[ad_1]
Ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμφώνησε κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, διάρκειας 1,5 ώρας, να λάβει μέρος στην κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα εργαστεί για την σύνταξη ενός νέου κειμένου.
“Συμφωνήσαμε στη συγκρότηση μιας επιτροπής με ίση εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα της βουλής”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Οκτάϊ Οζτούρκ σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το κόμμα του δεν θα αποδεχτεί ένα προεδρικό σύστημα για την Τουρκία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην ανάγκη αντικατάστασης του ισχύοντος συντάγματος, που υιοθετήθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, χωρίς όμως να επιθυμούν την εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί 317 από τις 550 έδρες της βουλής, αλλά χρειάζεται 330 ψήφους για να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από ψήφους της αντιπολίτευσης.
Μετά το AKP, το σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) διατηρεί 134 έδρες, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), 59 έδρες και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), 40 έδρες.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επίσης συμφώνησε να συμμετάσχει στην επιτροπή.
“Θα υπάρξει περιορισμός χρόνος για τις εργασίες της επιτροπής. Συμφωνήσαμε να μην σπαταλήσουμε χρόνο”, τόνισε ο αντιπρόεδρος του AKP Ομέρ Τσελίκ, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη συνάντηση Νταβούτογλου-Μπαχτσελί.
Τον περασμένο μήνα, ο Νταβούτογλου ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ηγέτη του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς για το πλαίσιο των προετοιμασιών για το νέο σύνταγμα, όταν ο Ντεμιρτάς τάχθηκε υπέρ ενός καθεστώτος μεγαλύτερης κουρδικής αυτονομίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Τσελίκ δήλωσε πως το HDP χρειάζεται να δρα με “πολιτική νομιμότητα”, αν επιθυμεί να λάβει μέρος στις εργασίες της επιτροπής.
[ad_2]
Source link