ Ελντίν Μουσταφά, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Αρχηγείου, υπαστυνόμος Ανδρέας Λαμπριανού, είπε στο δικαστήριο Λάρνακας ότι εναντίον του εξετάζονται σωρεία αδικημάτων, τα πιο σοβαρά από τα οποία αφορούν την πειρατεία και τ’ αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης της Τρομοκρατίας Νόμου.

Επίσης, εναντίον του εξετάζονται αδικήματα παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών (παρόλο που δεν εντοπίστηκε κάτι τέτοιο κατά τη σωματική έρευνα που του έγινε), απαγωγή προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, απειλής, απόπειρας πρόσκλησης σωματικής βλάβης μ’ εκρηκτικές ύλες, απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις καθώς και αδικήματα κατά παράβαση του περί πολιτικής αεροπορίας Νόμου.

Τα γεγονότα    

Αναφερόμενος στα γεγονότα της χθεσινής αεροπειρατείας, ο υπαστυνόμος Λαμπριανού κατέθεσε ότι όταν το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών εισήλθε εντός του FIR Λευκωσίας ζητώντας άδεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο πιλότος του δεν ανέφερε οτιδήποτε για αεροπειρατεία στον Πύργο Ελέγχου. Αρχικά δεν δόθηκε άδεια για προσγείωση του αεροσκάφους, αλλά τότε ο πιλότος επικαλέστηκε έλλειψη καυσίμων, με αποτέλεσμα να δοθεί άδεια για καταναγκαστική προσγείωση. Το αεροπλάνο της Egypt Air, στο οποίο επέβαιναν 72 συνολικά άτομα (πλήρωμα και επιβάτες), προσγειώθηκε τελικά στη Λάρνακα στις 8.46π.μ. και στάθμευσε σε ασφαλισμένο χώρο, στο τέρμα του αεροδιαδρόμου.

Ο διεθνές αερολιμένας της Λάρνακας παρέλυσε και όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις προωθήθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου. Από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε, ο Μουσταφά περίπου 15 λεπτά μετά την απογείωση από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το Κάιρο, σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, όπου υπέδειξε σε μέλος του πληρώματος την άσπρη ζώνη που φορούσε γύρω από τη μέση του. Στη ζώνη υπήρχαν κυλινδρικοί ράβδοι μέσα σε θήκες. Από την κάτω πλευρά της ζώνης υπήρχαν καλώδια, τα οποία κατέληγαν σε τηλεχειριστήριο που ο ύποπτος κρατούσε στο χέρι του. Ο 59χρονος ζήτησε απ’ όλους τους επιβάτες και όλα τα μέλη του πληρώματος να του παραδώσουν τα διαβατήριά τους. Ακολούθως, έδωσε δύο σημειώματα σε μέλος του πληρώματος και ζήτησε να μεταφερθεί το μήνυμα στον πιλότο ότι είναι αεροπειρατής και ότι ήθελε να προσγειωθούν σε αεροδρόμιο της Τουρκίας ή της Ελλάδας ή της Κύπρου, με προτίμηση την Κύπρο. Μάλιστα, στο μήνυμά του προς τον πιλότο τόνιζε πως εάν προσγείωνε το αεροπλάνο σε αιγυπτιακό έδαφος και το αντιλαμβανόταν, τότε θ’ ανατίναζε αμέσως το αεροπλάνο.

Μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Σαίφ Ελντίν Μουσταφά επιλεκτικά επέτρεψε να κατέβουν από το αεροπλάνο γυναικόπαιδα ασχέτως υπηκοότητας, όσοι επιβάτες είχαν αιγυπτιακά διαβατήρια καθώς και μέλη του πληρώματος, τα οποία, όμως, δεν ήταν ενεργά, αλλά είχαν την ατυχία να ταξιδεύουν τυχαία ως επιβάτες στη συγκεκριμένη πτήση. Στις 10.40π.μ. ο Μουσταφά παρέδωσε φάκελο, στο εξωτερικό του οποίου αναγράφονταν τα στοιχεία της πρώην Ελληνοκύπριας συζύγου του, της Μαρίνας Παράσχου. Εντός του φακέλου υπήρχε επιστολή, με την οποία ο 59χρονος απαιτούσε την απελευθέρωση 63 αντιφρονούντων γυναικών, οι οποίες κρατούνται στις φυλακές της Αιγύπτου. Έπειτα από διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, στις 11.30π.μ. απελευθερώθηκαν ακόμα τρία μέλη του πληρώματος.

Ο εξεταστής της υπόθεσης επικαλέστηκε μαρτυρία ομήρου στο αεροσκάφος, σύμφωνα με την οποία ο αεροπειρατής είχε στη μέση του άσπρη ζώνη με θήκες και κρατούσε τηλεχειριστήριο με κουμπί πυροδότησης (push button), έχοντας συνέχεια τον αντίχειρά του πάνω από το κουμπί και απειλούσε ν’ ανατινάξει το αεροσκάφος. Τα μέλη του πληρώματος πίστευαν ότι τα εκρηκτικά ήταν πραγματικά και ότι ο αεροπειρατής ήταν σταθερός και επιτακτικός χαρακτήρας και ότι υπήρχε κίνδυνος να πραγματοποιήσει τις απειλές του. Σε κάποια στιγμή, ο Μουσταφά επικοινώνησε με την αστυνομία και ανέφερε ότι ήταν ζωσμένος μ’ εκρηκτικά και απειλούσε ότι θα τα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση που γινόταν προσπάθεια εξουδετέρωσής του. Στη συνέχεια, εξέφρασε ως επιθυμία του να παραδοθεί επιστολή στην πρώην σύζυγό του, με την οποία ήταν νυμφευμένος πριν από πολλά χρόνια. Ακολούθως επιτεύχθηκε σταδιακά η απελευθέρωση όλων των ομήρων

Γύρω στις 2.45μ.μ. ο Σαίφ Ελντίν Μουσταφά εξήλθε από τις σκάλες του αεροπλάνου και προσπάθησε να διαφύγει βορειοδυτικά του αεροδρομίου Λάρνακας. Τότε ένοπλα μέλη της ΜΜΑΔ τον συνέλαβαν αμέσως. Σε σωματική έρευνα που του έγινε δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά ή οτιδήποτε άλλο παράνομο αντικείμενο. Σε φανέλα που φορούσε εντοπίστηκε αυτοσχέδιος μηχανισμός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε αυτοσχέδια ραμμένη λαστιχένια ζώνη. Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να περιέχει εκρηκτική ύλη, αλλά θα τύχει περαιτέρω επιστημονικών εξετάσεων. Στη ζώνη του εντοπίστηκε δοχείο με άγνωστο υγρό, το οποίο επίσης θα σταλεί για εξετάσεις. Κατά τη σωματική έρευνα, στο σώμα του παρατηρήθηκαν διάφορα τατουάζ με σύμβολα, για τα οποία θα γίνουν εξετάσεις. Σ’ έρευνα που ακολούθησε στο αεροπλάνο παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια που στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις. Εντός της τσάντας του Μουσταφά βρέθηκαν διάφορα έγγραφα στην αραβική γλώσσα κι ένα μπουκαλάκι με άγνωστο υγρό. Παραλήφθηκαν κι αυτά.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, εξήγησε ότι έκανε την αεροπειρατεία για να δει, μετά από 24 χρόνια όπως ισχυρίστηκε, τη γυναίκα και τα παιδιά του. Έδωσε θεληματική κατάθεση και παραδέχθηκε τις πράξεις του. Έδωσε διάφορους ισχυρισμούς, που θα διερευνηθούν.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

Send this to a friend