Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέο αέρας στην Παλιά Σκάλα (Στην ενορία ανήκει κατ’ ακρίβεια και το αεροδρόμιο)!
Νέο αέρας στην Παλιά Σκάλα (Στην ενορία ανήκει κατ’ ακρίβεια  και το αεροδρόμιο)!

Νέο αέρας στην Παλιά Σκάλα (Στην ενορία ανήκει κατ’ ακρίβεια και το αεροδρόμιο)!

Ο  Άγιος Γεώργιος ο Μακρής βρίσκεται στη Σκάλα και ο Άγιος Γεώργιος ο Κοντός στη Λάρνακα. Πριν από πολλές δεκαετίες, η πόλη της Λάρνακας είχε μόνο δυο ενορίες.

Η μια ήταν εκείνη της Σκάλας και η άλλη της Λάρνακας. Και όταν δυο κάτοικοι της πόλης λάχαινε να πρέπει να διευκρινίσουν πού ακριβώς διέμεναν, ο ένας δήλωνε Σκαλιώτης και ο άλλος Λαρνακέας. Όταν όμως ερωτούνταν από πού κατάγονται, από κάποιο μη Λαρνακέα, δήλωναν και οι δυο είτε Σκαλιώτες είτε Λαρνακείς, αφού σε αυτή την περίπτωση θεωρούσαν τις δυο έννοιες ταυτόσημες.   Σύμφωνα με αυτό τον αυστηρό γεωγραφικό και ιστορικό ορισμό, το αεροδρόμιο Λάρνακας κατ’ ακρίβεια είναι αεροδρόμιο Σκάλας, αφού εμπίπτει στα διοικητικά όρια της ενορίας της Σκάλας. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Σκάλας τα τελευταία 28 χρόνια, Κλείτο Βαρναβίδη, τα διοικητικά όρια της ενορίας της Σκάλας κυμαίνονται από τη σημερινή Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και νότια, μέχρι τα όρια της Δρομολαξιάς-Μενεού, καλύπτοντας και την έκταση του αεροδρομίου.

Όσον αφορά τα δυτικά, η έκταση της Σκάλας τελειώνει εκεί που ήταν η Παγομηχανή (Ερυθρός Σταυρός) και εκτείνεται νότια από τον δρόμο του παλιού Γ.Σ.Ζ. (νοτίως του Δημοσίου Κήπου). Η Σκάλα, σύμφωνα με τον κ. Βαρναβίδη, είναι η πιο μεγάλη αλλά και η πιο αραιοκατοικημένη ενορία της Λάρνακας, αφού στα όριά της βρίσκεται το αεροδρόμιο -περιοχή που δεν κατοικείται. Όσοι κάτοικοι της Λάρνακας διαμένουν δεξιά του δρόμου που διασχίζει την πόλη και οδηγεί στη Λευκωσία και πέραν της Παγομηχανής είναι κατ’ ακρίβεια Λαρνακείς και όχι Σκαλιώτες, αν και στον γενικό ορισμό της προέλευσής τους όλοι οι κάτοικοι της πόλης είναι ασφαλώς Λαρνακείς, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Βαρναβίδης.

Στο πέρασμα των χρόνων, συνέχισε ο κοινοτάρχης Σκάλας, η ενορία της Λάρνακας έπαψε να υπάρχει και τη θέση της στον ενοριακό διαχωρισμό της πόλης πήραν οι ενορίες Αγίου Νικολάου, Χρυσοπολίτισσας και Σωτήρος, ενώ την έννοια της ενορίας έχουν ασφαλώς και οι συνοικισμοί πέριξ της Λάρνακας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια της πόλης.

Θέλοντας να προσδώσει τη ραγδαία εξάπλωση της πόλης της Λάρνακας τις τελευταίες δεκαετίες ο κ. Βαρναβίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποτε ο Άγιος Γεώργιος ο Κοντός βορειοδυτικά της Λάρνακας και ο Άγιος Γεώργιος ο Μακρής νοτιοανατολικά της Σκάλας (Αλυκή) αποτελούσαν χώρους εκδρομής των παιδιών στα σχολεία, αφού ήταν σχεδόν ακατοίκητες περιοχές, έξω από την πόλη.

 Διατηρητέες, αλλά και επικίνδυνες οικοδομές  

Στα σημερινά διοικητικά όρια της ενορίας της Σκάλας περιλαμβάνεται ο παλιός πυρήνας της πόλης, εξού και η συχνή αναφορά σε «Παλιά Σκάλα». Το κεντρικό σημείο αυτό της Λάρνακας περιλαμβάνει τον πιο μεγάλο αριθμό διατηρητέων ή παλιών κατεδαφιστέων κτηρίων, με το γνωστό πρόβλημα της επικινδυνότητάς τους, λόγω μη συντήρησης.

Η πρόσφατη εξαγγελία του Δήμου Λάρνακας για λήψη μέτρων αποτροπής της κατάρρευσης αυτών των κτηρίων αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και επικροτείται από τους ενορίτες της Παλιάς Σκάλας, τόνισε ο κοινοτάρχης κ. Βαρναβίδης. Σημείωσε ωστόσο ότι η γήρανση του ε/κ στοιχείου και η φυγή του προς άλλες ενορίες της Λάρνακας αποτελούν ανοικτή πληγή για το ιστορικό κέντρο της Λάρνακας -την Παλιά Σκάλα. Η αναμενόμενη ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς της πόλης στον χώρο που ήταν η Παλιά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, πρόσθεσε, αποτελεί ελπιδοφόρο σημείο ως προς την ανάκαμψη αυτής της ιστορικής περιοχής της Λάρνακας.

Ο κ. Βαρναβίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης και στην ανάγκη εξωραϊσμού του κτηρίου και του χώρου γενικά της πρώην Τ/κ Δημοτικής Αγοράς, στο κέντρο της Σκάλας, τονίζοντας ότι παρόλο που εξυπηρετεί σημαντικά την τουριστική κίνηση, εντούτοις, το κτήριο έχει σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι βελτίωσης της εικόνας που παρουσιάζει.   Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στα όρια της ενορίας της Σκάλας βρίσκονται η πλατεία Ερμού και οι οδοί Ερμού και Ζήνωνα του Κιτιέως, οι παραδοσιακές εμπορικοί οδοί της πόλης του Ζήνωνα.

Πηγή: http://www.philenews.com

Send this to a friend