Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΜΕ;;; Το 2016 τους βρήκε μέσα σε τροχόσπιτο: Το δράμα οικογένειας με τέσσερα ανήλικα παιδιά!!!
ΠΟΥ ΠΑΜΕ;;; Το 2016 τους βρήκε μέσα σε τροχόσπιτο: Το δράμα οικογένειας με τέσσερα ανήλικα παιδιά!!!

ΠΟΥ ΠΑΜΕ;;; Το 2016 τους βρήκε μέσα σε τροχόσπιτο: Το δράμα οικογένειας με τέσσερα ανήλικα παιδιά!!!

Για τρίτο χρόνο περνούν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε άθλιο τροχόσπιτο, σε αγροτική περιοχή της Ξυλοφάγου, τέσσερα ανήλικα παιδιά με τους γονείς τους, Μάριο και Θεοφανία.

Το 2016 βρήκε τα τρία παιδιά, ηλικίας 11, 4 και 3 χρονών, στο ίδιο δωμάτιο, ενώ το μικρότερο, ηλικίας 1,5 χρονού, στην παιδική του κούνια στο δωμάτιο των γονιών του. Στη μικρή τζαμαρία, που έφτιαξε ο πατέρας μπροστά από το τροχόσπιτο, ώστε να έχουν χώρο για να τρώνε, το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα είναι λιτό και παγωμένο.

Το δράμα του ζεύγους, Μάριου και Θεοφανίας Κωστή, άρχισε πριν από δυόμισι χρόνια, όταν μη έχοντας πού να μείνουν, ούτε στα σπίτια των γονιών τους ήταν αυτό εφικτό, πήραν την απόφαση να μετοικήσουν στο τροχόσπιτο. Αυτό ήταν ακινητοποιημένο σε ένα μικρό περιβόλι συγγενικού τους προσώπου, το οποίο τους το παραχώρησε για να τους βοηθήσει. Ρεύμα και νερό υπήρχαν ευτυχώς στο περιβόλι και έτσι τουλάχιστον δεν τα στερούνται τα παιδιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Θεοφανία, μητέρα των παιδιών, υπάρχουν ένα σωρό άλλα προβλήματα που καθιστούν δύσκολη τη διαβίωση της οικογένειας σε αυτό τον χώρο.

Το τροχόσπιτο, εκτός από μικρό, είναι πεπαλαιωμένο, ηλικίας περίπου 30 ετών και μπάζει από παντού αέρα και νερά της βροχής. Οι διάφορες διευκολύνσεις, όπως ντους και αποχωρητήριο, διαρκώς παρουσιάζουν προβλήματα, ενώ ζεστό νερό για το μπάνιο εξασφαλίζεται μέσω ηλεκτρικού θερμολουτήρα. Ο συνωστισμός τόσων ατόμων σε τόσο μικρό χώρο κάνει τα παιδιά νευρικά ενώ λόγω του ψύχους τα παιδιά είναι μονίμως γριπωμένα.
«Είναι μικρά και δεν μπορούν να αντιληφθούν τις δυσκολίες των μεγάλων, διαρκώς γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται για τον χώρο που ζουν, κάνοντας συγκρίσεις με τα υπόλοιπα παιδιά γύρω τους», μας λέγει ακόμη η μητέρα τους.
Ο πατέρας των παιδιών, ο Μάριος, μας εξηγεί πώς έχει η οικονομική κατάσταση του ζεύγους και γιατί κατέληξαν να ζουν σε παλιό τροχόσπιτο. Ουσιαστικά, σημαντική βοήθεια δεν είχαν από κανέναν στη ζωή τους, όταν ένωσαν τις ζωές τους με γάμο, που ήταν ο δεύτερος και για τους δύο (Ένα από τα παιδιά προέρχεται από τον προηγούμενο γάμο του ενός).
«Με 800 ευρώ δεν ζουν έξι άτομα»
Λόγω του ότι η Θεοφανία κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, της παραχωρήθηκε οικόπεδο από το κράτος. Αυτή ήταν και η μόνη κρατική βοήθεια που δόθηκε στο ζεύγος, αφού μετά την κρίση, τα χρηματικά επιδόματα για ανέγερση κατοικίας αποκόπτονται όταν στο ζεύγος παραχωρείται οικόπεδο.

«Θέλουμε σίγουρα και να αποκτήσουμε το δικό μας σπίτι, αλλά με χαμηλό μισθό στα ξενοδοχεία επί έξι μήνες και άλλους έξι μήνες ανεργιακό επίδομα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Χρειαζόμαστε μια νέα διευθέτηση, μια διαφορετική κρατική στήριξη», επισήμανε ο Μάριος.

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι με μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 800 ευρώ, τη σύζυγό του να μην εργάζεται και τέσσερα παιδιά, αυτή τη χρονική περίοδο και όσα συμβαίνουν στην κυπριακή οικονομία, ούτε στο όνειρό του δεν μπορεί να κτίσει. Εξήγησε ακόμη γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αξιοποιήσει κάποιο ποσό που θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του, για να αρχίσει τουλάχιστον να κτίζει, αφού υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα σ’ αυτό το θέμα της προσωπικής του ζωής.

«Έχουμε εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση από την οποία χρειαζόμαστε στηρίγματα και κατανόηση από το κράτος, για να απεγκλωβιστούμε», ανέφερε στον «Φ» ο Μάριος, τονίζοντας και αυτός ότι αυτός ο τρόπος διαβίωσης που υποχρεωτικά ακολουθεί για δυόμισι χρόνια η οικογένεια, ουσιαστικά διαβρώνει κάθε μέρα την ψυχολογία των τεσσάρων παιδιών.
Πηγή: http://www.philenews.com

Send this to a friend