[ad_1]
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη οι διακοινοτικές συνομιλίες να οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε, επίσης και η επικείμενη την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι εξελίξεις σε σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Βουλγαρία.
Χθες, Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε την εκδήλωση για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην οποία συμμετείχαν ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.
Νωρίτερα
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της Total, Patrick Pouyanné και τον Πρόεδρο της EBRD, Suma Chakrabarti.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά την κοινή συνάντηση, την Πέμπτη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ενώπιον του τετρασέλιδο έγγραφο, κατά την παρουσίαση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις.
Το έγγραφο, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν κατατέθηκε, περιείχε αναφορές στα «θέματα που αφορούν τις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και σε όλα εκείνα που πρέπει να εμπεριέχονται σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, πριν τεθεί ενώπιον του κόσμου για να αποφασίσει».
Σε ερώτηση αν οι αναφορές περιορίστηκαν μόνο στα ευαίσθητα θέματα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κάλυψαν «όλα τα θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη μια και από την άλλη όλες εκείνες τις απαντήσεις που πρέπει να υπάρχουν, προτού τεθεί μια ενδεχόμενη συμφωνία στον κόσμο».
[ad_2]
Source link