Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Και επίσημα εκτός μνημονίου η Κύπρος
Και επίσημα εκτός μνημονίου η Κύπρος

Και επίσημα εκτός μνημονίου η Κύπρος

[ad_1]



“Η Κύπρος εκτός μνημονίου συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος”.

Με αυτή την ανάρτηση στο τουίτερ του o Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και επίσημα την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. 




Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη χώρα που θα εξέλθει του προγράμματος στήριξης, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Κύπρος άντλησε τα €7,5 δισ από τα €10 δισ του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου.

Η Κύπρος, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δεν θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.

Η έξοδος γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ίδιο ίσχυσε και για την Πορτογαλία, η οποία εξήλθε του μνημονίου αφήνοντας πίσω μία δόση.

Με την ολοκλήρωση του μνημονίου, και με βάση τους ενισχυμένους κανόνες εποπτείας, θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι (postp-programme surveillance), οι οποίοι θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους.

Μασκοβισί: Επιτυχές το κυπριακό πρόγραμμα

Για το θέμα της εξόδου της Κύπρου από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι “Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κάτω από αρκετά δραματικές περιστάσεις και έδειξε να είναι επιτυχές. Τώρα, οι δομές της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ πιο σταθερές και μπορούμε να δούμε ότι η Κύπρος έχει επανέλθει στην ανάπτυξη νωρίτερα και ισχυρότερη από ό, τι θα μπορούσε κανείς να πιστέψει. Οπότε, ναι αυτό το πρόγραμμα ήταν μια επιτυχία και βαδίζει προς το τέλος του”.

“Θα έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν μια επιτυχία”, κατέληξε.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend