Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε νέους παίκτες στην ΑΟΖ στοχεύει η κυβέρνηση
Σε νέους παίκτες στην ΑΟΖ στοχεύει η κυβέρνηση

Σε νέους παίκτες στην ΑΟΖ στοχεύει η κυβέρνηση

[ad_1]

Την άμεση προκήρυξη τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, παρουσίασε στα μέλη τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης που διενήργησαν πρόσφατα Γάλλοι εμπειρογνώμονες, αναφορικά με την επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μετά τον εντοπισμό του αιγυπτιακού κοιτάσματος φυσικού αερίου ΖΟΡ. 

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «Ταυτόχρονα, εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να καταθέσει τις απαραίτητες προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο προς υλοποίηση της απόφασης το ταχύτερο δυνατό.» 

Καθοριστικό ρόλο για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης διαδραμάτισαν οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, με αξιωματούχους των πετρελαϊκών ομίλων ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ και εκπροσώπους εταιρειών, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Νταβός της Ελβετίας. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους για την απόκτηση τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ και παρουσίασαν προκαταρτικά αναπτυξιακά πλάνα. 

«Ζητώ την κατανόηση σας για το γεγονός ότι δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες έως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες» δήλωσε ο κος Χριστοδουλίδης.  

Την ολοκλήρωση της απαιτούμενης διαδικασίας για προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων, ανέλαβαν τεχνοκράτες και αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί. Αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στα πρότυπα συμβόλαια, που υπεγράφησαν με τις υφιστάμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νωρίτερα

Την προκήρυξη τρίτου γύρου αδειοδότησης για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε τρίτο γύρο αδειοδότησης έρευνας υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να καταθέσει τις απαραίτητες προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο προς υλοποίηση της απόφασης το ταχύτερο δυνατό.

“Ζητώ την κατανόησή σας στο γεγονός ότι δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες ως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες,” κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που διενήργησαν εμπειρογνώμονες στους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε την αξιολόγηση της δυναμικής της ΑΟΖ, κατέδειξαν πως υπάρχουν οι προοπτικές και οι δυναμική για ανάπτυξη, με την κυβέρνηση να στοχεύει στην ουσία, στην προσέλκυση και νέων παικτών στην Κυπριακή ΑΟΖ.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend