[ad_1]
21:00 20λεπτο διάλειμμα πριν από το δείπνο εργασίας
18:30 Ρέντσι: Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών
«Δεν είναι εύκολο να συμμερίζεται, κανείς, τις ίδιες ιδέες και τα ίδια επίσημα κείμενα με όλους τους άλλους συναδέλφους», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων για να γίνει και πάλι, η Ευρώπη, λειτουργική.
Ο Ρέντσι επανέλαβε ότι ο στόχος «είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, ξεκινώντας, όμως, από τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη». Κατέστησε και πάλι σαφές, δε, ότι «αν υπάρξει συμφωνία με την ‘Αγκυρα, θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο», αφού «οι κανόνες που θα ισχύσουν για την Τουρκία θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ και για τις χώρες εκείνες από τις οποίες αναμένουμε να φτάσουν μεταναστευτικά ρεύματα».
Σχετικά με την ευρύτερη πορεία πλεύσης που ακολουθεί η Ευρώπη, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τελευταία, η Ένωση έδειξε τα όρια, τις αντιφάσεις και τα προβλήματά της», τα οποία, κατά την άποψή του, οφείλονται «σε έλλειψη πολιτικής, κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών προσώπων».
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, τέλος, με αναφορά στην δυσκολία εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, δεν απέκλεισε την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών μελών η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης».
Μάρτιν Σούλτς
18:00 Μογκερίνι: Η Τουρκία δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί
Η ΕΕ έχει να ασχοληθεί με πολλές άλλες διαδρομές και πολλές άλλες χώρες και “αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου με τους Υπουργούς Εξωτερικών , δίδοντας έμφαση σε όλες τις άλλες χώρες προέλευσης και διέλευσης”.
“Μόλις χθες ήμασταν εδώ με τον Βασιλιά της Ιορδανίας για να συζητήσουμε την υποστήριξη που δίνουμε στην Ιορδανία και τις άλλες χώρες . Στη συνεργασία μας με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι μας απασχολεί μόνο το προσφυγικό”, είπε η Φ.Μογκερίνι.
Πρόσθεσε ότι “έχουμε την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα , το κράτος δικαίου, την κατάσταση στη Συρία και το Κυπριακό”.
“Έχουμε επίσης το εσωτερικό μέρος που θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής: την εσωτερική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, την εφαρμογή όλων των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί , αρχής γενομένης από την μετεγκαταστάση και προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στα δικά μας πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” , κατέληξε η Υπατη Εκπρόσωπος.
17:30 Ολάντ: Παγκόσμια συμφωνία για το Προσφυγικό και σεβασμός στην Ελλάδα
Ο κ. Ολάντ υποστήριξε επίσης ότι αποτελεί αναγκαιότητα να υπάρξουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος ασύλου.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο κ. Ολάντ επισήμανε ότι είναι απαραίτητο, «να δείξουμε τον σεβασμό που αρμόζει στην Ελλάδα, η οποί αποτελεί και το εξωτερικό σύνορο της ΕΕ», και συμπλήρωσε, «Χρειάζεται συγκροτημένη αρωγή προς την Ελλάδα».
Σε ότι αφορά την Τουρκία, παρατήρησε, «Θα πρέπει να πληρούνται και τα 72 κριτήρια ώστε να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη».
17:15 Ουσιαστική αρωγή για την Ελλάδα ζήτησε ο Τσίπρας
Μόνο έτσι θα σταματήσει η προσφυγική ροή απο την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προυποθέτει να λειτουργήσει το μέτρο για την μετεγκατάσταση των προσφύγων προς χώρες της Ευρώπης.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω των μονομερών ενεργειών στον βαλκανικό διάδρομο έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσαταση στην Ειδομένη, όπου εξελίσσεται μια ανρθωπιστική κρίση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αρωγή και των εταίρων.
17:00 Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί στο Προσφυγικό
Η κα. Μέρκελ υποστήριξε ότι, «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι περίπλοκες, αλλά η βάση τους είναι καθαρή. Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση με την Τουρκία Τουρκία ώστε να υπάρξει μια ισορροπία για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Τουρκίας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη».
Στη συνέχεια η κα. Μέρκελ τόνισε, «η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στόχο και όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία. Πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και στη FRONTEX, ώστε να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος».
17:00 Αναστασιάδης: Βέτο αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει της υποχρεώσεις της
«Υπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός. Φυσικά, η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο. Σε ό,τι μας αφορά, από την αρχή θέσαμε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις. Και είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Συνεπώς, πιστεύω ότι ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο. Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο» δήλωσε ο Νίκοςε Αναστασιάδης.
Δεν απέκλεισε, πάντως, και τη χρήση βέτο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως : «δεν έχουμε άλλη επιλογή εφόσον η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ». Όπως εξήγησε “η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά (στα κυπριακά πλοία) και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι που δεν κάνει.”
Νωρίτερα
Πυρετός διαβουλεύσεων ΠτΔ πριν τη Σύνοδο
Τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι για να ανοίξει οποιοδήποτε ενταξιακό κεφάλαιο θα πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της επανέλαβε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες το κυπριακό και την προσφυγική κρίση σε συνάρτηση με την αξίωση της Άγκυρας για ξεπάγωμα των ενταξιακών της κεφλαίων.
Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, Αναστασιάδης και Γιούνκερ συζήτησαν την προετοιμασία του ευρωπαϊκού συμβουλίου με την Κύπρο και όχι απέναντι στην Κύπρο.
Η φράση αυτή χαρακτηρίζεται αποτελεί το κλειδί όλων των διεργασιών τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Νωρίτερα η Κομισιόν, έλαβε απόφαση στο κολέγιο των επιτρόπων, να μην πραγματοποιήσει “εκπτώσεις” σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, όχι μόνο για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά και για το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ο πρώτος αντιπρόεδρος Τίμμερμανς, εξηγούσε ότι “αν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση της Βίζα σύντομα, τότε πρέπει να βιαστεί να νομοθετήσει τα 72 προαπαιτούμενα”.
Επιπλέον εξηγούσε ότι “η Τουρκία δεν είναι τεχνικά έτοιμη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα”. Διπλωματικές πηγές ήδη διοχετεύουν στον Τύπο την πληροφορία, ότι “η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να δώσει στην Τουρκία πολύ λιγότερα από όσα περιμένει”.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ενώ δεν αποκλείεται να έχει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των επαφών του Ντόναλντ Τούσκ στην Άγκυρα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και θα έχει διμερείς επαφές με ηγέτες κρατών-μελών της Ένωσης. Η σύνοδος κορυφής αρχίζει στις πέντε το απόγευμα και το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου. Η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.
ΚΕ: Η Κύπρος δεν δέχεται ούτε πιέσεις, ούτε παραινέσεις
Ο Eκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το Πρωτόκολλο της Άγκυρας παραμένει απαρέγκλιτη προϋπόθεση για το άνοιγμα παγωμένων κεφαλαίων και τα 72 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων και η ισότιμη μεταχείριση των κρατών μελών) αποτελούν ορθή απαίτηση που θέτει η ίδια η ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της βίζας. Απέρριψε δε πληροφορίες για γερμανικές παραινέσεις, σημείωσε ότι οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πολύ καλές και πως ο Πρόεδρος τώρα θα μεταβεί στο ΕΛΚ για να ενημερώσει τους ομολόγους του.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τις διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε: “Δεν θα έλεγα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος των πιέσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι στο επίκεντρο γιατί τα ενταξιακά κεφάλαια που αφορούν την Τουρκία είναι ένα από τα αιτήματα που η τουρκική Κυβέρνηση έχει διαβιβάσει στις Βρυξέλλες”.
[ad_2]
Source link