Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πόσοι Κύπριοι έφυγαν για δουλειά στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια: Εκτόξευση του αριθμού μετά το κούρεμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Πόσοι Κύπριοι έφυγαν για δουλειά στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια: Εκτόξευση του αριθμού μετά το κούρεμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πόσοι Κύπριοι έφυγαν για δουλειά στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια: Εκτόξευση του αριθμού μετά το κούρεμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Το κοινωνικό φαινόμενο της μετανάστευσης το θεωρούσαμε πάντα σαν ένα ζήτημα που δεν άγγιζε την Κύπρο (μετά φυσικά τη μαζική μετανάστευση μετά την τουρκική εισβολή). Το θεωρούσαμε ένα μακρινό πρόβλημα που είναι κάτι ξένο για εμάς.

Κι όμως τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας μας δείχνουν την πραγματικότητα. Σε μια Κύπρο που νοσεί οικονομικά κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Κύπριοι μεταναστεύουν για να βρουν ένα καλύτερο αύριο.

Μικρός αριθμός το 2011

Τα στοιχεία που εντοπίζουμε στην Έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας αρχίζουν από το 2011, 242 Κύπριοι έφυγαν για τα ξένα.

Αύξηση το 2012

Το 2012 παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των Κύπριων μεταναστών αφού 1050 συμπολίτες μας αναζητούν μια νέα στέγη σε κάποια ξένη χώρα.

Εκτόξευση του αριθμού μετά το κούρεμα καταθέσεων

Οι αριθμοί όπως ήταν λογικό μάλλον, ξέφυγαν από τα φυσιολογικά πλαίσια το 2013 μετά και το κούρεμα καταθέσεων. Η οικονομική κρίση κάνει εμφανή τα σημάδια της ύπαρξης της. Το 2013 λοιπόν 3579 Κύπριοι ξενιτεύονται είτε για μικρό είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βλέποντας την Κύπρο να βουλιάζει οικονομικά, θέλησαν να ψάξουν την τύχη τους στα ξένα.

Την επόμενη χρονιά, το 2014 δηλαδή, ο αριθμός μειώνεται αλλά παραμένει μεγάλος αφού 2106 Κύπριοι έψαξαν για καλύτερες συνθήκες στο εξωτερικό.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία αντιστοιχούν σε Κύπριους που φεύγουν στο εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση, 12 μηνών και πάνω.

Για το 2105 δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία.

Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο (;)
Όπως διαλαλούν οι άρχοντες του τόπου τον Μάρτιο του 2016 θα βγούμε και επίσημα από το καταραμένο μνημόνιο. Ποιος θα είναι όμως ο πραγματικός αντίκτυπος στην κοινωνία; Θα ανοίξουν δουλειές για τους χιλιάδες άνεργους; Θα υπάρξουν ευκαιρίες για να μπορέσουν οι νέοι μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους;

Ελπίζουμε να φροντίσει η Κυβέρνηση σύντομα να δούμε καλύτερες μέρες στον τόπο μας και όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας να ”αναγκαστούν” να επιστρέψουν στο τόπο τους.

Φεύγουν από την Κύπρο και οι ξένοι
Όπως βλέπετε και στους σχετικούς πίνακες δεν φεύγουν μόνο οι Κύπριοι αλλά και οι ξένοι. Ο αριθμός αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.  643 Ευρωπαίοι πολίτες έφυγαν το 2011 ενώ το 2014 ξεπέρασαν τους 7 χιλιάδες. Πολίτες εκτός ΕΕ, 3615 έφυγαν από την Κύπρο το 2011, σχεδόν 15 χιλιάδες το 2015.

Δείτε περισσότερα στοιχεία στον πίνακα:

Δείτε περισσότερα στοιχεία στους πιο κάτω πίνακες της Στατιστικές Υπηρεσίας:

Send this to a friend