
[ad_1]
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με την καταψήφιση, από πλευράς Βουλής, των κανονισμών, που είχαν κατατεθεί για το ωράριο των καταστημάτων, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η απόφαση του Ανωτάτου δεν ήταν ομόφωνη.
Επτά δικαστές έκριναν εκπρόθεσμη την προσφυγή, δύο δικαστές συμφώνησαν με την κατάληξη, αλλά διατύπωσαν διαφορετικό σκεπτικό, ενώ άλλη απόφαση διατύπωσαν τέσσερις δικαστές, μία εξ αυτών με άλλο σκεπτικό.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επισήμανε ότι μετά την εξέλιξη αυτή δεν υπάρχουν κανονισμοί, που να διέπουν το ωράριο καταστημάτων.
Δεν υπάρχει επίσης ούτε νομοθεσία εφόσον ο νόμος, ο οποίος προέβαινε σε κάποιες υποτυπώδεις ρυθμίσεις, έχει κριθεί ως αντισυνταγματικός από άλλο δικαστήριο.
Ο κύριος Κληρίδης σχολίασε και τις λύσεις που μπορεί να προκήψουν μετά την εξέλιξη αυτή
Ο Γενικός εισαγγελέας είπε ότι «Δυνατότητες υπάρχουν πολλές, πρέπει να υπάρξει και καλή θέληση και να υπάρξει ένας συντονισμός, μια συνεργασία μεταξύ των δύο εξουσιών, έτσι ώστε αντί να οδηγούμαστε σε σύγκρουση να οδηγηθούμε σε επίλυση του ζητήματος».
Την απόφαση σχολίασε και ο δικηγόρος της Βουλής Αλέκος Μαρκίδης.
Ο Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι «Αυτή τη στιγμή, όπως είναι δεν υπάρχει περιορισμός, δεν υπάρχει διάταγμα, δεν υπάρχουν Κανονισμοί και άρα περίπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».
Ο νόμος που ρυθμίζει τα ωράρια των καταστημάτων είναι αντισυνταγματικός και οι αποφάσεις των δικαστηρίων καθορίζουν ότι είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τόνισε στον ΑΝΤΕΝΝΑ η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Η κα Αιμιλιανίδου είπε ότι «Πως θα επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς; Θα μπορούσε να επιστραφεί με τροποποίηση του νόμου ώστε να υπάρχει αυτή η πρόνοια στο νόμο για έκδοση διαταγμάτων ή η ψήφιση των κανονισμών ένα εκ των 2».
Και συμπλήρωσε πως αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν από τις 5 το πρωί και να κλείνουν ότι ώρα θέλουν.
[ad_2]
Source link