Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μίνι ΓεΣΥ μέχρι το 2017
Μίνι ΓεΣΥ μέχρι το 2017

Μίνι ΓεΣΥ μέχρι το 2017

[ad_1]

Στην προώθηση και εφαρμογή ενός μίνι ΓεΣΥ, ως μια ενδιάμεση λύση στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία, μέχρι την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας στην τελική του μορφή, προχωρεί η Κυβέρνηση.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε πως το μίνι ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί εντός του 2017 παράλληλα με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με εισφορές 1% από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και το κράτος.

Όπως σημείωσε η εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ οριοθετείται στο β` εξάμηνο του 2017, δηλαδή έξι μήνες μετά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του μίνι ΓΕΣΥ θα είναι επέκταση της ασφάλισης για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, θα επεκταθεί η ασφάλιση σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, με τους πολίτες να καταβάλλουν μέσω του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεισφορά που εκτιμάται στο 1%, ωστόσο, χαμηλότερη από αυτή που προβλέπεται στο σχεδιασμό για το τελικό ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη συγκεκριμένα “οι πολίτες θα πληρώνουν εισφορές υπό τη μορφή της αποκοπής από τον μισθό τους και θα είναι λιγότερα από όσα έχουν υπολογίσει από το ΓΕΣΥ που θα ήταν 2,3% για κάθε μισθωτό”.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Παμπορίδης είπε: “Μιλούμε για μια σταδιακή έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ από πολύ πιο πρώιμο στάδιο από ό,τι υπολογιζόταν. Δηλαδή θα επιχειρήσουμε από το 2017 να επεκτείνουμε την ασφαλιστική κάλυψη σε ολόκληρο το φάσμα του πληθυσμού, ενισχύοντας τα δημόσια νοσηλευτήρια, ούτως ώστε να μπορέσουν μέσω της πραγματικής αυτονόμησης να πατήσουν στα πόδια τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όταν τελικά εισαχθεί το ΓεΣΥ”.

Είπε ακόμα ότι το ΓεΣΥ εξυπακούει κόστος για τους πολίτες, άρα η σταδιακή του εφαρμογή εξυπακούει σταδιακή εισαγωγή κόστους.

Συνέχισε λέγοντας πως “θα καταστούν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο”.

“Όταν δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα εκεί και όπου μπορεί ο ιδιωτικός τομέας της χώρας μας να ανταποκριθεί, αλλιώς στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα μπορεί κάποιος να παίρνει ένα τηλέφωνο και να κλείνει ραντεβού, ο Υπουργός Υγείας απάντησε: “Είπαμε θα μεταρρυθμίσουμε την υγεία, όχι ότι θα κάνουμε θαύματα. Αν νομίζετε ότι θα μπορούμε να παίρνουμε ένα τηλέφωνο και να κλείνουμε ραντεβού στο εγγύς μέλλον δεν νομίζω να είναι εφικτό. Αυτό που θα γίνει πρόκειται πρωτίστως για μια οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η αυτονόμηση αυτά καθεαυτή θα χρειαστεί χρόνο, για να μπορέσει να εμπεδωθεί να δημιουργήσει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ιδιωτικοοικονομικό περιβάλλον μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια, ούτως ώστε να έχει επίγνωση πλέον ο κάθε παροχέας υπηρεσίας υγείας ότι απευθύνεται σε πελάτες και όχι μπελάδες και θα συμπεριφέρεται του κάθε ασθενή ως πελάτη και θα τον τιμολογεί, για να μπορούν και τα νοσηλευτήρια να αξιολογούνται ως προς την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα τους”.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί έτοιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να εφαρμόσουν αυτή την ενδιάμεση λύση, είπε ότι “τα δημόσια νοσηλευτήρια για να ετοιμαστούν πρέπει να αυτονομηθούν”, προσθέτοντας ότι “είναι μια σειρά από σταδιακές εξελίξεις οι οποίες πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν”.

“Πρώτο στάδιο είναι η αυτονόμηση, Δεύτερο στάδιο είναι το μίνι ΓεΣΥ και τρίτο στάδιο είναι η εισαγωγή του τελικού ΓεΣΥ. Πρέπει να αρχίσουμε και αυτή η αρχή είναι το σημαντικότερο κομμάτι της μεταρρύθμισης της υγείας στον τόπο μας”, συμπλήρωσε.

Είπε, τέλος, ότι στόχος είναι τα σχετικά νομοσχέδια να κατατεθούν πριν το κλείσιμο της Βουλής, διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση πυρετωδώς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε πως “αν αναλογιστούμε και σκεφτούμε ότι από το 2001 που ψηφίστηκε ο νόμος για προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ και που δεν έχει τύχει οποιασδήποτε εφαρμογής μέχρι σήμερα, με τον νέο σχεδιασμό φαίνεται ξεκάθαρα ότι προωθείται η εφαρμογή του προγράμματος μέσα από την όλη διαδικασία και αυτό σίγουρα θα επιλύσει πολλά προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν και απασχολούν τον τομέα της υγείας που έχει ξεπεράσει τα όρια”.

“Εμείς από τη δική μας πλευρά θα στηρίξουμε την προσπάθεια του Υπουργού, ούτως ώστε να τερματιστεί και να λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο σήμερα απασχολεί. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη σοβαρότητα της ανάλυσης και της προσέγγισης ότι επιτέλους θα δούμε να προωθείται ένα σχεδιασμός ο οποίος μέσα από την εφαρμογή του θα επιλύσει πολλά προβλήματα”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά γιατί δεν έχει μπροστά της νομοσχέδιο.

“Για να μπορέσει να συζητηθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί. Ως ΑΚΕΛ είναι πρόωρο να τοποθετηθούμε. Θα περιμένουμε το νομοσχέδιο για να το συζητήσουμε και να δούμε που χρειάζεται βελτίωση, που χρειάζεται συμπλήρωση και σίγουρα με όλη τη θετική πρόθεση που έχουμε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτή την πρόταση καν να πάρουμε κοινές αποφάσεις για το δημόσιο καλό”, είπε η κ. Μισιαούλη.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend