
[ad_1]
Βολιδοσκόπηση για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, επιχείρησε η Αγκελα Μερκελ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, στο πλαίσιο της συνάντησης της, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Η κα Μέρκελ ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι η Άγκυρα δηλώνει ότι θέλει λύση, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντηση ότι αυτό φαίνεται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος ανέγνωσε σημεία του τετρασέλιδου εγγράφου που είχε επιδώσει και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο καταγράφει πέρα από τις συγκλίσεις και τα ανοικτά μέτωπα.
Η κα Μέρκελ ανέφερε ότι με όσα έχει ακούσει από τον Κύπριο Πρόεδρο στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει σε ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
“Από τη μια το μεταναστευτικό και η ανάγκη όπως όλες οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρηθούν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό”, εξήγησε ο εκπρόσωπος. “Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε δείχνουν μείωση στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι “την ίδια στιγμή θα πρέπει να δούμε και τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο αυτό και να βρεθούν λύσεις για τα αίτια αυτά”.
“Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση στη Συρία δε βοηθά προς την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού”, κατέληξε ο Ν.Χριστοδουλίδης.
“Την ίδια στιγμή υπάρχει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία”, συμπλήρωσε.
“Είναι ξεκάθαρο και κοινή πεποίθηση ότι η Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη Βρετανία”, δήλωσε ο Ν.Χριστοδουλίδης και ζήτησε όπως “μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βρεθεί εκείνη η ισορροπία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Λονδίνου και την ίδια στιγμή δε θα απειλεί σε καμία περίπτωση τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε θα υπάρχουν οι όποιες εκπτώσεις στις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Τουσκ: Ή θα τα βρούμε ή θα αποτύχουμε στη Σύνοδο
Την ίδια ώρα στο άλλο μέτωπο, αυτό του προσφυγικού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, παραπέμποντας σε λόγια της Άγγελα Μέρκελ: “Η κ.Μέρκελ είναι υπέρ του συστήματος ποσοστώσεων. Η Γερμανία είναι πυλώνας του συστήματος μετεγκατάστασης που προτείναμε”.
Παρομοίως δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε πόσους μετανάστες θα πάρουμε από την Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν κατάφερε να έρθει στις Βρυξέλλες, σήμερα. “Πιστεύω ότι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία, το σχέδιο δράσης πρέπει να εφαρμοστεί. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε”.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το brexit κατά τη διάρκεια της Συνόδου. “Έχουμε να απαντήσουμε σε μια σειρά ερωτημάτων, είμαι πεπεισμένος ότι το ΗΒ θα παραμείνει ένα ενεργό και παραγωγικό μέλος της ΕΕ”.
Τέλος σε σχέση με τους συνοριακούς ελέγχους, επανέλαβε ότι “έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν μου αρέσουν οι εθνικοί συνοριακοί έλεγχοι – μας λείπει η ευρωπαϊκή προσέγγιση, για την οποία θα συνηγορήσω σήμερα”.
[ad_2]
Source link