[ad_1]
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των νησιών Φίτζι έχουν μείνει άστεγοι και ζουν σε καταφύγια και κέντρα προστασίας, στον απόηχο του καταστροφικού κυκλώνα που έπληξε το νησιωτικό συγκρότημα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια πλησιάζει προς τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του αρχιπελάγους του νοτίου Ειρηνικού.
Ο κυκλώνας Ουίνστον, που καταγράφηκε ως η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε το νότιο ημισφαίριο, άφησε πίσω του 42 νεκρούς. Ωστόσο οι υπεύθυνοι στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων των νησιών, εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των νεκρών.
Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δείχνουν ότι 35.000 άνθρωποι διαμένουν στα ειδικά καταφύγια προστασίας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χάσει τα σπίτια τους και δεν έχουν τρόφιμα, αλλά και άλλα βασικά αγαθά. Ο συνολικός πληθυσμός στο αρχιπέλαγος φτάνει στους 900.000 κατοίκους, σε περισσότερα από 300 νησιά.
Οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας δηλώνουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια διανέμεται, ενώ το μέγεθος της καταστροφής σε υποδομές όπως, προβλήτες, αλλά και επικοινωνιακό υλικό καθιστά δύσκολη την πρόσβαση και διανομή της βοήθειας, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των νησιών.
Ο Ντίλαν Κουίνελ, εκπρόσωπος της οργάνωσης CARE Australia δηλώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη επικοινωνία με απομακρυσμένες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στα νησιά Γιασάουα και Βίτι Λεβού, καθώς ο κυκλώνας προκάλεσε κατολισθήσεις το Σάββατο. Η επικοινωνία με άλλες απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, έγινε δυνατή μετά τη ρίψη ασυρμάτων που πραγματοποίησε η Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας.
Στο Νάντι, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο των νησιών, μερικές κοινότητες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ η αποκατάσταση των καταστροφών έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τηλεφωνικές μαρτυρίες μελών των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η προσφορά προσωρινών καταλυμάτων για την παραμονή των αστέγων, αλλά και η εξασφάλιση πόσιμου νερού, παραμένουν οι βασικές καθημερινές ανάγκες των κατοίκων στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα.
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα Φίτζι, επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο που υπάρχει για ενδεχόμενο ξέσπασμα στη μετάδοση του ιού Ζίκα, αλλά και του Δάγκειου Πυρετού, που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών. Τα κουνούπια βρίσκουν το κατάλληλο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό τους στα στάσιμα νερά που άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας.
[ad_2]
Source link