Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για το λιμάνι Λάρνακας: Η επίτροπος Διοίκησης δείχνει σκάνδαλο με την αδειοδότηση!!!
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για το λιμάνι Λάρνακας: Η επίτροπος Διοίκησης δείχνει σκάνδαλο με την αδειοδότηση!!!

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για το λιμάνι Λάρνακας: Η επίτροπος Διοίκησης δείχνει σκάνδαλο με την αδειοδότηση!!!

Η επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνει με έκθεση της την Κίνηση Πολιτών Λάρνακας «LarnacACT ¬ Λάρνακα εν Δράσει», όπως και πολίτη της πόλης που απευθύνθηκε σε αυτή ξεχωριστά σε σχέση με την αδειοδότηση εγκαταστάσεων και εργασιών για υποστήριξη των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στο λιμάνι της Λάρνακας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φ».

Τα παράπονα αφορούσαν τις δραστηριότητες στο λιμάνι κατά το 2014, ωστόσο η έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα ¬στις 20 Νοεμβρίου 2015¬ έρχεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή και συγκεκριμένα, την ώρα που στον Δήμο Λάρνακας ασκούνται πιέσεις για να αποδεχθεί επ’ αόριστο παράταση της αδειοδότησης αυτής.

Που προφανώς, με βάση και την έκθεση, δεν έπρεπε να εκδοθεί όπως εκδόθηκε. Πόσω μάλλον τώρα να παραταθεί. Ουσιαστικά, γίνεται φανερό ότι η ίδια η κυβέρνηση, ακολούθησε ¬και αυτό χωρίς διαφάνεια και τήρηση βασικών δεσμευτικών αρχών σεβασμού στους πολίτες¬ διαδικασίες για αδειοδότηση της ιδιωτικής εταιρείας που εξυπηρετούσε την ΕΝΙ, ως να επρόκειτο όχι για ιδιωτική εταιρεία, αλλά για κυβερνητικό τμήμα που δικαιούται κάποια προνομιακή διαχείριση.

Ταυτόχρονα, σοβαρά εκτεθειμένο μένει το Τμήμα Πολεοδομίας για τον τρόπο που προχώρησε στην αδειοδότηση. Το καταληκτικό της έκθεσης, είναι χαρακτηριστικό: «Η εκτίμηση του Γραφείου μου από τη διερεύνηση του παραπόνου είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση των αναπτύξεων των εταιρειών Halliburton και Schlumberger στην Αραδίππου  ακολουθήθηκε μια αδιαφανής, εσπευσμένη και συντονισμένη διαδικασία από τμήματα του δημόσιου τομέα για να επιτευχθεί οπωσδήποτε η χωροθέτηση της ανάπτυξης στο λιμάνι Λάρνακας, χωρίς κανένα ενδοιασμό για το χαρακτήρα του, όπως αντικειμενικά καθορίστηκε στον ουσιώδη χρόνο θέσπισης του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της επιτρόπου, «δημιουργεί προβληματισμό η απόφαση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως να αποδεχθεί και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση των εταιρειών Halliburton KaiSchlumberger nou  δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, την ειδοποίηση στην οποία αφορούσε η ανάπτυξη και να την προωθήσει για εξέταση και λήψη απόφασης με τη διαδικασία της απόκλισης».

Όπως εξηγείται, «αποφεύχθηκε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, η υποβολή αίτησης για πο¬ λεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση του Τοπικού Σχεδίου. Το μοναδικό έρεισμα της εν λόγω απόφασης του Τμήματος, είναι ότι η ανάπτυξη προτείνονταν στο λιμάνι που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και ‘Εργων».

Φυσικά η δημιουργία της βάσης, των εγκαταστάσεων και του εργοστασίου λάσπης στο λιμάνι Λάρνακας από τη συγκεκριμένη εταιρεία συμφερόντων επιχειρηματικών Κύπρου και Μάλτας, «δεν είναι όμως ανάπτυξη του υπουργείου αυτού ή άλλου κυβερνητικού τμήματος ή υπηρεσίας», υποδεικνύεται στην έκθεση. Η διαδικασία της απόκλισης που προβλέπεται και έγινε επίκληση της, «αφορά αποκλειστικά αναπτύξεις κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών». Όπως τονίζεται από την επίτροπο, η «υπό αναφορά ανάπτυξη είναι σαφώς ανάπτυξη ιδιωτικής εταιρείας στο χώρο του λιμανιού, εκτός αν το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θεωρεί ότι ο κρατικός χαρακτήρας της περιοχής καθιστά την ιδιωτική ανάπτυξη σε αυτή, τις βιομηχανικές/ επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας, κυβερνητική ανάπτυξη. Αν αυτή είναι άποψη ή η θέση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, σημαίνει ότι, κάθε ιδιωτική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε κυβερνητική περιοχή είναι και κυβερνητική ανάπτυξη».

Δικαιολογημένες οι ανησυχίες

Μάλιστα στη διερεύνηση του παραπόνου, μελετήθηκε και η πολύκροτη μελέτη της ιδιωτικής εταιρείας Lloyd’s Register EMEA που ετοιμάστηκε κατόπιν εντολής του Δήμου Λάρνακας.

Σε αυτή, η περιοχή του λιμανιού της Λάρνακας, όπου έγιναν οι εγκαταστάσεις, χαρακτηρίζεται ως «ιδιαιτέρως αστική», καθώς και το ότι είναι επιβαρυμένη από πολλές ανθρωπογενείς  πηγές θορύβου.

Αναγνωρίζονται επίσης, στο ίδιο έγγραφο που έγινε για λογαριασμό του δήμου, πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανάπτυξη (στην ποιότητα του αέρα, του νερού, του εδάφους/ υπεδάφους και στο τοπίο) και γίνεται αναφορά στον εντοπισμό επιπέδων ραδιενέργειας στην παραχθείσα λάσπη. Τα επίπεδα αυτά, στην εν λόγω μελέτη, δεν κρίθηκαν ως σημαντικά, ωστόσο η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία στο κοινό και ιδιαίτερα στους κατοίκους της περιοχής, λόγω της εγγύτητας των κατοικιών τους με την ανάπτυξη.

Μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις για τον ίδιο λόγο προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι θα αποθηκεύονται ποσότητες χημικών σε μέρος της ανάπτυξης. «Ο συνδυασμός των πιο πάνω, δηλαδή  η  οχληρία, οι  δυνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ο εντοπισμός έστω χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας καθώς και η αποθήκευση χημικών, καθιστούν δικαιολογημένες τις ανησυχίες του κοινού, οι οποίες σε κανένα στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης δε φαίνεται να καθησυχάστηκαν από τις αρμόδιες Αρχές», σημειώνεται. Επίσης, η έκθεση της επιτρόπου, στο θέμα της υποχρέωσης για ενημέρωση των πολιτών και δημόσιας διαβούλευσης, διαπιστώνει σημαντικά κενά.

Send this to a friend