Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ερντογάν: "Να μην επιστραφεί η Μόρφου γιατί έχει εύφορα εδάφη"
Ερντογάν: "Να μην επιστραφεί η Μόρφου γιατί έχει εύφορα εδάφη"

Ερντογάν: "Να μην επιστραφεί η Μόρφου γιατί έχει εύφορα εδάφη"

[ad_1]

Μαθήματα αδιαλλαξίας και στο κυπριακό, παρέδωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, προτρέποντας τους τ/κ να σταθούν όρθιοι στη Κύπρο και να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε χθες με την λεγόμενη πρόεδρο Σιμπέλ Σιμπέρ και αντιπροσωπία της ψευδοβουλής και σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στην Μιλλιέτ, τους προέτρεψε να μην υποχωρήσουν από το σχέδιο Ανάν, επειδή το απέρριψαν οι Ε/κ, καθώς όπως χαρακτηριστικά υπέδειξε «η υποχώρηση είναι λάθος». 

Ο Ερντογάν είπε ότι «Δεν πρέπει να υποχωρήσετε από το σχέδιο Ανάν, επειδή οι Ε/Κ είπαν όχι»

Για τη Μόρφου ωστόσο, η οποία με βάση το σχέδιο Ανάν θα επέστρεφε επί Ε/Κ διοίκηση, ο νεοσουλτάνος ήταν απόλυτος: « Δεν πρέπει να δοθεί στους Ε/Κ, επειδή το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεχτό και συνεπώς η συγκεκριμένη πρόνοια δεν ισχύει». Αλλά και επειδή όπως φέρετε να είπε, είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού». 

Ιδιαίτερα πιεστικό ήταν ο Ερντογάν στο θέμα των δέκα χιλιάδων Τούρκων, οι οποίοι ζητούν τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους. “Γιατί δεν τους κάνετε υπηκόους; Πρέπει να γίνει κίνηση σε αυτό το θέμα”, υπέδειξε για να συμπληρώσει: “Εμείς ως Τουρκία δεχτήκαμε 2 ,5 εκατομμύρια Σύριους στη χώρα μας. Γιατί εσείς δεν τους κάνετε «πολίτες»; 

Παράπονα για το ίδιο θέμα εξέφρασε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Όταν δε ένας εκ των ψευδοβουλευτών αναφέρθηκε στις αντιδράσεις τις Ε/Κ πλευράς ο κος Νταβούτογλου υπέδειξε πως “αυτά τα πράγματα δεν γίνονται κοιτάζοντας άλλους”. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της πολίτικης ηγεσίας, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού ξεκαθαρίζει πως χωρίς την επιστροφή της Μόρφου δεν μπορεί να υπάρξει λύση. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «Συμφωνία που δεν θα συμπεριλαμβάνει την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί τέτοια προσέγγιση αλλά ούτε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε «Αν αυτές είναι οι απαιτήσεις της Τουρκίας για να λυθεί το Κυπριακό, «πολύ απλά δεν θα λυθεί το Κυπριακό». 

Και οι δύο συμπλήρωσαν ωστόσο πως σημασία έχουν τα όσα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι το τι δηλώνεται δημοσίως. 

Το πρωί εξάλλου οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάνης και Οζντίλ Ναμί, ολοκλήρωσαν την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης Αναστασιάδη Ακιντζί, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί. 

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Εσπεν Μπαρθ Ειντε, ο οποίος το μεσημέρι παρακάθισε σε γεύμα με τους θρησκευτικούς ηγέτες το οποίο παρέθεσε στην οικία της η πρέσβειρα της Σουηδίας. Ο κος Έιντε είπε ότι «Εργάζονται στενά για στήριξη της επανένωσης του νησιού.» 

Τη στήριξη τους στις προσπάθειες των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί επανέλαβαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και μουφτής των τ/κ.

Νωρίτερα

Σταθείτε όρθιοι στην Κύπρο και μην κάνετε κανένα βήμα πίσω, φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην πρόεδρο της ψευβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ και την “αντιπροσωπεία” που επίσκέφθηκε την Άγκυρα.

Όπως υποστηρίζει η Μιλλιέτ, επικαλούμενη πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης στην Σιμπέλ Σιμπέρ ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν από το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό επειδή οι Ε/κ είχαν πει όχι. “Η υποχώρηση είναι λάθος”, φέρεται να είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη Μόρφου η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές που με βάση το σχέδιο Ανάν παραχωρείται στην ε/κ πλευρά, ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι δεν πρέπει να δοθεί στους Ε/κ. “Επειδή το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεχτό, αυτό δεν ισχύει”, φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί επειδή είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού.

Όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες της Μιλιέτ, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις δέκα χιλιάδες Τούρκους οι οποίοι ζητούν “υπηκοότητα” των κατεχομένων. “Γιατί δεν τους κάνετε υπηκόους; Πρέπει να γίνει κίνηση σε αυτό το θέμα”, διερωτήθηκε. Η αντιπροσωπεία απάντησε ότι υπάρχει νομική εργασία γι’αυτό το θέμα αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: “Εμείς ως Τουρκία δεχτήκαμε 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Σύριους στη χώρα μας. Γιατί εσείς δεν τους κάνετε πολίτες; Γιατί φοβάστε από τους πολίτες;” Επεσήμανε ακόμα ότι έχει επιβραδυνθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα. “Για την ευημερία του λαού πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα”, σημείωσε.

Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να παραπονέθηκε για το θέμα της “υπηκοότητας” των δέκα χιλιάδων Τούρκων, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ένας από τους `βουλευτές` είπε “Η ε/κ πλευρά εναντιώθηκε” και ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να είπε “αυτά δεν γίνονται κοιτάζοντας άλλους”. Για το θέμα της υπηκοότητας σε Τούρκους επιχειρηματίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε “είστε μικρό κράτος, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας”.

Για τις διαπραγματεύσεις στο νησί, ο Νταβούτογλου είπε ότι το εδαφικό είναι σημαντικό κεφάλαιο. Η Άγκυρα, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν βλέπει θετικά το θέμα των `περιορισμών των υπηκοοτήτων` στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η Σιμπέλ Σιμπέρ είπε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει θετικό κλίμα.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend