[ad_1]
Η απόφαση λήφθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό υπό την προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη και την συμμετοχή, του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, του Γενικού Διευθυντή Στέλιου Χειμώνα και αντιπροσώπων της ΔΕΦΑ και της ΡΑΕΚ, καθώς η νέα πρόταση της VITOL, κρίθηκε ασύμφορη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό όπως πληροφορούμαστε μέτρησε και η σημαντική μείωση που είχαμε τα τελευταία 3 χρόνια στη τιμή του Ηλεκτρικού, κατά 45% όπως προσφάτως ανακοίνωσε η ΑΗΚ.
Η απόφαση αντανακλά παράλληλα και τη δυσφορία της κυβέρνησης στο εκβιαστικό αίτημα της VITOL, η οποίαν επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι υπόλοιπες υποψήφιες εταιρείες απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Η Ολλανδική εταιρεία επικαλέστηκε την μείωση της τιμής του πετρελαίου και κατά συνέπεια του Φυσικού αερίου, κάτι που θα μείωνε, όπως ανέφερε, το ποσοστό του κέρδους της.
Στην σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη αποφασίστηκε επίσης να ζητηθεί από την ΔΕΦΑ νομική συνδρομή προκειμένου να μην υπάρξουν παρατράγουδα σε περίπτωση που η VITOL κινηθεί νομικά. Το απόγευμα το Δ.Σ. της ΔΕΦΑ συνεδρίασε με αντικείμενο ακριβώς την διαχείριση της επόμενης μέρας.
Παράλληλα η ΑΗΚ σε συνεργασία με την ΡΑΕΚ ανέλαβαν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για μείωση του κόστους των καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό μπήκε στο τραπέζι και το θέμα την προαγοράς καυσίμων.
Νωρίτερα
Σε χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό, η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν έγινε δεκτή η τελική πρόταση της ολλανδικής Vitol για επταετή συμφωνία εξασφάλισης φυσικού αερίου, αφού σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους η πρόταση θα ήταν ασύμφορη για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο διαγωνισμός για την ενδιάμεση λύση άρχισε δύο χρόνια πριν και σκοπός ήταν η επιλογή αναδόχου πριν το καλοκαίρι του 2015 και στις αρχές 2016 να μεταφερθεί φυσικό αέριο στην Κύπρο. Ωστόσο, μετά από 10 παρατάσεις, οι υποψήφιες εταιρείες για το τελικό στάδιο απέσυραν το ενδιαφέρον τους με αποτέλεσμα να μείνει μόνο η Vitol, η οποία προέβαλε αυξημένες απαιτήσεις.
Έτσι, υπό την πίεση του ενός μόνο προτιμητέου προσφοροδότη η ΔΕΦΑ αφού τέθηκε σε δυσμενή διαπραγματευτική θέση, δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακυρώσει τον διαγωνισμό.
[ad_2]
Source link