Ενάντια στην φάρμα κροκοδείλων ο Δήμος Λάρνακας, αντιδρούν και οι κάτοικοι Ψεματισμένου!
Θα κλείσουν ακόμα και δρόμους οι κάτοικοι του Ψεματισμένου και της ευρύτερης περιοχής, σε περίπτωση που δημιουργηθεί τελικά φάρμα εκτροφής κροκοδείλων.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων της Λάρνακας, περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις, κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή Κοφίνου, Σκαρίνου, Τόχνης, Χοιροκοιτίας, Αγίου Θεοδώρου, μέχρι και της Ασγάτας.
Στη συγκέντρωση έγινε παρουσίαση για το θέμα από τον σύμβουλο της κοινότητας.
Επιστολή στον ΥΠΕΣ
Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου, Χριστόδουλος Παπαχρίστου, αποφασίστηκε όπως αποσταλεί επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, στην οποία θα αναφέρεται ότι πάραυτα πρέπει να δοθούν οδηγίες όπως σταματήσει η διαδικασία για αδειοδότηση του έργου για λόγους υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, σε περίπτωση που κάποιο από τα αμφίβια ερπετά αποδράσει από τον χώρο του και από αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής.
Ο κ. Παπαχρίστου ανέφερε ότι «ο κυριότερος λόγος για την άρνηση των κατοίκων της περιοχής στη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων είναι η υγεία, θέμα το οποίο έχει παρουσιαστεί και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αρκετά επικίνδυνος είναι ο ιός του Νείλου, μιας μεταδοτικής ασθένειας που ευδοκιμεί στον πληθυσμό των κροκόδειλων και που μεταδίδεται στον άνθρωπο με θανατηφόρα αποτελέσματα.
Ακόμα, οι κροκόδειλοι είναι ένα ξένο σώμα προς το οικοσύστημα της Κύπρου, γεγονός που δυνατό να δημιουργήσει επιπτώσεις». Σημείωσε επίσης ότι «ο χώρος οπού ενδέχεται να δημιουργηθεί η φάρμα είναι μόνο 50 μέτρα από την οικιστική περιοχή του Ψεματισμένου, ενώ σε απόσταση 100 μέτρων υπάρχουν επίσης σπίτια των κοινοτήτων Τόχνης και Σκαρίνου.
Ακόμα, δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές που προβλέπονται για τη δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου, ενώ κανένα τμήμα δεν έδωσε θετική θέση στο συγκεκριμένο αίτημα».
Ενάντια στη δημιουργία της φάρμας κροκοδείλων, συνέχισε, «τάσσονται ο Δήμος Λάρνακας, η Ένωση Κοινοτήτων, η Ένωση Κοινοτήτων Λάρνακας και οι κοινότητες περιοχής Βασιλικού, αφού πρόκειται για μια ανάπτυξη που αν επιτραπεί να γίνει, θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την ανάπτυξη της βόρειας πλευράς της κοινότητας, αλλά και την ευρύτερη ανάπτυξη των γύρω κοινοτήτων». Εξήγησε πως το μόνο τμήμα που έδωσε θετική γνωμάτευση είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις, δηλαδή εάν τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, μπορεί να δημιουργηθεί η φάρμα κροκοδείλων. «Μεταξύ των 16 συνολικά όρων που έχει θέσει το τμήμα Περιβάλλοντος, και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να υλοποιηθούν, είναι η κατασκευή δρόμου, αφού ο χώρος για τη φάρμα είναι χωράφι και η μη ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού που χρειάζεται για τους 1.002 κροκόδειλους», ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαχρίστου είπε πως το Τμήμα Πολεοδομίας προχωρεί σε μια διαδικασία προτού εκδώσει αρνητική ή θετική γνωμάτευση, η οποία διαδικασία άρχισε ήδη. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα ο έπαρχος Λάρνακας κλήθηκε για να δώσει άμεσα τη γνωμάτευση του στο θέμα της πρόσβασης στη φάρμα κροκοδείλων, ενώ τη θέση τους για το ζήτημα θα δώσουν και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.