Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αντρέας Βύρας: «40 χιλιάδες άτομα το 2015 για αναδιαρθρώσεις»!
Αντρέας Βύρας: «40 χιλιάδες άτομα το 2015 για αναδιαρθρώσεις»!

Αντρέας Βύρας: «40 χιλιάδες άτομα το 2015 για αναδιαρθρώσεις»!

Ο διευθυντής της Μονάδας Ανάκτησης Χρεών της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, μιλάει αποκλειστικά και αποκαλύπτει τα πάντα για την πορεία του Συνεργατισμού και των αναδιαρθρώσεων δανείων, για την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, αλλά και την πορεία της οικονομίας.

Της Ματίνας Ζησιάδου

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια»

Ο Συνεργατισμός είχε το 2015 ένα πολύ υψηλό ποσοστό αναδιαρθρώσεων δανείων. Πώς το πέτυχε αυτό;

«Το πέτυχε με σκληρή δουλειά και παράλληλα εφαρμόζοντας στην πράξη την κουλτούρα και τη φιλοσοφία του Συνεργατισμού, που δεν είναι άλλη από την επαφή με τον κόσμο, με το να είμαστε σε καθημερινή και συνεχή επαφή με τους πελάτες μας. Το εφαρμόσαμε αυτό στην πράξη όταν μεταφέραμε τις νέες μεθόδους, την καλύτερη οργάνωση, τη σημασία που έπρεπε να δώσουμε στις αναδιαρθρώσεις  και γενικά στη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Όταν δε προσθέσαμε και το χαρακτηριστικό που μας διακρίνει για τόσες δεκαετίες, δηλαδή τη μαζική επαφή με τον κόσμο, είχαμε αυτά τα πολύ καλά αποτελέσματα για ολόκληρη τη χρονιά. Αυτό δείχνει και στην πράξη ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και μπορούμε να διαχειριστούμε και προς όφελος του Συνεργατισμού αλλά κυρίως προς όφελος των πελατών και μελών μας».

Θεωρείτε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να εξαλειφθεί πλήρως;

«Σίγουρα είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα που είναι συνυφασμένο με την πορεία της οικονομίας της χώρας μας, αλλά σίγουρα είναι ένα πρόβλημα που μπορείς να βρεις λύσεις, είναι ένα πρόβλημα που μπορείς να προγραμματίσεις, να διαχειριστείς σωστά. Έτσι, όταν θα βοηθήσουν και οι συνθήκες της οικονομίας, θα αποτελέσει ένα μακρινό παρελθόν από τον τόπο μας, την οικονομία της χώρας μας. Θα φύγει ένας βραχνάς από τους συμπατριώτες μας».

«40 χιλιάδες άτομα πέρασαν το κατώφλι του Συνεργατισμού το 2015»

Πόσος  ήταν ο όγκος αναδιαρθρώσεων για το 2015;

«Ως Συνεργατισμός είχαμε περίπου 1 δισεκατομμύριο ως αναδιαρθρώσεις. Παράλληλα πέρασαν από τον Συνεργατισμό γύρω στις 40 χιλιάδες άτομα, τα οποία είτε συζητήσαμε, είτε προχωρήσαμε σε συμφωνία αναδιάρθρωσης, είτε ως πρωτοφειλέτες, είτε ως εγγυητές».

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής που διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2015 κατέδειξε ότι η Κύπρος βρισκόταν στη χειρότερη θέση στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με ποσοστό που ανερχόταν στο 49,6%. Εσείς βλέπετε να υπάρχει μία καθοδική τάση το 2016, όσον αφορά αυτό το ποσοστό;

«Νομίζω ότι ήδη άρχισαν και φαίνονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρονιών σε θέμα αναδιαρθρώσεων. Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα στη χώρα μας δείχνουν -έστω και λίγο- μειωμένους αριθμούς στα Μη Εξυπηρετούμενα. Αυτή η σκληρή δουλειά που γίνεται σήμερα τα επόμενα χρόνια θα φανεί και στους αριθμούς. Απλώς επαναλαμβάνω ότι είναι ένα πρόβλημα που θέλει χρόνο να λυθεί, είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί στρατηγική, οργάνωση, καλή διάθεση, εκπαίδευση στο προσωπικό, ενημέρωση στον κόσμο. Απαιτεί επίσης ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε θέμα τεχνολογίας στον τραπεζικό τομέα, έτσι ώστε να λύσουμε και να προσπαθήσουμε να βάλουμε αυτό το πρόβλημα σε κάποια καλούπια».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας σαν Συνεργατισμός για τη χρονιά που διανύουμε και ποιες νέες μεθόδους θα βοηθήσουν στην τακτοποίηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων;

«Αυτή η πορεία που ξεκίνησε το 2015, με καλύτερη οργάνωση, με εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, με συμβούλους που έχουν εμπειρίες στο εξωτερικό και κυρίως με την καθημερινή επαφή με τον κόσμο, τους πελάτες μας, είμαι σίγουρος ότι τα καλά αποτελέσματα θα συνεχίσουν και το 2016. Οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι όπως και το 2015».

«Με πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το βραχνά της οικονομικής ασφυξίας»

Τον Μάρτιο η Κύπρος εξέρχεται από το Μνημόνιο. Κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τον τομέα των αναδιαρθρώσεων και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα;

«Σίγουρα καθετί που οδηγεί σε σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης,  το οποίο δίνει και την αίσθηση στον κόσμο ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μια πορεία, είναι προς το συμφέρον μας, και ως Συνεργατισμός, αλλά και ως χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φυσικά δεν είναι κάτι το οποίο θα έχει ιδιαίτερη σημασία στην πορεία αυτού του προβλήματος. Αυτό που πραγματικά θα επιλύσει το πρόβλημα και θα μας δώσει νέα ώθηση, είναι η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας. Δηλαδή να μπούμε σε έναν πραγματικό κύκλο ανάπτυξης, με πραγματική μείωση της ανεργίας, με επενδύσεις, με επιχειρήσεις που  να ξεφύγουν από τον βραχνά της οικονομικής ασφυξίας. Τότε πραγματικά θα έχουμε «όπλα» στη διάθεσή μας, έτσι ώστε το πρόβλημα να μπει στην πραγματική του διάσταση».

Γίνεται σήμερα μία μεγάλη συζήτηση σήμερα για το κόστος της ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Αυτό θα είναι σίγουρα μία δοκιμασία και για τον Συνεργατισμό αλλά και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ως τραπεζικό σύστημα στο ενδεχόμενο μίας λύσης;

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό σε περίπτωση λύσης θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία. Μόνο το γεγονός ότι θα αρθεί αυτό το σημαντικό ρίσκο που έχει κάποιος ξένος επενδυτής για να έρθει στην Κύπρο, το πολιτικό ρίσκο, ότι πλέον θα πάει να επενδύσει σε μία χώρα χωρίς ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα, χωρίς το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή στο μέλλον θα υπάρξει μία αβεβαιότητα λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, το άνοιγμα νέων περιοχών, όπως με την Αμμόχωστο, θα δώσει μία νέα ώθηση στην οικονομία, θα είναι προς το συμφέρον της οικονομίας του τόπου κατά την προσωπική μου άποψη. Υπάρχει η μαγιά, για τον Συνεργατισμό έτσι ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση για τη μελλοντική του κατεύθυνση και τη μελλοντική του στρατηγική».

Δεν θεωρείτε όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία οικονομία «δύο ταχυτήτων»; Πόσο εύκολο θα είναι για τις τράπεζες στα κατεχόμενα να εναρμονιστούν με το τραπεζικό σύστημα της ελεύθερης Κύπρου;

«Νομίζω ότι σίγουρα μία λύση για να είναι εφικτή και να έχει και πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να λάβει υπόψη όλα αυτά τα πράγματα. Θα πρέπει να υπάρχουν μεταβατικά στάδια, να υπάρχουν διαστήματα που θα προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν, κυρίως από τους οργανισμούς που δεν είναι εντεταγμένοι στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας, όπως είναι οι μεγάλες συστημικές τράπεζες της Κύπρου. Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ενταχθεί και να εφαρμόζει αυτό το αυστηρό  νομοθετικό πλαίσιο, να πληροί τους δείκτες, αλλιώς δεν θα μπορεί να λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν αφορά τόσο τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία που ήδη εφαρμόζουν αυτό το αυστηρό πλαίσιο. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει άλλα ιδρύματα που θα πρέπει αύριο να λειτουργήσουν και να εναρμονιστούν κάτω από αυτά τα πλαίσια».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: http://www.tothemaonline.com/

Send this to a friend