Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ρωσία: ΅Συνεχίζεται το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας
Ρωσία: ΅Συνεχίζεται το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας

Ρωσία: ΅Συνεχίζεται το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας

[ad_1]

Πολεμική πρόκληση χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Dmitry Medvedev, την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU 24, από τουρκικά μαχητικά. 

Θα μπορούσαμε να είχαμε κηρύξει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, είχαμε κάθε δικαίωμα να το πράξουμε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, όμως επιλέξαμε να μην απαντήσουμε με αυτό τον τρόπο στην Άγκυρα γιατί ένας πόλεμος είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. 

Το περιστατικό αποτελεί casus belli, τόνισε, ήταν μια ευθεία επίθεση σε ένα ξένο κράτος αλλά επιλέξαμε να απαντήσουμε συνετά στην τουρκική πρόκληση, πληγώνοντάς την με άλλους τρόπους, ούτως ώστε να κατανοήσουν αυτό που έπραξαν. 

Ερωτηθείς δε, για τις αμυντικές δαπάνες, λόγω και της οικονομικής κρίσης, ο Ρώσος Πρωθυπουργός απέφυγε να αποκαλύψει το κόστος τους, τόνισε όμως ότι η Ρωσία θα υλοποιήσει τα σχέδια της παρά τις δυσκολίες αναφέροντας ότι αν δεν διατηρήσουν αξιόπιστες τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας , απλώς δεν θα υπάρχει χώρα σύντομα. 

Χθες τουρκικά μέσα μετέδωσαν και τον τερματισμό των κατασκευαστικών εργασιών της ρωσικής εταιρείας Rosatom για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου. 

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς ο οποίος παραδέχτηκε ότι σταμάτησε τις εργασίες η ρωσική εταιρεία, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι αιχμάλωτη της Μόσχας και θα εξετάσει άλλους υποψηφίους για την κατασκευή του έργου.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει εύκολα το Άκιουγιου καθώς είναι μια συμφωνία ιδιαίτερα επικερδής. 

Ενοχλημένος με τις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί εθνοκάθαρση στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, έτσι ώστε οι βάσεις του καθεστώτος και της Ρωσίας στη Λαττάκεια και το Ταρτούς να προστατευτούν.

 

Αναγκάζει με αυτό τον τρόπο ολους τους Τουρκομάνους και τον σουνιτικό πληθυσμό που δεν εχουν καλή σχέση με το καθεστώς να φύγουν.

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία οτι τα πλήγματα κατά των δυνάμεων αντιπολίτευσης ενισχύουν εν τέλει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Αζάζ προκαλούν προβλήματα στις προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών. 

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού εγιναν μετά τη χθεσινή δήλωση σοκ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε οτι οι νέοι ρωσικοί πύραυλοι Kalibr που εκτοξεύτηκαν από το υποβρύχιο Ροστόφ από την Αν. Μεσόγειο, εκτός από τις συμβατικές κεφαλές μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, προσθέτοντας ωστόσο ότι εύχεται να μην χρειαστεί να το πράξει. 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Πούτιν, που μεταφράζονται ως έμμεση αλλά ωμή προειδοποίηση προς την Άγκυρα. 

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις, τις Κυβερνήσεις του Ιράν και του Ιράκ, δηλώνοντας ότι αυτές οδήγησαν στην άνοδο του σεκταρισμού στη Συρία.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία διενήργησε εξάλλου νέες αεροπορικές επιδρομές στο Β. Ιράκ εναντίον θέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ, ενώ η Τουρκία κάλεσε όλους τους Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράκ να φύγουν. 

[ad_2]

Source link

Send this to a friend