
[ad_1]
Δύο φορές μέσα σε 15 μέρες βολιδοσκόπησε το Βερολίνο τη Λευκωσία για το ενδεχόμενο ξεπαγώματος τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Η πρώτη βολιδοσκόπηση έγινε στη συνάντηση Μέρκελ-Αναστασιάδη, στις 18 Φεβρουαρίου, και η δεύτερη την 1η Μαρτίου, στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.
Και στις δύο περιπτώσεις, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η απάντηση της Λευκωσίας ήταν αρνητική, καθιστώντας σαφές ότι το κυπριακό βέτο δεν πρόκειται να αρθεί και ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν τίθεται θέμα ξεπαγώματος τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ έχει δεσμευτεί έναντι της Αγκυρας να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για το ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Τουρκίας στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
Το προσφυγικό θεωρείται κλειδί για το πολιτικό μέλλον της κυρίας Μέρκελ, και δεν είναι τυχαίο ότι η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής ενωσης-Τουρκίας, μεθαύριο Δευτέρα, λαμβάνει χώρα μόλις έξι μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές της 13ης Μαρτίου, στα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Σαξονίας-Ανχαλντ που θα εκλέξουν νέες κυβερνήσεις και θεωρούνται ως κομβικής σημασίας, ενόψει και των γενικών εκλογών του 2017.
Στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, το 60% των Γερμανών δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ το 77% ζήτησαν «κοινή ευρωπαϊκή λύση» του προσφυγικού, κάτι στο οποίο επενδύει η Γερμανίδα ηγέτιδα, θεωρώντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί μονόδρομο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
[ad_2]
Source link