Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ελλάδα: “Κλειδώνουν” οι φορολογικές επιβαρύνσεις στη διαπραγμάτευση
Ελλάδα: “Κλειδώνουν” οι φορολογικές επιβαρύνσεις στη διαπραγμάτευση

Ελλάδα: “Κλειδώνουν” οι φορολογικές επιβαρύνσεις στη διαπραγμάτευση

[ad_1]

Του Νίκου Ρογκάκου από τον ant1.gr

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μείωση του αφορολογήτου ορίου έστω και λίγο, αλλά και η επιβάρυνση των εισοδημάτων στο πεδίο των 30.000 ευρώ, όπως άφησε να διαφανεί αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που μετέχει στη διαπραγμάτευση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε τα βάρη, στο πεδίο των 30.000 ευρώ, χωρίς όμως να μειώσουμε το αφορολόγητο όριο αλλά αν αυτό μειωθεί κατά 100 έως 200 ευρώ θα το θεωρήσουμε μεγάλη επιτυχία».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, υπάρχει συμφωνία οι επαγγελματίες να ενταχθούν στην ίδια φορολογική κλίμακα με μισθωτούς και συνταξιούχους,  χωρίς όμως αφορολόγητο όριο.

Σε ότι αφορά του αγρότες υποστήριξε ότι δεν θα εφαρμοστεί η μνημονιακή πρόβλεψη για άφιξη του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% και από το 20% στο 26% έως το 2017 αλλά θα πάμε σε άλλο σενάριο που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης, υποστήριξε ότι έχει κλείσει το ύψος της εισφοράς και τα κλιμάκια θα φθάσουν έως το 10% ανώτατο συντελεστή με ιδιαίτερη επιβάρυνση για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

Συμφωνία υπάρχει και για τη φορολόγηση των ενοικίων. Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα δουν την κλίμακα να πηγαίνει από το 11% στο 15%, για εισοδήματα από 12.000-45.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται από το 33% στο 35%, ενώ προστίθεται και ένας νέος συντελεστής 40% για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 45.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιος αξιωματούχο, μπορεί να μην έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ότι αφορά το μακροοικονομικό σενάριο ως το 2018, για το δημοσιονομικό κενό και τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά «οι δανειστές δείχνουν διατεθειμένοι να έρθουν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις». Πρόσθεσε δε ότι οι θεσμοί έβαλαν στην άκρη τις δικές τους διαφορές.

Τέλος, η ίδια πηγή, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά απροσδιόριστα μέτρα για το 2017 και 2018 πάνω από το 1% του ΑΕΠ.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend