Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξένοι επισκέπτες μαζεύουν φρούτα, ψαρεύουν, συλλέγουν μέλι, ψήνουν τραχανά: Τουριστικές καινοτομίες στη Λάρνακα!
Ξένοι επισκέπτες μαζεύουν φρούτα, ψαρεύουν, συλλέγουν μέλι, ψήνουν τραχανά: Τουριστικές καινοτομίες στη Λάρνακα!

Ξένοι επισκέπτες μαζεύουν φρούτα, ψαρεύουν, συλλέγουν μέλι, ψήνουν τραχανά: Τουριστικές καινοτομίες στη Λάρνακα!

Μια πρωτοποριακή μέθοδο εφαρμόζουν επιχειρηματίες στην επαρχία της Λάρνακας, προκειμένου να χαρίσουν νέες, μοναδικές εμπειρίες τους ξένους επισκέπτες.

Με καινοτόμες ιδέες και σκέψεις, οι άνθρωποι αυτοί παρέχουν στους τουρίστες μια αυθεντική γεύση από την Κύπρο και την παράδοσή της. Με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, συμβάλλουν στη βελτίωση κι εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας, αυξάνοντας παράλληλα την προστιθέμενη αξία του. Στην ουσία δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες για τον πιο «ψαγμένο» ξένο περιηγητή, βοηθώντας στην ανάδειξη της φύσης, της κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Σύμφωνα με την εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες τουριστικές υπηρεσίες – εμπειρίες που προσφέρονται στους ξένους είναι και η συγκομιδή φρούτων, καρπών και η παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων. Στα δύο αγροκτήματα του επιχειρηματία Πιερή Γεωργιάδη στη Σκαρίνου (Golden Donkeys και Κτήμα Γεωργιάδη), οι τουρίστες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ ένα εξαιρετικό πρόγραμμα γνωριμίας με τη φύση, τις παραδόσεις και την κυπριακή κουζίνα.

Πιο συγκεκριμένα, συλλέγουν φρούτα εποχής, όπως πορτοκάλια ή σταφύλια καθώς επίσης ελιές και χαρούπια. Στη συνέχεια, ανάλογα με το προϊόν, προβαίνουν με παραδοσιακό τρόπο στην ετοιμασία εδεσμάτων κυπριακής και μεσογειακής κουζίνας.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στην παρασκευή ελαιόλαδου και χαρουπόμελου, στο πάτημα σταφυλιών, στη διαδικασία απόσταξης της ζιβανίας, στο ψήσιμο τραχανά και στο άρμεγμα γαϊδουριών!

Παραδοσιακό ψάρεμα

Εξάλλου, στη μαρίνα Ζυγίου λειτουργεί η πρώτη και μοναδική εταιρεία που κατέχει άδεια για διενέργεια παραδοσιακού ψαρέματος (traditional fishing trips). Πρόκειται για την «Zygi Boat Adventures», που ιδρύθηκε από τον Νικόλα Μουζούρη.

Οι τουρίστες επιβιβάζονται νωρίς το πρωί στη ψαρόβαρκα «Άγιος Νικόλαος», στη μαρίνα Ζυγίου, και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ανοικτά της θάλασσας μαθαίνουν τις αυθεντικές τεχνικές ψαρέματος, τα είδη ψαριών στις κυπριακές θάλασσες, τις ιστορίες των παλιών ψαράδων, ενώ μαζεύουν οι ίδιοι τα δίκτυα από τη θάλασσα. Ακολούθως παραδίδουν τα φρέσκα ψάρια στις τοπικές ταβέρνες και γευματίζουν επί τόπου.

Μελισσοκόμοι

Παράλληλα, η Γεωργία Σώσειλου, έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φύση και την αγροτική ζωή, ίδρυσε την εταιρεία «Ecophysis», η οποία αναλαμβάνει τη διοργάνωση βιωματικών εκδρομών στην ορεινή επαρχία της Λάρνακας. Σε ορισμένα προγράμματα που προσφέρονται, οι επισκέπτες, με τη χρήση προστατευτικής ενδυμασίας, συλλέγουν τα πλαίσια με μέλι και στη συνέχεια μεταβαίνουν στο εμφιαλωτήριο της Βάβλας, όπου παρακολουθούν τη σχετική διαδικασία εξαγωγής του μελιού. Ακολούθως διοργανώνεται υπαίθριο πικνίκ με γευσιγνωσία μελιού και άλλων τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Στους συμμετέχοντες προσφέρεται, επίσης, η επιλογή δημιουργίας κεριών και φυσικών αλοιφών με βάση το κερί της μέλισσας. Η τοπική εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης και προβολής συγχαίρει τους πιο πάνω επιχειρηματίες για τις πρωτοβουλίες τους και προτρέπει όπως και άλλοι επιχειρηματίες αφουγκραστούν τις ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς, με την εφαρμογή νέων καινοτόμων ιδεών.

Send this to a friend