Το κάλεσμα του Λουρουτζιάτη, οι καυγάδες και οι αποχωρήσεις σε μια συνεδρία που θα μείνει στην ιστορία…
Με τους εργαζόμενους στο Λιμάνι να βρίσκονται έξω από το χώρο της συνεδρίας, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας υπό τη νέα του σύνθεση μετά την παραίτηση του Χάρη Κωνσταντινίδη και την αντικατάσταση του από τον Ηλία Πλαστήρα.
Με την παρουσία τους οι εργαζόμενοι ήθελαν να δηλώσουν την απόγνωση τους μετά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου στα αιτήματα των εταιρειών ενέργειας. Από την αρνητική ψηφοφορία της 8ης Φεβρουαρίου έχουν προκύψει νέα δεδομένα, με κυρίαρχο την έναρξη της μελέτης για το ενιαίο έργο λιμανιού Μαρίνας, κάτι που αποδεικνύει ότι το έργο θα προχωρήσει, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τη φάση την παρουσία των εταιρειών ενέργειας, και κυρίως τα logistics δηλαδή η παραλαβή των εμπορευμάτων των εταιρειών να γίνεται με σωστό τρόπο. Υπήρξαν επίσης έντονες πιέσεις από τους εργαζομένους, αλλά και από το ΕΒΕΛ, που για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο χαράκωμα έχοντας κοινή διεκδίκηση που είναι η παράταση της παραμονής των ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στο λιμάνι Λάρνακας, και παράλληλα η πόλη με την άρνηση της να μείνουν οι εταιρείες, βρέθηκε προ του κινδύνου να χάσει την πανεπιστημιακή σχολή χημικών μηχανικών και του Ινστιτούτου υδρογονανθράκων, που πρόκειται να χωρομετρηθούν στην περιοχή του πρώην λεπροκομείου.
Ουσιαστικά η συνεδρία του δ.σ είχε στόχο να ενημερωθούν και να προβληματιστούν τα μέλη του για τα νέα δεδομένα που υπήρχαν το τελευταίο μήνα και αν αυτά είταν ικανά στο να ανατρέψουν την εισήγηση προς την κυβέρνηση για παραμονή των εταιρειών στο λιμάνι της πόλης μας.
Ανοίγοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης έθεσε όλους τους προβληματισμούς και επισήμανε ότι αφού όλοι ομόφωνα συμφωνούν η Λάρνακα να διεκδικήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την πίττα της ενέργειας να συζητήσουν ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες και στρατηγική που θα ακολουθήσουν για καλύτερο χειρισμό του θέματος και αν προκύψει θέμα αλλαγής της άποψης ως προς την σύσταση του Δ.σ στην Κυβέρνηση τότε να την αλλάξουν. Αυτό φαίνεται ότι ήταν και το θέμα που εξόργισε τα μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία μέσα από τις τοποθετήσεις τους φάνηκε ότι δεν δέχονταν κουβέντα στο να μπουν στην διαδικασία αλλαγής εισήγησης προς την κυβέρνηση.
Καυγάς και αποχωρήσεις από την συνεδρία
Έντονος καυγάς ξέσπασε στην συνέχεια όταν το όλο θέμα κυλούσε προς την κατέυθυνση της ψηφοφορίας. Κάποια από τα μέλη του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντάλλαξαν πυρά με κατάληξη να ηρεμήσουν όλοι με την αποχώρηση 8 μελών του δ.σ που εκπροσωπούν το ΑΚΕΛ και 2 μελών που εκπροσωπούν το ΔΗΚΟ.
Στην αίθουσα είχαν παραμείνει οι 11 δ.σ του ΔΗΣΥ ο Τρύφωνας Τρύφωνα υποψήφιος βουλευτής και δ.σ του ΔΗΚΟ ο οποίος προσπάθησε με επιχειρήματα να κατευνάσει την κατάσταση και οι 2 δ.σ της ΕΔΕΚ Παναγιώτης Κιτιπός και Πέτρος Χριστοδούλου οι οποίοι θα συνέχιζαν την συνεδρία μιας και υπήρχε απαρτία.
Στην συνέχεια αρνητική έκπληξη προκάλεσε η συμπεριφορά του Αντιδήμαρχου Λάρνακας (εκλελεγμένος με τους ψήφους ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ) ο οποίος αν και υπέβαλε εισήγηση όπως η κυβέρνηση εντός 15 ημερών τεκμηριώσει την άποψη της για ενεργειακή χρήση του λιμανιού, προκειμένου η Ομάδα της ΕΔΕΚ να αναθεωρήσει τις απόψεις της και να απαντήσει θετικά στο αίτημα των τριών εταιρειών για παραμονή τους στο λιμάνι αλλά και μια εισήγηση η οποία έβρισκε σύμφωνους και κάποιους άλλους δημοτικούς συμβούλους επέλεξε την λύση της φυγής και την διακοπή της συνεδρίας λόγω του ότι δεν υπήρχε απαρτία των μελών.
Κάλεσμα Λουρουτζιάτη προς τις εταιρείες: «Ελάτε στη Λάρνακα να συνεργαστούμε…»
Ο Δήμαρχος Λάρνακας απευθυνόμενος στους εναπομείναντες Δημοτικούς Συμβούλους του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι «η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι ο τομέας της ενέργειας είναι επιθυμητός στη Λάρνακα και καλώ τις εταιρείες να έρθουν στην πόλη, να συνεργαστούν μαζί μας».Θέση η οποία προκάλεσε της επευφημίες των εργαζομένων που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Λυπούμαι συνέχισε ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης «που συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει στερώντας το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει το αίτημα της NOBLE και να επανεξετάσει τα αιτήματα των εταιρειών TOTAL και ENI, αλλά οι πράξεις τους με οδηγούν στο να πάρω μια συνειδητή προσωπική θέση».
Η Ελένη Λουκά εκ μέρους της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ είπε ότι συμφώνησαν «απόλυτα με τη πρόσκληση του Δημάρχου προς τις εταιρείες, την οποία» όπως είπε «επικροτούμε και θα στηρίξουμε. Θεωρούμε ότι ήταν το ορθότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για τη πόλη μας επειδή συμφωνούμε ότι η Λάρνακα πρέπει να προσανατολιστεί στον τομέα της ενέργειας».
Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης ότι «ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος θεσμικά να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτή τη περίπτωση είναι ξεκάθαρο και από το Νομικό Σύμβουλο ότι πρόκειται περί άποψης του Δημοτικού Συμβουλίου» είπε και πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπόψη νέα δεδομένα που υπάρχουν, ζήτησα την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξαν να αποχωρήσουν πριν εκφράσουν την άποψη τους» .
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «αν η αποχώρηση ήταν προσυνεννοημένη ή όχι θα κριθεί από όλους όσοι ήταν παρόντες όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να έχω την άποψη ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αναλαμβάνω την ευθύνη να προσκαλέσω τις εταιρείες, εφ’ όσον το επιθυμούν να παραμείνουν στο λιμάνι της Λάρνακας με την συνεννόηση να δημιουργηθούν και οι Επιτροπές που χρειάζονται λαμβάνοντας υπόψη και τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής της κυβέρνησης για το θέμα».
Ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Δεν θα κρυφτώ από ένα θέμα που έχει να κάνει με την πρόοδο και την ανάπτυξη της Λάρνακας αλλά θα ζητήσω όλοι να συμπεριφερθούμε σωστά, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει αυτός ο τομέας και το βαρόμετρο που είναι ουσιαστικά για την κυπριακή οικονομία».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα αναμένει παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «εκφράζω την προσωπική μου άποψη και καλώ και πάλι τις εταιρείες να παραμείνουν, εφ’όσον το επιθυμούν στη πόλη και την κυβέρνηση εφ’ όσον το κρίνει σωστό να τους παραχωρήσει τον απαιτούμενο χρόνο για να μπορέσουν να διεξαγάγουν τις δραστηριότητες τους».
Σημειώνεται ότι έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας βρίσκονταν εργαζόμενοι της εταιρείας MEDSERV οι οποίοι κρατώντας πανό ζητούσαν την ανάπτυξη και εμπορικότητα του λιμανιού της πόλης και όχι το θάνατο του.